Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kokos0
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kokos0 » 01.04.2015 15:30

romuald22 napisał(a):
kokos0 napisał(a):Jadę z Piekar Śląskich do Bibinje, zawsze jadę przez Słowację i Węgry. Wyczytałem na forum że od tego roku doszły płatne drogi w Węgrzech. Zależy mi na tym żeby jechać przez stare przejście graniczne Letenye-Gorican i ominąć drogi płatne w tym kraju :)

A co takiego ciekawego/ważnego jest na starym przejściu Letenye-Goričan?

Droga którą wyznaczyłeś spełnia Twoje oczekiwania - jest bezpłatna. Jest też najkrótsza.
Ja wprowadziłbym dwie korekty.
1. W Bratysławie można dłużej jechać autostradą i zjechać z niej przed granicą węgierską na "starą" drogę krajową 150 do Rajki. (M15 - od tego roku płatna)
2. Nie jechać do Varażdinu tylko w Čakovcu skręcić w lewo na autostradę chorwacką.

Zawsze tam dobijam LPG :)
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 02.04.2015 08:27

romuald22 napisał(a):A co takiego ciekawego/ważnego jest na starym przejściu Letenye-Goričan?

kokos0 napisał(a):Zawsze tam dobijam LPG :)

Jeśli pojedziesz...
romuald22 napisał(a):2. Nie jechać do Varażdinu tylko w Čakovcu skręcić w lewo na autostradę chorwacką.

...to zatankujesz TUTAJ
kokos0
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kokos0 » 02.04.2015 09:19

Dzięki Romek, tak zrobię :)

Jeszcze rozważam trasę przez Czechy i Austrię, piszą że szybciej. Jadę z soboty na niedzielę 4 lipca, jak myślisz będzie szybciej czy nie bardzo?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.04.2015 09:37

kokos0 napisał(a):
Jeszcze rozważam trasę przez Czechy i Austrię, piszą że szybciej. Jadę z soboty na niedzielę 4 lipca, jak myślisz będzie szybciej czy nie bardzo?

Nikt na to pytanie nie zna odpowiedzi i nie pozna przed 4 lipca :P

Wedlug moich doswiadczen i wujka google, to jest szybciej przez Czechy i Austrie
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 02.04.2015 09:45

kokos0 napisał(a):Dzięki Romek, tak zrobię :)

Z Żywca przez Czechy mi nie po drodze więc się nie wypowiadam.
Jeśli pojedziesz autostradami to teoretycznie chyba szybciej, chociaż forumowicze piszą o weekendowych korkach na granicy SLO-HR. No i generuje to dodatkowe koszty. Są objazdy (kosztów i korków :wink: ) ale od tego już inne wątki na forum.
kokos0
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kokos0 » 02.04.2015 09:52

Dzięki za odpowiedzi :)
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 02.04.2015 10:12

kokos0 napisał(a):Dzięki Romek, tak zrobię :)

Przecież w Piekarach Śl. wskakujesz na A1 i gnasz na południe. W chwili obecnej w drodze na Słowację z naszej strony jest codzienny korek w Żywcu (brak jednego mostu do grudnia br., w godz. wieczornych i nocnych raczej brak utrudnień), a przez Cieszyn-Cadca-Żylina też powoli się jedzie (ograniczenia prędkości).
Ja osobiście od kiedy jest A1 (2012) nie jeżdżę przez Słowację, chociaż w latach 1999-2011 tylko przez nią jeździłem. Właśnie przez czas dojazdu.
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 02.04.2015 14:14

wielbiciel napisał(a):W chwili obecnej w drodze na Słowację z naszej strony jest codzienny korek w Żywcu (brak jednego mostu do grudnia br.)

Do czerwca.

Ale OT się robi trochę...
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 02.04.2015 20:10

romuald22 napisał(a):
wielbiciel napisał(a):W chwili obecnej w drodze na Słowację z naszej strony jest codzienny korek w Żywcu (brak jednego mostu do grudnia br.)

Do czerwca.

Ale OT się robi trochę...

Faktycznie zasugerowałem się terminem 15 listopada br. ale wiadomość była z 2014 roku.
JacekL
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) JacekL » 03.04.2015 09:47

Witam.

Koledzy znalazłem informację w sieci że od lutego tego roku droga M86 jest bezpłatna.
Czy to oznacza, że tam gdzie jest tylko 86 też jest za free?
Bo z kolei od tegoż lutego przeniesiono kampery do kategorii D2 (nawet te o masie do 3,5 T.) a dla takowej były wcześniej trzy odcinki płatne (od miejscowości Rédics, Körmend i Jánossomorja)
dorotaitomek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dorotaitomek » 22.04.2015 19:17

zmartwiłam się bardzo, bo jeździłam własnie tą trasą. Hmmm czekam do rozpoczęcia intensywnego sezonu urlopowego - wtedy będą nowe opisy objazdów, tras, kalkulacji itd. Do sierpnia zdążę coś wybrać :) pozdrawiam
ELIMAR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ELIMAR » 06.05.2015 07:43

fotograf123 napisał(a):
AgataHubert napisał(a):ok, czyli rozumiem że wariant bez winiety to ten który wkleiłeś z googla od Bratysławy do CRO

Tu omijasz te wszystkie opłaty https://www.google.pl/maps/dir/Bratys%C ... m1!2b1!3e0

Czy wyznaczony wyżej odcinek na 100% omija płatne odcinki ?
A dokładnie który odcinek objazdu Szombately jest płatny ?
Czy mógłby mi ktoś dokładnie na mapie go wykreślić?
Poproszę i dziękuję :)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 06.05.2015 08:28

ELIMAR napisał(a):
fotograf123 napisał(a):
AgataHubert napisał(a):ok, czyli rozumiem że wariant bez winiety to ten który wkleiłeś z googla od Bratysławy do CRO

Tu omijasz te wszystkie opłaty https://www.google.pl/maps/dir/Bratys%C ... m1!2b1!3e0

Tak, ta droga jest bezpłatna https://goo.gl/maps/xSz6y
Płatny był (tylko przez miesiąc) odcinek M86 w okolicach Szombately https://goo.gl/maps/xT8q0
Co nie oznacza że za jakiś czas znów nie będzie płatny :wink:
ELIMAR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ELIMAR » 06.05.2015 08:30

dids76 napisał(a):
ELIMAR napisał(a):
fotograf123 napisał(a):

Tak, ta droga jest bezpłatna https://goo.gl/maps/xSz6y
Płatny był (tylko przez miesiąc) odcinek M86 w okolicach Szombately https://goo.gl/maps/xT8q0
Co nie oznacza że za jakiś czas znów nie będzie płatny :wink:

Wielkie dzięki :)
uzzik
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) uzzik » 06.05.2015 10:02

bardzo fajna droga .jechałem nią w zeszłym roku,tylko te Węgry się dłużą.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86 - strona 99
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone