Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
nowotarżanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowotarżanin » 04.01.2015 09:13

darek1 napisał(a):Janusz to jedzie przez Koszyce jego 86 nie dotyczy. Co robić, co robić żeby wyjść na swoje, a nie dać się złupić przez władze państw tranzytowych podreperujących sobie budżet, co robić ? :roll: :roll: :roll:

Jechać taką trasą jaka każdemu odpowiada, w końcu przecież "wszystkie drogi prowadzą nad Jadran" :D
mrarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mrarek » 04.01.2015 09:55

Mosqito napisał(a):No to abyś na głodniaka nie jechał :D :D :D proponuję:

czyli jednak da się coś... :)

nasze p(o)sły tez nie gorsze i z nowym rokiem zafundowały nam "opłatę zapasową”...
http://parezja.pl/ceny-paliw-spadaja-wi ... y-podatek/
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 04.01.2015 11:19

Lednice napisał(a):65 złotych za miesięczną winietę węgierską,

a 30 euro za miesięczną winietę słoweńską

- myślę, że tu jest "delikatna" :wink:
różnica

Do winiety słoweńskiej zapomniałeś dodać ok 75zł za winietę w Austrii.(2xpo 10 dni- w obie strony).
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.01.2015 11:46

Słowackiej w przypadku trasy przez Węgry też nie policzyłem :wink:
nowotarżanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowotarżanin » 04.01.2015 12:25

Przyjmując, że jedziemy autostradami trasą przez Węgry lub trasą przez Austrię i Słowenię to ceny winiet wyniosą około:
trasa przez Węgry - 124 zł ( winiety Słowacja i Węgry )
trasa przez Austrię, Słowenię - 260 zł ( winiety Słowacja, Austria, Słowenia )
Tomcroek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomcroek » 04.01.2015 13:07

Mosqito napisał(a):
Patroniusz napisał(a):I pi....du wylądował,i obiad w Csórna też wylądował....

No to abyś na głodniaka nie jechał :D :D :D proponuję:

- z autostrady D2 na Słowacji zjechać na węźle Bratislava - Jarovce w kierunku na Rusovce i drogę krajową nr 2 która biegnie równolegle do autostrady w kierunku węgierskiej granicy
- przekroczyć granicę w miejscowości Rajka (po węgierskiej stronie droga zmienia nr na 150 i jest stacja paliw jakby co) i kontynuować jazdę w kierunku Mosonmagyarorvar gdzie skręcić na 86 w kierunku Csornej

A nie można dojechać autostradą D2 do samej granicy z Węgrami i tuż za nią zjechać na drogę nr 150 na Mosonmagyarorvar ?
Wiem, M15 zaczyna się od granicy ale chyba do tego zjazdu można przejechać bez winietki ?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.01.2015 13:24

Przez Austrię to raczej trzeba winiety czeskiej :wink:

Sprawa jest dość jasna 8) Załóżmy, że ktoś jedzie z Górnego Śląska
Założyłem jako punkt wyjazdu Katowice, przyjazdu Zagrzeb 8)
Potem jedni jadą na Split, inni na Rijekę

W tej sytuacji są główne 4 opcje:
- najkrótsza trasa przez CZ-A-SLO-HR bez ominięcia autostrady w Słowenii - 7 godz. 28 min - 751 km
https://www.google.pl/maps/dir/Katowice ... 150108!3e0
- najkrótsza trasa przez CZ-A-SLO-HR z ominięciem autostrady w Słowenii - 8 godz. 8 min - 759 km
- trasa SK-HU-HR - trasa autostradowa na Węgrzech - 8 godz. 56 min - 888 km
https://www.google.pl/maps/dir/Zagrzeb, ... 648919!3e0
- trasa SK-HU-HR - najkrótsza trasa BEZautostradowa na Węgrzech, w większości wcale nie 86 :wink:
- 9 godz. 07 min - 701 km

Koszt winiety to jedno, a to że płacąc za nią jedzie szybko, komfortowo to drugie :!: Trasa zwykłymi drogami tranzytem, a trasa autostradą to kolosalna różnica :!:
Tu jedynie nie robi specjalnej różnicy ominięcie autostrady w Słowenii :!:

Teraz tylko wybrać 8)
Gusta są różne :wink:
Każdy broni swojej opcji
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.01.2015 13:39

Tomcroek napisał(a):
A nie można dojechać autostradą D2 do samej granicy z Węgrami i tuż za nią zjechać na drogę nr 150 na Mosonmagyarorvar ?
Wiem, M15 zaczyna się od granicy ale chyba do tego zjazdu można przejechać bez winietki ?

Z tej mapki wynika jednoznacznie, że nie można :!: :!: :!:
Obrazek

No i co kilku osobom wcześniej umknęło, to to, że płatny jest nie tylko odcinek od granicy SK-HU,
ale także odcinek koło Szombathely :!: :!: :!:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 04.01.2015 13:53

A już myślałem że się w końcu na trasę 86 przez Węgry skuszę a tu doopa :oczko_usmiech:
Lednice mi najbardziej do gustu przypadła taka opcja. Z ominięciem autostrady w Słowenii 8godz 4min -725km :oczko_usmiech:
http://goo.gl/maps/wwmv7
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 04.01.2015 14:10

dids76 napisał(a):A już myślałem że się w końcu na trasę 86 przez Węgry skuszę a tu doopa :oczko_usmiech:

To samo u mnie - już sobie planowałem powrót trasą 86, ale w takim wypadku chyba nie bardzo jest sens.

Raczej wybiorę "swoją" trasę autostradową ze skrótem Fehervar-Gyor drogą 81. Różnica pomiędzy winietą 10-dniową a miesięczną to ledwie 27 złotych, więc źle nie jest, a komfort jazdy autostradą bez porównania. Czasowo wychodzi identycznie.
nowotarżanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowotarżanin » 04.01.2015 16:36

Lednice napisał(a):Przez Austrię to raczej trzeba winiety czeskiej :wink:

Jadąc z południa lub południowego - wschodu Polski to raczej jednak winieta Słowacka :?
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 04.01.2015 17:18

dids76 napisał(a):A już myślałem że się w końcu na trasę 86 przez Węgry skuszę a tu doopa :oczko_usmiech:
Lednice mi najbardziej do gustu przypadła taka opcja. Z ominięciem autostrady w Słowenii 8godz 4min -725km :oczko_usmiech:

No, niezły wariant Dids. Tylko nie wiem jaka to jest droga 66 w Austrii. Ludzik z maps google nie działa na terenie Austrii.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.01.2015 17:35

nowotarżanin napisał(a):
Lednice napisał(a):Przez Austrię to raczej trzeba winiety czeskiej :wink:

Jadąc z południa lub południowego - wschodu Polski to raczej jednak winieta Słowacka :?

Z południa środkowego czyli województwa małopolskiego 8)
Bo z podkarpackiego i ze Śląska trasa Polska-Słowacja-Austria jest mało praktyczna. 8)

Spotkałem się jeszcze z trasą Polska-Brno-Bratysława-Wiedeń, dla koneserów kupowania różnych winietek i dla entuzjastów betonowych płyt :roll:
Ostatnio edytowano 04.01.2015 17:42 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.01.2015 17:41

No, to jest 5 opcja :D

W Austrii dobrze się jedzie poza terenem zabudowanym. Tam osóbówki ładnie grzeją 100, chyba, że trasa jest górska. W miejscowościach odruchowo zwolnić do 50, chyba że ktoś lubi dostawać listy z austriackiej policji z mandatami :wink:
nowotarżanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowotarżanin » 04.01.2015 17:54

Lednice napisał(a): Z południa środkowego czyli województwa małopolskiego 8)
Bo z podkarpackiego i ze Śląska trasa Polska-Słowacja-Austria jest mało praktyczna. 8)

No masz rację ja jeżdżę z małopolski, ale wydawało mi się że z podkarpackiego też lepiej i bliżej przez Słowację, widać myliłem się :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86 - strona 92
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone