Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piamir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piamir » 07.04.2014 10:38

Odnoszę wrażenie, że część kierowców traktuje trasę przez Węgry jako jakieś nieziemskie wyzwanie. Jest to najzwyklejsza droga, jakich w Polsce mamy większość. U nas też są tiry, ograniczenia prędkości, tereny leśne, czy wreszcie patrole policji. I tam i w Polsce należy na drodze zachować się dokładnie tak samo. Natomiast wykazywanie wyższości jednego wariantu nad drugim mija się z celem. Jest to indywidualny wybór każdego z nas. Pozdrawiam i do zobaczenia na "86".
P.s. Jechałem "86" szesnaście razy wte i wewte praktycznie o każdej porze i w każdym dniu tygodnia, więc wiem o czym piszę.
slr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slr » 07.04.2014 10:48

Bardzo dobrze piszesz :) Juz rok temu jak sledzilem ten watek nie rozumialem niektorych kierowcow.... bo dokladnie w PL nie mamy kazdej drogi autostrady i u nas wrecz wiekszosc drog miedzy wiekszymi miastami jest podobnych do 86 ;) a ludzie kombinowali nazekali itd.... przejechalem sie 86 i normalna droga jak u nas :) teraz przejade sie austria i bede mial porownanie jak lepiej jezdzic na cro :)
TJL
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) TJL » 07.04.2014 11:23

Piamir,
W końcu jakiś rozsądny głos na tym forum i tym wątku!
Też wielokrotnie korzystałem z tej drogi jak również z innych dojazdowych do Chorwacji - droga jak droga... i tyle. W pełni się zgadzam. Ten wątek (ale również inne na forum) czasami poprzez część wpisów superekspertów jest niepotrzebnie napompowany. W tematach "drogowych" zawsze cenie sobie wpisy Didsa - konkretne i pomocne szczególnie w wariancie dojazdu przez Czechy.
Pozdrawiam,
Tomek
piamir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piamir » 07.04.2014 11:45

Dlatego ja nikogo bym nie namawiał na żaden wariant dojazdu do Cro. Twierdzę tylko, i to z autopsji, że "86" jest normalną drogą, jakich w Polsce mamy tysiące km. Nigdy nie wypowiadałem się w temacie trasy przez Czechy i Austrię, bo tam nie jechałem i nie mam nic do powiedzenia w tym temacie. Pozdrawiam
marfipl
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marfipl » 08.04.2014 10:38

Trafny wpis. Myślę, że niektórzy minęli się z właściwym tematem wątku. Według mnie miał on pomóc w czasie długo ciągnącego się remontu rzeczonej drogi. I pomagał tym, którzy potrafili czytać ze zrozumieniem właściwe posty pomiędzy gąszczem filozoficznych wywodów. Przynajmniej ja tak robiłem, wiedząc później jak zaplanować przejazd, ewentualny objazd. A pisanie o wyższości tej czy innej trasy chyba tu nie ma sensu.
Oczywiście piszmy dalej, jeżeli na 86'ce wyjdzie coś nowego. Po to jest ten wątek. Do zobaczenia na szlaku :))
alwexim
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) alwexim » 08.04.2014 22:19

Podstawowa zaleta 86-ki jest to, że nie płacimy winiet, a trasa nie stanowi większego wyzwania, nawet dla mniej doświadczonych kierowców. Jeżeli trzeba by było za nią płacić, to znaczna większość wolała by jechać lepszej jakości drogą. Zawsze jadąc do Chorwacji i z powrotem korzystam właśnie z tej trasy. Bardziej mi odpowiada niż autostrady w Austrii, choć kiedyś mi się podobały, wprawdzie nie chodzi może o drogi co o kraj ;)
Pik71 napisał(a): dużo jeżdżę i możesz wieżyc że TIR spokojnie jedzie 120 i lepiej. Szybsze od TIR-ów są autobusy na 86.

Może ci się wydawać, że tak jest, lecz zapewniam cię, że to mógł być tylko wyjątek. Każdy TIR ma zamontowany ogranicznik prędkości, który odcina paliwo przy prędkości ok. 85 - 90 km/h. Można się troszkę więcej z góry rozpędzić przy większym ładunku, ale uwierz mi jazda TIR-em z prędkością 120 km/h i to nawet na autostradzie, jest bardzo emocjonująca i ryzykowna. Jadąc osobowym nawet 200 km/h nie ma takich emocji co w TIR-rze przy 120. Co do autobusów to masz racje, są szybsze. Na co dzień jeżdżę TIR-em, to troszkę na ten temat wiem, ze swojego doświadczenia.
Pozdrawiam
Pik71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pik71 » 08.04.2014 22:56

Wiem co widziałem. Ogranicznik tak jak i tachograf można wyłączyć.

alwexim
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) alwexim » 08.04.2014 23:13

Oczywiście, że można wyłączyć, wprawdzie nie w każdym samochodzie, ale jadąc na wyłączeniu, tylko kompletny idiota będzie przekraczał prędkość. To naprawdę należy do rzadkości.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 09.04.2014 07:19

Pik71 napisał(a):Wiem co widziałem...

Fakt, grzeją i to zdrowo jak na taką drogę.
misiaczek-bartek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) misiaczek-bartek » 11.04.2014 15:58

czepianie się tirów to już przesada, jak ktoś chce to niech jedzie swoim tempem i tyle. No chyba że dla kogoś ujmą jest to że go tir wyprzedzi. Czekam na nowe doniesienia w sprawie drogi
Pik71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pik71 » 11.04.2014 19:27

Przeczytaj jeszcze raz posty z zrozumieniem. Gdzie jest czepialstwo ?
adresik84
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) adresik84 » 11.04.2014 22:33

to w soboty/niedziele idzie tira spotkac na 86 ?? czy jest zakaz ?? pytam tylko i wylacznie pod katem CB gdyz jako inni uczestnicy ruchu mi nie przeszkadzaja a wrecz wiele pomagaja :)
slr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slr » 11.04.2014 22:39

ja jechalem w niedziele w dwie strony i tira widzialem moze raz.... co do CB .... to jednak nie to samo co w PL i moze raz tylko z kims tam pogadalem chwilke o jakims odcinku a tak to cisza.... i w drodze powrotnej nawet CB nie wlanczalem trzymalem sie przepisow jao tako i bylo spoko :) w samej chorwacji CB tez nie przydalo sie wcale aczkolwiek jedyne anteny CB co widzialem to byli polacy ale tez chyba raczej CB bylo wylaczone lub nie wiedzieli ze za granica 28 sie uzywa jako PL kanalu :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.04.2014 22:40

idzie, idzie
adresik84
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) adresik84 » 11.04.2014 22:53

przy tak znikomym ruchu to rzeczywiscie na niewiele sie to zda. Jednak nie wazy i miejsca nie zajmuje to chyba jednak zabiore zawsze to po naszym terytorium cos da :) A tam wiadomo tylko i wylacznie zeby zaspokoic ciekawosc bo zaufac bym nie zaufal za droga impreza :) (bo juz raz bylo czysto i poszlo na mandat) dobrze ze u nas bo pokuta nie byla wysoka :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86 - strona 77
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone