Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 07.01.2015 20:23

TJL napisał(a):Dids,
Proponowaną przez Ciebie trasę znam dobrze. Drogą w rejonie Felbach jedzie się dość dobrze, ale niezbyt szybko. Połowa trasy od zjazdu z autobahn w kierunku SLO jest mocno kręta przez pagórki. Ponadto moim zdanie w SLO lepiej jechać prze Gorna Radgona na Ljutomer i Ormoż, gdzie na granicy nigdy nie ma żadnych aut w kolejce w przeciwieństwie do przejścia granicznego w wariancie Macelj. W Chorwacji na Varażdin i zaraz wjazd na A4. Jedzie się dobrze, lecz nocą uwaga na zakręty w Austrii i zwierzaki.
Pozdrawiam,
Tomek

też tak jechałem tylko z Ormoż wróciłem na a2 i objechałem lucko, w wakacje droga przez felbach miała dla mnie jeszcze jeden plus pomijając czas jaki zyskałem nie stojąc korkach cena pb95 była około 1zł tańsza niż na autostradzie:) a więc tankując po 50 litrów w tą i spowrotem zyskałem ze 100zł na paliwie:) niż gdybym zatankował na autostradzie bo gdzieś w tych rejonach i tak musiałbym tankować:)
bartpajak
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartpajak » 24.01.2015 11:25

Witam,
Przepraszam z góry jak już była odpowiedź na to pytanie. Jak przekroczę przejście graniczne w Rajcę to gdzie mam kupić węgierską winietę skoro zaraz za granicą rozpoczyna się płatna autostrada?
GOLDEN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) GOLDEN » 24.01.2015 11:44

bartpajak napisał(a):Witam,
Przepraszam z góry jak już była odpowiedź na to pytanie. Jak przekroczę przejście graniczne w Rajcę to gdzie mam kupić węgierską winietę skoro zaraz za granicą rozpoczyna się płatna autostrada?

Proszę :wink: :arrow:
Raul73 napisał(a):Jeśli chodzi o granicę w Rajce (za Bratysławą), to są tam całodobowe budki na granicy, a potem jeszcze jest 24h stacja na autostradzie, bo odcinek do zjazdu na 86 jest bezpłatny.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 24.01.2015 12:10

Raul73 napisał(a):Jeśli chodzi o granicę w Rajce (za Bratysławą), to są tam całodobowe budki na granicy, a potem jeszcze jest 24h stacja na autostradzie, bo odcinek do zjazdu na 86 jest bezpłatny.

Ta informacja jest już niestety częściowo nieaktualna :(
BraveSirRobin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 24.01.2015 12:31

greenrs napisał(a):

Ta informacja jest już niestety częściowo nieaktualna :(

Czyli jedyna możliwość zakupu węgierskiej winiety po trasie to budki na granicy? To lepiej ich nie przegapić :)
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 24.01.2015 20:17

BraveSirRobin napisał(a):Czyli jedyna możliwość zakupu węgierskiej winiety po trasie to budki na granicy? To lepiej ich nie przegapić :)

Kiedyś można było również przez internet:
gdzie-kupic-winiety-na-autostrady-na-wegrzech-t19832.html?hilit=jak kupić węgierską winietę

Nie wiem czy w tym temacie coś się dziś zmieniło...
Cesarok
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cesarok » 25.01.2015 12:53

A co jeśli np. tak objechać płatne odcinki związane z przejazdem 86?

m15.jpg
Sposób na objechanie M15

Szombathely.jpg
I sposób na objechanie płatnego odcinka przed Szombathely

Czekam na opinie, sugestie, propozycje ;)
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 25.01.2015 13:13

Dla tych przywiązanych do route 86 (jak ja :wink: ) na pewno jest to wersja godna rozpatrzenia. Nie wiem jednak jak to wygląda w praktyce - nigdy nie testowałem.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.01.2015 13:36

W praktyce ja znam Bratysławę
i wiem, że trzeba w wariancie bezpłatnym pojechać przez osiedla Petrzalki, a mieszka tam 100 000 ludzi,
czyli oznacza to czasem z pół godzinki dłuższą drogę niż autostradą i ekspresówką :roll:

Znam też kawałek 84 od skrzyżowania z 86 do Sarvar,
jest tam spory ruch, bo ludzie ciągną 84 na Balaton, droga dość wąska jak na mój gust :roll:
Cesarok
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cesarok » 25.01.2015 14:56

No tak z tym, że ja np. zawsze podróżuję w nocy wtedy chyba przejazd powinien być bezproblemowy?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.01.2015 15:02

W nocy raczej bezproblemowy 8)

Jedynie jest pytanie, czy nie lepiej kupić węgierską winietkę i tyle samo czasu jechać wygodna autostradą :roll:
Cesarok
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cesarok » 25.01.2015 15:13

no tak, ale tu chodzi o przejazd 86 którą wszyscy jeżdżą by głównie nie płacić za winietę ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.01.2015 15:23

Wiem, ale od tego roku Węgrzy utrudnili ten przejazd dość skutecznie :?

Minimum pół godziny więcej czasu zabierze trasa omijająca 2 nowe płatne odcinki.
W praktyce może zejść godzina więcej :roll:
kropi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kropi » 25.01.2015 22:49

Można za Bratysławą zjechać jeszcze przed granicą na Rusovce-Janovce (tylko potem zachować czujność, żeby do Wiednia nie zwiało) i drogą nr 2 dojechać do granicy. Jednak zawsze do pierwszego zjazdu wszystkie autostrady były bezpłatne, więc nie wiem, czy aby na pewno to się zmieniło. Wysłałem maila z pytaniem do zarządcy autostrady, ciekawość co odpiszą. Tak czy siak, jechałem kiedyś przez te Rusovce i droga jest ok. BTW miesięczna winieta kosztuje 65 złotych...
Ostatnio edytowano 25.01.2015 23:18 przez kropi, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.01.2015 23:08

kropi napisał(a):Można za Bratysławą zjechać jeszcze przed granicą na Rusovce-Janovce (tylko potem zachować czujność, żeby do Wiednia nie zwiało) i drogą nr 2 dojechać do granicy. Jednak zawsze do pierwszego zjazdu wszystkie autostrady były bezpłatne, więc nie wiem, czy aby na pewno to się zmieniło. Tak czy siak, jechałem kiedyś przez te Rusovce i droga jest ok.

Teraz wszystkie autostrady i ekspresówki na Węgrzech są płatne od samej granicy :!:

Można pojechać jak piszesz. Myślę, że czasowo wyjdzie to samo jak zjechać w centrum Bratysławy na starą drogę nr 2 do granicy z Węgrami,
przez Petrzalkę twoim wariantem się nie jedzie, ale nabija się więcej kilometrów :roll:

3 warianty trasy przez Bratysławę ---
--autostrada - zakup winietki węgierskiej = 41 minut
https://www.google.pl/maps/dir/Chopin+H ... 847917!3e0
--przez Petrzalkę i Rusovce- bez węgierskiej winiety = 55 minut
W praktyce będzie zawsze kilka minut dłużej, bo tam są światła i się na nich straci :roll:
- ostatni wariant - tylko przez Rusovce = 58 minut

Każdy robi, jak uważa za stosowne 8)
Moim skromnym zdaniem jak ktoś zdecyduje się na trasę przez Węgry,
to warto kupić węgierską winietkę, która jest dość tania i pojechać autostradami, nie 86.
Na pewno nic się nie straci czasowo, a ten wydatek się zwróci o wiele mniejszym zmęczeniem :roll:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86 - strona 95
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone