Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Ryszard_K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ryszard_K » 26.01.2015 00:31

(10 x była 86). W 2014 po raz pierwszy testowałem węgierską autostradę . Powiedziałem,że nigdy wiecej autostradą.
Teraz "przepraszam" . Po przeliczeniu "km" , czasu i kasy w 2015 jedziemy autostradą - i to prawie przez Budapeszt.
tosiko
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tosiko » 02.02.2015 11:22

Od 01 lutego 2015,jest M86 ponownie bezpłatna aż do zakończenia połączenia z M1, wiosna 2016. Jest to napisane na czeskim forum.
Ostatnio edytowano 02.02.2015 20:11 przez tosiko, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.02.2015 11:35

tosiko napisał(a):Od 01 lutego 2015,jest M68 ponownie bezpłatna aż do zakończenia połączenia z M1, wiosna 2016. Jest to napisane na czeskim forum.

M68 - czy M86 :?:
nlock
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nlock » 02.02.2015 11:42

Przepatrzyłem mapę węgierskich autostrad i tez wydaje się, że M86.
Chyba zwykły "czeski" błąd tosiko :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.02.2015 11:43

Też tak myślę :wink:
tosiko
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tosiko » 02.02.2015 20:07

Tak,tak M86, żle wpisałem.
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 03.02.2015 10:02

Coś dla osób które "tęsknią" :wink: za węgierską 86, a kupowanie winiety ich nie interesuje.
Także dla osób które jazdę traktują bardziej krajoznawczo niż wyścigowo i ograniczenie do 50km/h w małym austriackim miasteczku nie jest przerażające.

Jechałem tak kiedyś przed laty z ciekawości. Podana przeze mnie trasa omija aktualnie płatny fragment 86 jak też płatne odcinki autostrad i dróg ekspresowych w Austrii. Proszę tylko o skorygowanie początku tej drogi w Bratysławie. Wykluczyłem drogi płatne, a ciężko wykluczyć płatne w jednym kraju pozostawiając płatne w drugim.
Zakładam, że jednak słowacką autostradą jadę i zjeżdżam z niej w Jarovcach. I w takiej sytuacji istotne jest aby na pierwszym rondzie w Austrii nie dać się "wciągnąć" na autostradę tylko zjechać na krajową B50 w lewo podobnie jak na pierwszym rondzie w Słowenii jadąc 86 przez Redics.
Potem już wycieczka. A te miasteczka austriackie nawet całkiem malownicze.

Może się komuś - kto jeździ do Cro tymi rejonami - przyda.
KLIK
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 03.02.2015 10:34

tosiko napisał(a):Od 01 lutego 2015,jest M86 ponownie bezpłatna aż do zakończenia połączenia z M1, wiosna 2016. Jest to napisane na czeskim forum.

Potwierdzenie ze źródła węgierskiego :wink: i po przetłumaczeniu:

"01 lutego 2015, według obowiązującego rozporządzenia, następujące odcinki dróg mogą być wykorzystywane nieodpłatnie:"

http://www.nemzetiutdij.hu/Dijfizetes/D ... /#language

Jest wymieniona m.in. M 86
nlock
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nlock » 03.02.2015 11:35

Czyli trzeba tylko ominąć płatny odcinek M15/M1 od granicy Słowacji do wjazdu na 86 w okolicach Mosonmagyaróvár i będzie ok. :D
Ale trzeba jechać przez SLO (Lendavę). ponieważ do Letenye M70 jest płatna.
Przeanalizuję jeszcze propozycję romualda22, ponieważ jednego roku zjechaliśmy z autostrady austriackiej w Ilz i kierując się na Gornija Radgona oglądaliśmy małomiasteczkową Austrię, co bardzo podobało się mojej lepszej połowie. :) (tym bardziej, że w tym roku jedziemy do CRO z noclegiem, więc czasu jest więcej)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.02.2015 14:40

romuald22 napisał(a):Zakładam, że jednak słowacką autostradą jadę i zjeżdżam z niej w Jarovcach. I w takiej sytuacji istotne jest aby na pierwszym rondzie w Austrii nie dać się "wciągnąć" na autostradę tylko zjechać na krajową B50 w lewo podobnie jak na pierwszym rondzie w Słowenii jadąc 86 przez Redics.
Potem już wycieczka. A te miasteczka austriackie nawet całkiem malownicze.

W Jarovcach u ciebie nie ma zjazdu z autostrady, tylko w dzielnicy Petrzalka na dawne przejście graniczne Petrzalka-Berg 8)

W podanym przez ciebie linku wytyczyłeś sobie drogę przez kawałek autostrady w Austrii koło Bratysławy
:!: :!: :!:
Płatnej :roll: Tak każdy widzi, dopóki nie powiększy maksymalnie mapki Michelin 8)
Pierwsze wrażenie jest, że trasa jest kawałek autostradą

Tu w Google widać wyraźnie, że obok autostrady jest austriacka droga krajowa z Kittsee do Gattendorf, ale też dopiero w dużym powiększeniu :!: :roll:
https://www.google.pl/maps/place/Bratys ... 82fd884368

Znam te okolice i jechałem z Eisenstadt do Bratysławy przez Parndorf i z Koszeg do Szombathely
Twoja trasa jest typowo turystyczna, warto pojechać w te okolice, jak chce się poznać przez kilka dni Jezioro Nezyderskie i Sopron, a warto, bo jest tam bardzo ładnie :wink:
Trasa tranzytowa powinna być jednak chyba troszeczkę szybsza 8)
Trasa jest obok drogi ekspresowej S31, praktycznie cały odcinek austriacki to teren zabudowany albo duży ruch poza wioskami i miasteczkami...
Kwestia gustu, dla traci się sporo czasu, jak to ma być tranzyt :roll:
Na pewno jedzie się przeszło pół godziny dłużej, niż gdyby kupić austriacką winietę i ten sam odcinek Bratysława-Koszeg pokonać korzystając z kilku płatnych fragmentów trasy :roll:
https://www.google.pl/maps/dir/K%C5%91s ... 48.1458923
https://www.google.pl/maps/dir/K%C5%91s ... b1!3e0!5i2
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 03.02.2015 18:05

Ej Lednice, Lednice...
I jak tu żyć z gośćmi takimi jak Ty...? :roll:

Lednice napisał(a):W Jarovcach u ciebie nie ma zjazdu z autostrady, tylko w dzielnicy Petrzalka na dawne przejście graniczne Petrzalka-Berg 8)

Wiem, że lubisz mieć własne przemyślenia ale gdybyś przeczytał co inni wcześniej piszą.

romuald22 napisał(a):Proszę tylko o skorygowanie początku tej drogi w Bratysławie. Wykluczyłem drogi płatne, a ciężko wykluczyć płatne w jednym kraju pozostawiając płatne w drugim.

Lednice napisał(a):W podanym przez ciebie linku wytyczyłeś sobie drogę przez kawałek autostrady w Austrii koło Bratysławy
:!: :!: :!:
Płatnej :roll: Tak każdy widzi, dopóki nie powiększy maksymalnie mapki Michelin 8)

Gdybyś tak nie krzyczał to powiedziałbym Ci, że ten mały fragment do ronda o którym wspominałem nie wymaga winiety jeśli zjedziesz na B50.

Lednice napisał(a):Tu w Google widać wyraźnie, że obok autostrady jest austriacka droga krajowa z Kittsee do Gattendorf, ale też dopiero w dużym powiększeniu :!: :roll:
https://www.google.pl/maps/place/Bratys ... 82fd884368

Eee...Poważnie?

Lednice napisał(a):Trasa jest obok drogi ekspresowej S31, praktycznie cały odcinek austriacki to teren zabudowany...
Kwestia gustu, dla traci się sporo czasu, jak to ma być tranzyt :roll:

Tak Lednice. Od tego zacząłem.

romuald22 napisał(a):Także dla osób które jazdę traktują bardziej krajoznawczo niż wyścigowo i ograniczenie do 50km/h w małym austriackim miasteczku nie jest przerażające.

Bywaj zdrów, komentuj z sensem i pomagaj dalej innym.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.02.2015 18:35

No to napiszę krótko: twój wariant moim zdaniem nie ma żadnego sensu jako trasa tranzytowa :roll:

Twoja trasa:
https://www.google.pl/maps/dir/Bratys%C ... m1!2b1!3e0

Trasa tylko przez Węgry bez opłat:

Trasa autostradowa przez Węgry z opłatami:
https://www.google.pl/maps/dir/Vara%C5% ... 458923!3e0
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 03.02.2015 18:57

Lednice napisał(a):No to napiszę krótko: twój wariant moim zdaniem nie ma żadnego sensu jako trasa tranzytowa :roll:

Zmiłuj się. :roll:
Podałem tylko jeden wariant dla przejazdu przez Austrię i Węgry bez winiet. W życiu "przerobiłem" go tylko jeden raz. Alternatywa dla całej 86. Być może nikomu się tak jechać nie będzie chciało.
Dręczysz mnie i pewno forumowiczów komentując w mało trafny sposób mój post.
Po co Ci to?

Co to jest trasa tranzytowa?
I nie chodzi o to bym nie znał znaczenia tego słowa.
:roll:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.02.2015 19:06

Skomentowałem propozycję twojej trasy i nie wiem, o co ci chodzi :roll:
Bez odbioru :?
dasuch
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dasuch » 04.02.2015 10:34

Lednice napisał(a):Trasa tylko przez Węgry bez opłat:

Pokazałeś trasę przez Węgry podpisując "bez opłat". Na stronie 91 jacekww zamieścił mapkę, na której są zaznaczone płatne odcinki pokrywające się z Twoją mapką. Gdzie tkwi błąd?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86 - strona 96
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone