Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Sicario
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sicario » 23.06.2014 07:36

wielbiciel napisał(a):Jeżeli przed granicą 20km to są na nowo wyremontowanym odcinku. Miejmy nadzieję, że to tylko chwilowe.

Na nowym odcinku są zwężki a wahadła są na jednopasmówce - w nocy bez problemu przejechałem , w dzień może być większa kolejka - jak wszędzie :)
joker1980
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) joker1980 » 24.06.2014 07:32

Witam.
Jestem nowy. W zeszłym roku jechałem pierwszy raz do CRO przez Czechy-Austrie-Słowenię(tu objechałem autostradę)-CRO.
W tym roku chcę wypróbować trasę przez Węgry.
Jeżeli można proszę o wskazówki, oraz ewentualne uwagi. Dodam ze nie zwracam uwagi na koszt (tzn. winiety itd.) nie oszczędzam 200zl bo niema to sensu.
Ale szczerze proszę o uwagi na temat wyboru mojej trasy - może warto cos zmienic - proszę o pomoc....
Trasa: Zylina - Bratysława - Gyor- Papa - Keszthely - Letenye -CRO
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 24.06.2014 07:43

joker1980 napisał(a):Trasa: Zylina - Bratysława - Gyor- Papa - Keszthely - Letenye -CRO

A dlaczego akurat tak? To chyba najmniej dogodny wariant trasy przez Węgry. Nie lepiej popularną 86-tką lub ewentualnie drogą 81 lub autostradami przez Budapeszt?
slr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slr » 24.06.2014 07:45

Tu masz trase sprawdzona przez wielu :) oczywiscie skup sie na odcinku Zylina - CRO

https://maps.google.pl/maps/ms?msid=214 ... dg=feature

Slowenie tutaj tez omijasz bez placenia i bardzo prosto i szybko raptem przejazd Sloweni zajmuje 15 min spokojnej jazdy od granicy do granicy :)

Reszte informacji o trasie 86 masz wyzej najswiezsze info od ludzi z tego roku. Co do oszczedzania mam takie samo podejscie jak ty... nie planuje gdzie tankowac by bylo taniej tylko tam gdzie potrzebuje :) Jedyna oszczednosc to wlansie Slowenia ale czy to trasa od wegier czy od austrii to objazd platnych odcinkow prosty i bez problemowy :)

PS
Ja w tym roku jade odwrotnie jak ty :) Rok temu jechalem 86 jak wyzej masz pierwszy raz do CRO w tym roku jade czechy austrie by poznac inna trase :)
joker1980
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) joker1980 » 24.06.2014 08:29

Super - serdeczne dzięki. Faktycznie ta droga którą wcześniej wybrałem była niezbyt(chodziłem googlowym ludzikiem).
Jedyne co zmienię to ten kawałek przez Słowenię - chcę nocować w Letenye, ponieważ dalej nie dojadę pierwszego dnia bo jadę az z północy Polski z Elbląga( chyba ze macie jakieś ciekawe propozycje zaraz za granica w CRO).
Pytanie: czy na 86 trzeba miec winietę czy nie?
Jeżeli chodzi o tą trasę przez Austrię - Czechy - Słowenia to jest dość przyjemna z jedną uwagą - Austria Wiedeń i okolice - ja tam trafiłem na godz. 16 - masakra cztery pasy i każdy zawalony - ruch duży i trzeba było uważać....ale poza tym dość przyjemnie się jedzie.
A jeszcze jedno w winiety zaopatrzyłem się już w Polsce ( przepłaciłem kilkanaście złotych - to zaledwie trzy razy piwko Ozujsko mniej), a w budkach przy granicach były dość spore kolejki. Ja jechałem dalej i cieszyłem sie ze nie muszę stać.
Jeszcze raz dziękuje za odpowiedz.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 25.06.2014 16:15

joker1980 napisał(a):Pytanie: czy na 86 trzeba miec winietę czy nie?

Nie.
Piksiak
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piksiak » 27.06.2014 10:14

A co z winietami Węgierskimi - przejazd na granicy Słowacko-Węgierskiej ? (M15 i M1 aż do zjazdu na 86)
black_lord
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) black_lord » 27.06.2014 10:26

Jak się kupuje winietę na Węgrzech to płaci się w forintach,
a po Słowackiej stronie płaci w Euro.
Jak się ma przelicznik Forint do Euro?
Słowacy czasami nie podbijają ceny?
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 27.06.2014 10:37

black_lord napisał(a):Jak się kupuje winietę na Węgrzech to płaci się w forintach,

Na Węgrzech zawsze płaciłem w ojro.
Słowacy?
Winieta po słowackiej stronie jest tańsza niż ta kupowana kilometr wcześniej w Chyżnem.
A przynajmniej była, bo jak jest w tym roku nie wiem.

edit:
Widze, że pytasz o węgierską, a ja o slowackiej mówię.
Ostatnio edytowano 27.06.2014 10:51 przez anakin, łącznie edytowano 1 raz
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 27.06.2014 10:45

Piksiak napisał(a):A co z winietami Węgierskimi - przejazd na granicy Słowacko-Węgierskiej ? (M15 i M1 aż do zjazdu na 86)

Te odcinki są darmowe.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 27.06.2014 10:46

black_lord napisał(a):Jak się kupuje winietę na Węgrzech to płaci się w forintach,

Podbijają :!: :!:

Niewiele, ale jednak.

2 lata temu 4-dniowa winieta węgierska kosztowała nominalnie 1650 forintów (czyli powinno być ok. 6 euro). Po słowackiej stronie były po 8 euro.

Wtedy to jedyny raz kupiłem po stronie słowackiej i już więcej tego nie zrobię. Bez sensu, skoro 200 metrów dalej kupujesz po normalnej cenie. W tym roku mam już odliczone 4780 forintów :D
generał4101
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) generał4101 » 27.06.2014 11:13

WITAM WSZYSTKICH :papa: :papa: MAM PYTANIE;GDZIE POLECICIE ZATRZYMAĆ SIĘ JADĄC 86-NA OBIAD.ZA ZNACZĘ ŻE POSTÓJ BĘDĘ ROBIŁ W BRATYSŁAWIE [ZŁOTE PIASKI] A MOŻE MURSKO SREDIŚĆE JEST JAKAŚ KNAJPKA GODNA POLECENIA :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: CZEKAM NA PROPOZYCIE :papa: :papa: :hut: :hut:
slr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slr » 27.06.2014 11:19

bylo o tym w sumie juz nie raz wczesniej ale fakt moze ktos cos nowego poleci :)
przemol.744
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemol.744 » 27.06.2014 13:52

Mam do Was prośbę. Jadę pierwszy raz do Chorwacji i wybrałem trasę przez Wegry, pojadę 86 lub autostradą - wyjazd 10.07 powrót 25.07. W przypadku jazdy autostradą planuję kupić winietą miesięczną lecz wczoraj jeden ze znajomych powiedział mi że na Węgrzech są winiety jednodniowe i lepiej abym wykupił w/w w trakcie przejazdu przez Węgry. Czy wiecie coś o takich winietach?
kazow
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kazow » 27.06.2014 14:10

Raul73 napisał(a):

Podbijają :!: :!:

Niewiele, ale jednak.

2 lata temu 4-dniowa winieta węgierska kosztowała nominalnie 1650 forintów (czyli powinno być ok. 6 euro). Po słowackiej stronie były po 8 euro.

Wtedy to jedyny raz kupiłem po stronie słowackiej i już więcej tego nie zrobię. Bez sensu, skoro 200 metrów dalej kupujesz po normalnej cenie. W tym roku mam już odliczone 4780 forintów :D

a nie lepiej przed wyjazdem kupic w necie? 5 minut i na mailu jest potwierdzenie do wydrukowania, Wegrzy nie chca zadnych naklejek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86 - strona 81
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone