Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 17.08.2014 17:04

W Csornej w knajpie poprawiło się czy dalej muchy po oknach i suficie fruwają albo w kiblu nieład i brud. ?????????
mrarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mrarek » 17.08.2014 17:56

a jaki to ma związek z tematem?
bakard
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bakard » 17.08.2014 18:16

mrarek napisał(a):myśmy wyruszyli z domu w piątek 15 sierpnia ok. 18.
jazda przez Słowację i dalej M15 i na 86.
"korki" za Szombathely, zdaje się 5 mijanek, jechaliśmy ok. 1 w nocy i przejazd szybki.
za to w CRO korki na autostradzie zaczynały się o 6 rano

Ja jeżdżę takim samym "systemem" ;). Również wyjeżdżam z domu ok. 18-tej , do granicy mam jakieś 180 km , na 86-kę wjeżdżam ok. północy. Zazwyczaj udaje mi się "zaczepić" o jakiegoś Czecha bo oni na tej drodze mocno zasuwają nie zwracając uwagi na ograniczenia i w 2,5 godziny spokojnie się ją przejeżdża.
W tym roku wracając wjechałem na nią wcześniej bo już przed 22-gą , pogoda była kiepska bo ciągle padało , nie za bardzo było się kogo zaczepić więc jechałem sam i przez całą drogę jakieś 3 lisy przy drodze widziałem , jeden nawet siedział na drodze więc musiałem go omijać. Jechałem nią 3 raz i nigdy wcześniej takich sytuacji nie miałem , to były pierwsze przypadki kiedy widziałem zwierzynę przy drodze.
mrarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mrarek » 17.08.2014 18:21

tak to prawda - tego się na 86 obawiałem.
w ub roku w nocy spotkałem kilka saren, tym razem były 3 sarny w jednym miejscu, a w innym (jakiejś wsi) jakaś potężna locha przy drodze rozgrzebywała śmieci :?
bakard
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bakard » 17.08.2014 18:52

mrarek napisał(a):tak to prawda - tego się na 86 obawiałem.
w ub roku w nocy spotkałem kilka saren, tym razem były 3 sarny w jednym miejscu, a w innym (jakiejś wsi) jakaś potężna locha przy drodze rozgrzebywała śmieci :?

To twoje doświadczenia rzeczywiście są "bogatsze" w kwestii zwierzyny przy drodze :). Ja wcześniej będąc tam po północy nigdy takich sytuacji nie miałem , wydawało mi się że po północy cała ta droga śpi włącznie ze zwierzyną z przydrożnych lasów.
Mimo takich sytuacji nie mam zamiaru jednak zamieniać tej drogi na inną.
Elizabeta
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Elizabeta » 17.08.2014 23:43

Ja wyjeżdżam w niedzielę koło 17 ze świętokrzyskiego. Więc też 86 będzie nocą miejmy nadzieję migiem pójdzie:)
kropi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kropi » 23.08.2014 08:21

Dodam tylko, że nawierzchnia miejscami przypomina ser szwajcarski, a zatem NIE POLECAM tej trasy jeśli wieziecie rowery, ciagniecie przyczepę campingową itp. W naszym przypadku czas przejazdu w piątkowe popołudnie wyniósł 3h10' . Na trasie był 1 patrol ale chłopaki raczej zażywały relaksu niż łapały kogokolwiek za cokolwiek ;-).
mrarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mrarek » 23.08.2014 08:23

nie zauważyłem.
być może dlatego, że w nocy jechałem :)
bakard
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bakard » 23.08.2014 10:02

Na pewno trochę nierówności jest , przy remontowanych odcinku szczególnie sporo było wszelakich nierówności. Niemniej trzeba zauważyć że droga każdego roku się poprawia więc już jestem ciekaw jej stanu podczas przyszłorocznego przejazdu.
nlock
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nlock » 25.08.2014 09:43

Witam
Wczoraj wracaliśmy - spoko i luz :)
Wjazd ok. 14, wyjazd ok.17. Na mijankach w sumie parę minut.
Prace postępują, więc jak ktoś korzysta z AutoMapay (6.15 mapa 1406 lub wcześniejszej), to na sporym odcinku... drogi nie ma :D
dorotaitomek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dorotaitomek » 01.09.2014 12:47

Wracałam wczoraj po południu. Mijanki na kilka minut. Nawierzchnia się co roku poprawia, ładny kawałek można już lecieć 110 - i znaki stoją, że to już nie S86 tylko M86 - czyli szykują sie do wprowadzania opłat. Ale myślę, że zejdzie im jeszcze jakiś czas:)
mrarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mrarek » 01.09.2014 12:51

a to prawda.
jednak wracając z CRO, na rondzie drogowskaz wskazywał 86 jako pierwszy zjazd, a M86 był na drugim zjeździe.
wracałem w nocy i starałem się uważnie czytać znaki i nie zauważyłem, by zaznaczono M86 na drugim zjeździe. być może coś przeoczyłem. dobrze, że przede mną jakieś WN... jechało, więc zauważyłem, ze zjechał na drugim zjeździe :P
lightning3
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) lightning3 » 05.09.2014 16:37

Mrarek - Ziomy z Ursynowa (WN ...) drogę Ci pokażą ;D

a serio jechałem tam tylko w stronę Do Cro i bez problemu na M86 się znalazłem, automapa najnowsza też pokazywała że jedziemy obok starej drogi, natomiast kumpel wracał ostatnio i też mówił ze trzeba dobrze patrzeć na znaki żeby na ta nową drogę wjechać, a opłaca się bo 110 chwile można pojechać :)
algirdas
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) algirdas » 19.09.2014 11:58

Relacja z wczorajszego popołudnia z 86: wjazd na Węgry o godzinie 16:05 przez stare przejście (Letenye - czyli powrót z Cro) - tankowanie gazu, chwila przerwy i ogień M70 do Lenti i dalej już 86 aż do końca. Koło Kormend wahadła (chyba 5), ale poszły sprawniej niż w drodze do Chorwacji. Reszta bezproblemowo i ekspresowo (dwaj miejscowi wariaci jako przewodnicy). Całość drogi zajęła mi 3:20h, w tym ok.15 min na wahadłach.

Całość trasy z Breli do Częstochowy (autostrada w Chorwacji; 86 na Węgrzech; Słowacja przez Bratysławę, Żylinę (D1), Cadca; Cieszyn, Żory, A1) to 13h! 11:30 start, w domu 00:30. Chyba rekord jakiś :)
jacekww
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacekww » 03.01.2015 21:11

Myślę że najważniejsza na ten rok informacja dla jadących drogą 86 to ta, że odcinek autostrady M15 od granicy ze Słowacją stał się płatny.
http://www.budapeszt.msz.gov.pl/pl/aktualnosci/nowe_oplaty_za_drogi_na_wegrzech

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86 - strona 90
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone