Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Patroniusz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Patroniusz » 03.01.2015 21:24

I pi....du wylądował,i obiad w Csórna też wylądował....
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 03.01.2015 21:36

Z tego wynika, ze już nie będzie opłacać się tłuc drogą 86 tylko trzeba mieć winietę i jechać autostradą w okolice Budapesztu a potem wzdłuż Balatonu do Chorwacji, no chyba, że ktoś znajdzie jakiś objazd tego krótkiego odcinka.
mrarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mrarek » 03.01.2015 22:45

że tak powiem... polak zawsze coś wymyśli :)
nowotarżanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowotarżanin » 03.01.2015 23:03

Nie chcę nikogo z forumowiczów urazić, ale wartość miesięcznej winiety na Węgrzech to w przeliczeniu około 65 zł, czy dla takiej kwoty warto szukać jakiś objazdów
mrarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mrarek » 03.01.2015 23:06

pewnie nie dużo, aczkolwiek tu 60 PLN gdzieś tam 50 PLN jeszcze gdzieś następne i się nazbiera :)

IMHO dla mnie ważne są takie ceny, bo jak na 60-cio litrowym baku objadę 1200 km płacąc za autostradę w SK i CRO, to nie chce mi się płacić kolejnych wydatków :P
nowotarżanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowotarżanin » 03.01.2015 23:15

mrarek napisał(a):pewnie nie dużo, aczkolwiek tu 60 PLN gdzieś tam 50 PLN jeszcze gdzieś następne i się nazbiera :)

IMHO dla mnie ważne są takie ceny, bo jak na 60-cio litrowym baku objadę 1200 km płacąc za autostradę w SK i CRO, to nie chce mi się płacić kolejnych wydatków :P

Pewno masz rację, ja jeżdżę z południa Polski, najkrótszą trasę mam przez Węgry korzystając z autostrad, więc nie szukam alternatywnych tras.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.01.2015 00:23

nowotarżanin napisał(a):Nie chcę nikogo z forumowiczów urazić, ale wartość miesięcznej winiety na Węgrzech to w przeliczeniu około 65 zł, czy dla takiej kwoty warto szukać jakiś objazdów

Ale to bardzo krótki odcinek autostrady, jeszcze krótszy słynne rondo w Mariborze.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.01.2015 00:27

mrarek napisał(a):że tak powiem... polak zawsze coś wymyśli :)

Raczej Polak :idea:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.01.2015 00:32

65 złotych za miesięczną winietę węgierską,

a 30 euro za miesięczną winietę słoweńską

- myślę, że tu jest "delikatna" :wink:
różnica

Jest jeszcze stara droga, po słowackiej stronie nr 2, po węgierskiej 150
https://www.google.pl/maps/place/Bratys ... 82fd884368

Krakus napisał bardzo sensownie, że warto w tej sytuacji pojechać autostradami :roll:
Szybko i wygodnie :D
Te 65 złotych się zwróci kilka razy mniejszym zmęczeniem :D

Czas przejazdu jest IDENTYCZNY
Ostatnio edytowano 04.01.2015 00:42 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.01.2015 00:39

http://pl.wikipedia.org/wiki/Autostrada ... 4%99gry%29
Jadąc dalej 86 to tylko 13 km autostrady :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.01.2015 00:50

Objazdem przez Słowenię traci się prawie godzinę czasu w jedną stronę, razem prawie dwie godziny.
Ale zyskuje 30 euro. :roll:

Jadąc węgierskimi autostradami nic się nie traci czasowo, tylko wydaje łącznie 65 złotych :roll:

Moim skromnym zdaniem podstawa w podróży tranzytowej to to , żeby jechało się jak najszybciej i wygodnie.
Przy długim czasie podróży do godziny w plecy w jedną stronę to nic złego :wink:
Tak samo wydać 65 złotych więcej, a jechać wygodnie to też nic złego :wink:

Każdy i tak jedzie, jak mu jemu pasuje. Albo pasuje jego żonie :wink:
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 04.01.2015 00:56

Patroniusz napisał(a):I pi....du wylądował,i obiad w Csórna też wylądował....

No to abyś na głodniaka nie jechał :D :D :D proponuję:

- z autostrady D2 na Słowacji zjechać na węźle Bratislava - Jarovce w kierunku na Rusovce i drogę krajową nr 2 która biegnie równolegle do autostrady w kierunku węgierskiej granicy
- przekroczyć granicę w miejscowości Rajka (po węgierskiej stronie droga zmienia nr na 150 i jest stacja paliw jakby co) i kontynuować jazdę w kierunku Mosonmagyarorvar gdzie skręcić na 86 w kierunku Csornej

Jako że przed Szombathely płatny jest kawałek M86

- kontynuować jazdę drogą 86 aż do ronda ze stacją OMV gdzie skręcić w drogę 84 w lewo kierunek Sarvar, Balaton
- nie wjeżdżać do miasteczka (no chyba że ktoś chce się wybrać na baseny) ale na obwodnicy Sarvaru skręcić w prawo w kierunku na Sotony
- jechać przez Sotony, Nyoger, Bejcgyertyjanos az do Kam gdzie wjechać w prawo na drogę nr 8 kierunek Kormend i Vasvar

- wariant 1 dojechać tą drogą do Kormend gdzie wracamy na drogę 86 ku przejściu w Redics lub
- wariant 2 dojechać tylko do Vasvar gdzie skręcić w lewo w drogę 74 kierunek Zalaegerszeg i jechać nią aż do Nagykanizsa gdzie skręcić w prawo w drogę nr 7 kierunek Letenye i wjechać do Chorwacji starym przejściem nieautostradowym a po przekroczeniu granicy wjechać na A4 na pierwszym napotkanym węźle

Uprzedzając kolejne pytania śpieszę poinformować iż nowej listy odcinków wynika iż płatna stała się również M70 od granicy ze Słowenia w Pince do aż Letenye czyli de facto do autostrady M7.
jacekww
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacekww » 04.01.2015 01:10

Janusz Bajcer napisał(a):http://pl.wikipedia.org/wiki/Autostrada_M15_%28W%C4%99gry%29
Jadąc dalej 86 to tylko 13 km autostrady :wink:

13km na Węgrzech + jakieś 20km na Słowacji czyli 33km mniej autostradami, myślę iż wydłuży to czas przejazdu tego odcinka x2,...

... z drugiej strony jadąc drogami lokalnymi zobaczymy więcej :wink:
Obrazek
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.01.2015 01:17

Z pierwszych wyjazdów do Chorwacji pamiętam, że M15 była płatna
a przejście drogowe w Rajce tylko dla obywateli Słowacji i Węgier.
Od czasu odcinka autostrady przez Węgry od Miskolca do Goričan - M15 i M70 to nie moja trasa :wink: :idea:
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 04.01.2015 08:19

Janusz to jedzie przez Koszyce jego 86 nie dotyczy. Co robić, co robić żeby wyjść na swoje, a nie dać się złupić przez władze państw tranzytowych podreperujących sobie budżet, co robić ? :roll: :roll: :roll:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86 - strona 91
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone