Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Toranaga
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Toranaga » 05.06.2011 19:38

Czy można w niej płacić kartą?
nero
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nero » 05.06.2011 20:53

W ostatnim tygodniu trasę 86 pokonywaliśmy dwa razy w dwie strony - niestety tylko do Szombathely więc czego można się spodziewać dalej nie wiem. Jadąc w sobotę/niedzielę jest nie najgorzej , mniejszy ruch więc jedzie się w miarę spokojnie i te cztery zwężenia które zostały zbytnio nie przeszkadzają. W tygodniu przy znacznie większym ruchu ciężarówek chwilę trwa aż się "zbiorą" więc czekanie na mijankach/światłach jest trochę bardziej denerwujące. Najbardziej jednak wkurzające są niezbyt dopracowane uskoki jakie pozostały przy zmianie nawierzchni, niektóre są dosyć duże i jadąc w nocy można ich nie zauważyć.
mickanovi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mickanovi » 06.06.2011 08:04

W ubiegłym roku na wykopach legendarnej "Route 86" szlag mi trafił felgę (na szczęście stalową) i musiałem wracać na zapasie. Na dodatek dobijające są w HU te wszystkie ograniczenia prędkości - co teren zabudowany to 30km/h. Akurat żona wtedy kierownicę przejęła i mocno się podirytowała. W tym roku również wypuszczamy się ą trasą ale prawdopodobnie już z noclegiem więc na większym luzie. Mam nadzieję, że dostawcy map uwzględnili już fakt drobnej zmiany dojazdu do granicy słoweńsko-chorwackiej z pominięciem autostrady - w ubiegłym roku kilka samochodów jadących za nami wjechało na teren jakiejś firmy bo AM miała tam jeszcze narysowany przejazd. Na Igo nowe rondko już jest widoczne.
Radziki4
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Radziki4 » 06.06.2011 17:56

nero napisał(a):W ostatnim tygodniu trasę 86 pokonywaliśmy dwa razy w dwie strony - niestety tylko do Szombathely więc czego można się spodziewać dalej nie wiem. Jadąc w sobotę/niedzielę jest nie najgorzej , mniejszy ruch więc jedzie się w miarę spokojnie i te cztery zwężenia które zostały zbytnio nie przeszkadzają. W tygodniu przy znacznie większym ruchu ciężarówek chwilę trwa aż się "zbiorą" więc czekanie na mijankach/światłach jest trochę bardziej denerwujące. Najbardziej jednak wkurzające są niezbyt dopracowane uskoki jakie pozostały przy zmianie nawierzchni, niektóre są dosyć duże i jadąc w nocy można ich nie zauważyć.
dzięki za info. widać od początku maja nic się nie zmieniło .
Radziki4
Croentuzjasta
Re: Kto wie napewno

Nieprzeczytany postnapisał(a) Radziki4 » 06.06.2011 18:05

pumis napisał(a):
oldGIZMO napisał(a):
mimik napisał(a):Ja również wracałem w zeszłym roku 86-ką z Cro. Faktycznie poza dwoma czy trzema zwężeniami jechało się bdb. W tym roku myślę żeby jechać tamtędy w obie strony.

Se mozemy gdybać ... ale kto wie jak jest teraz. Ja ruszam 25 czerwca i mam zamiar wiedzieć a nie sprawdzać..

Masz rację, mało prawdopodobne, żeby nikt z forum jeszcze nie jechał 86-ką w tym roku. Szkoda, że nie mamy aktualnych informacji o remontach i utrudnieniach na tej trasie.
wiadomość z maja forum/viewtopic.php?p=716476#716476
gemidow
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gemidow » 06.06.2011 19:12

Radziki4 napisał(a):widać od początku maja nic się nie zmieniło .

Dlatego nie wiem czy jest sens się świadomie pchac w taka drogę gdzie można sobie zawieszenie albo koło uszkodzić. Są inne alternatywne drogi.
Radziki4
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Radziki4 » 06.06.2011 19:17

gemidow napisał(a):
Radziki4 napisał(a):widać od początku maja nic się nie zmieniło .

Dlatego nie wiem czy jest sens się świadomie pchac w taka drogę gdzie można sobie zawieszenie albo koło uszkodzić. Są inne alternatywne drogi.
zobacz tutaj post Ela50 forum/viewtopic.php?t=31914&postdays=0&postorder=asc&start=60
PTYSIEK76
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) PTYSIEK76 » 06.06.2011 19:48

Coraz nieciekawiej z 86,w tamtym roku jechałem 82 szału nie ma!!!
gemidow
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gemidow » 07.06.2011 00:01

Dlatego ja w tym roku wybieram wariant przez Budapeszt. Wg mnie droga bardzo podobna do 86 a nie ma narażam się na jej tegoroczne niespodzianki
szary779
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) szary779 » 07.06.2011 14:52

A jedźcie- szerokiej drogi. Będzie mniej ludzi na 86 :D A może wy tak specjalnie :oops: Sorki,że zdradzam wasze plany :D
A tak poważnie- mnie najbardziej odpowiada 86 niezależnie od ilości mijanek i dziur. Trzeba tylko ostrożniej jechać. W zeszłym roku roboty drogowe były dobrze oznaczone i tego się trzymam, nawet koledze w pełnoletniej skodzie nic nie odpadło 8O W tym roku również route 86.
Radziki4
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Radziki4 » 07.06.2011 17:59

znając życie to i tak wszyscy pojadą 86 , lata wcześniej chciałem wypróbować inne trasy a i tak zawsze kończyło się na tym że jechaliśmy 86
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 07.06.2011 19:02

Mam nadzieję, że jednak nie wszyscy :wink:
tamtam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tamtam » 07.06.2011 19:16

gemidow napisał(a):Dlatego ja w tym roku wybieram wariant przez Budapeszt. Wg mnie droga bardzo podobna do 86 a nie ma narażam się na jej tegoroczne niespodzianki

Można, czasowo zajmuje tyle samo, pod warunkiem że bardzo ciśniesz na autostradzie - ja tak przetestowałem kilka lat temu te drogi w traksie wyjazdu.
Jadąc przez Budapeszt i autostradami naprawdę cisnąłem pedał gazu do podłogi.
Wyszło czasowo tak samo jak wracałem 86tką.
Przejazd autostradami kosztował drożej: więcej paliwa i winietka za autostradę.

Jeśli nie chcesz jechać autostradą z pedałem gazu w podłodze, to może się okazać że 86tką w ramontach będzie szybciej.

Pozdrawiam
Warmiak
Globtroter
Z Warmii do Dalmacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Warmiak » 07.06.2011 19:19

Radziki4 napisał(a):znając życie to i tak wszyscy pojadą 86 , lata wcześniej chciałem wypróbować inne trasy a i tak zawsze kończyło się na tym że jechaliśmy 86

Jak co roku (od 1999) w drugiej połowie sierpnia jedziemy z żoną do Dalmacji. Od kilku lat - już bez córek, które dorosły - do tych samych gospodarzy w zaciszne miejsce tuż za Rogoznicą. Zazwyczaj jedziemy trasą przez Cieszyn, za którym skręcamy na Słowację i autostradę prowadzącą do Bratysławy. Dalej starą trasą 86. Jest ona dobrym przerywnikiem między dość monotonnym podróżowaniem po autostradach. Wracamy na początku września inną trasą - po drodze odwiedzamy przyjaciół w Stalowej Woli - przez Budapeszt, Koszyce, Rzeszów.

Najgorszy stan dróg jest w Polsce i przez najbliższe 10 lat nie ulegnie on radykalnej zmianie. Dlatego w ubiegłym roku kupiłem SUV hyundai IX35.

Nie ma bardziej fascynującej trasy jak ta stara przez Plitwickie Jeziora i dalej serpentynami do Zadaru. Od Zadaru Jadrańską wzdłuż wybrzeża aż do Czarnogóry.

Pozdrawiam wszystkich
Radziki4
Croentuzjasta
Re: Z Warmii do Dalmacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Radziki4 » 07.06.2011 19:29

Warmiak napisał(a):
Radziki4 napisał(a):znając życie to i tak wszyscy pojadą 86 , lata wcześniej chciałem wypróbować inne trasy a i tak zawsze kończyło się na tym że jechaliśmy 86

Nie ma bardziej fascynującej trasy jak ta stara przez Plitwickie Jeziora i dalej serpentynami do Zadaru. Od Zadaru Jadrańską wzdłuż wybrzeża aż do Czarnogóry.

Pozdrawiam wszystkich
zgadzam się co do 1 jadąc serpentynami zarąbiście dobrą drogą to czysta przyjemność a ten wschód słońca niezapomniane chwile
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86 - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone