Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marcin0k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin0k » 06.04.2014 14:23

Ja też jeżdżę przez Czechy i austrię + objazd Słowenia ale w tym roku postanowiłem to zmienić. Nie mogę niestety znaleść poważnego argumentu dla ktorego trasa przez Słowację , Węgry jest najlepsza alternatywą. Jadę z Krakowa i róźnica w kilometrach wyności mniej niż 100km na korzyść trasy przez Węgry ale czas przejazdu +2h. Koszty wychodzą podobne a komfort jazdy wydaje się znacznie lepszy jednak jazdy przez austrie. Ja nie jeżdżę w weekend więc Węgry = jazda za tirem. Pomijam jakiś ważny plus za jazdą przez Słowację Węgry?
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 06.04.2014 14:58

Na pewno da się coś znaleźć, gdyż jak mówi Pismo "szukajcie, a znajdziecie".
Piszesz, że trasa krótsza i wolniejsza, znaczy jedziesz z mniejszą prędkością, a to z kolei oznacza że spalisz mniej paliwa i przez to wyprodukujesz mniej CO2 i innych szkodliwych gazów i też będzie mniej sadzy jeżeli jeździsz dieslem.
piamir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piamir » 06.04.2014 15:01

marcin0k napisał(a):Ja też jeżdżę przez Czechy i austrię + objazd Słowenia ale w tym roku postanowiłem to zmienić. Nie mogę niestety znaleść poważnego argumentu dla ktorego trasa przez Słowację , Węgry jest najlepsza alternatywą. Jadę z Krakowa i róźnica w kilometrach wyności mniej niż 100km na korzyść trasy przez Węgry ale czas przejazdu +2h. Koszty wychodzą podobne a komfort jazdy wydaje się znacznie lepszy jednak jazdy przez austrie. Ja nie jeżdżę w weekend więc Węgry = jazda za tirem. Pomijam jakiś ważny plus za jazdą przez Słowację Węgry?

Nie ma jakichś megaplusów, jak i nie ma megaminusów. Zawsze jest to kwestia wyboru. Ja wybieram "86" jako urozmaicenie pomiędzy odcinkami autostradowymi. Poza tym jadę na wakacje i nie muszę wykręcać rekordów prędkości, czy czasów przejazdu.
marcin0k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin0k » 06.04.2014 15:36

No właśnie spalanie i urozmaicenie- to powód dla którego wybiorę trasę przez Węgry. Jadę mocno dociążony + box na dachu więc wiadomo im szybciej tym większy opór powietrza.
A nawet jak trafi się tir na 86 to trudno -jak się za nim ustawię przez 200km to na paliwie się znacznie zaoszczędzi ;) argumentem też dla mnie jest komunikacja cb... W Austrii jest zakaz.
slr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slr » 06.04.2014 17:58

Jadac z Katowic rok temu 86 (niedziela tam i z) z CB duzo nie skorzystalem bo nawet nie bylo takiej potrzeby :) 86 minela bezbolesnie cos kolo 3h wyszlo mi sie wydaje... spokojnie bez korkow itd... W tym roku dla odmiany bede jechal przez Austrie i zaden problem jak sobie CB antenke schowam na czas przejazdu :) W samej Chorwacji tez jakos CB nie uzywalem bo nie musialem bardziej sprawdzilo mi sie z kumplem "wokitoki" :)
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 06.04.2014 21:45

Oczywiście decydując się na trasę 86 uwzględniamy wszystkie okoliczności między innymi takie jak dzień tygodnia.
Żeby nie było- W 2012 jechałem przez Austrię a w 2013 route86 (Pyrzowice-Brno-Bratysława) zawsze w sobotę lecz 2012 był to 23-VI a 2013 20-VII i różnica w ilości podróżnych była ogromna.
2013. Gdy wyruszając o 4.00 ze Zgierza o 14.30 tankowaliśmy w/na Lućko spotkaliśmy Krakowian, którzy wyjechali dzień wcześniej o 22.00 (piątek). Jechali przez Austrię i autostradą w Słowenii.
Różnica ogromna.
Napisałem swoje spostrzeżenia co do trasy 86 (parę postów wcześniej) i LEDNICE nie ma prawa ich podważać ponieważ nie jechał w 2013 (ani w ogóle chyba) trasą 86. Wprowadza zamęt i tyle.
Lednice ja nie podważam twojego zaangażowania w cro.pl i uważam że dużo robisz dobrego.
Tylko pisz o tym co wiesz i o czasie w którym jeździsz.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.04.2014 22:00

Twoje indywidualne przeżycia na trasie to nie jest reguła, prawda objawiona :D

Mnie nie spodobało się pisanie, że na Węgrzech są na 86 poza terenem zabudowanym prędkości autostradowe, w terenie zabudowanym wszyscy jadą grzecznie 50,
bo moje indywidualne doświadczenia z jazdy po węgierskich drogach są inne :roll:
Na drogach krajowych na Węgrzech jedzie się jak w Polsce na drogach krajowych i ja różnic wielkich nie dostrzegam.
Poza tym, ze w Polsce przy drodze nie sprzedają papryki, wina, kotłów na gulasz :wink:

Wszystkie oceny są subiektywne, w tym twoja 8)

I ja po prostu piszę, że się z tobą nie zgadzam, bo moje doświadczenia są inne.

Zresztą wystarczy jeden wypadek na trasie, żeby ktoś stał długie godziny w korku i wszystkie kalkulacje są g... warte.
Obojętnie na której trasie, to się zdarzy :roll:
Przez Austrię czy przez Węgry 8)
Więcej dystansu życżę :wink:
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 06.04.2014 22:25

Czyli twierdzisz że ja nie dysponuję samochodem, który na prostej drodze nie rozwinie 130km/h?
A jak w miasteczku/wsi jest ograniczenie do 30km/h to tubylec jedzie 70km/h?
Będziesz mi tu zarzucał pisanie nieprawdy?

Do ADMINA: Usuń posty Lednice
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.04.2014 22:54

A dlaczego :?: Bo Lednice jeździł 2 tygodnie po węgierskich drogach w tym regionie i tobie to cholernie przeszkadza, że cię złapałem na wypisywaniu głupot :?:
Dlatego, ze znam nie tylko drogę nr 86, ale także inne :?:
Fotorelacja:
https://picasaweb.google.com/1163719743 ... eWegry2010

Wyluzuj chłopie :wink: :wink: :wink:
Trasa przez Węgry nie jest zła,
jest ciekawa,
ale nie zniechęcaj na siłę tych, co jadą inną trasą przez Austrię i Czechy :!:

PS: na 86 jest ograniczenie prędkości do 90, możesz jechać 130,
ale wypadałoby napisać, że taka przyjemność może trochę kosztować :wink:
Ostatnio edytowano 06.04.2014 23:39 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 06.04.2014 23:31

Michalm2012 napisał(a):Do ADMINA: Usuń posty Lednice

Jakieś nowe forumowe zwyczaje czy nowy kandydat na moderatora :?: :?
Cesarok
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cesarok » 06.04.2014 23:52

Panowie to chyba nie temat do prowadzenia sporów a tym bardziej mówienia adminowi co ma robić :)
Pik71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pik71 » 07.04.2014 08:06

Gorąco się zrobiło zupełnie niepotrzebnie. Myślę że nie czas, prędkość a zwierzęta są największym zagrożenie na 86. Uprzedzę pytanie, tak miałem przyjemność spotkać się z małym dzikiem na szczęście przy niedużej prędkości. Straty ( pęknięty zderzak, urwany halogen i urwana osłona halogenu). Parę razy było hamowanie przed lisem. Szerokości dla wszystkich.
marcin0k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin0k » 07.04.2014 08:36

Pik71 napisał(a):Gorąco się zrobiło zupełnie niepotrzebnie. Myślę że nie czas, prędkość a zwierzęta są największym zagrożenie na 86. Uprzedzę pytanie, tak miałem przyjemność spotkać się z małym dzikiem na szczęście przy niedużej prędkości. Straty ( pęknięty zderzak, urwany halogen i urwana osłona halogenu). Parę razy było hamowanie przed lisem. Szerokości dla wszystkich.

Czyli rozsądnie chyba tak zaplanować trasę aby 86 przejechać jak już jest jasno - wtedy zagrożenie myślę powinno być mniejsze choćby ze względu na lepszą widoczność, większy ruch = hałas, który odstrasza dzikie zwierzęta.
Ja planuje wyjazd z Krakowa około godziny 24 lub 1 i z moich obliczeń po około 5-6h będę na 86.
slr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slr » 07.04.2014 08:38

Ja z Katowic wyjazd kolo 3 nad ranem i na 86 normalnie fajnie w ciagu dnia w niedziele i zero problemow z tirami, zwierzetami... Przejazd do granicy slo po okolo 3h.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 07.04.2014 08:57

marcin0k napisał(a):
Pik71 napisał(a):Gorąco się zrobiło zupełnie niepotrzebnie. Myślę że nie czas, prędkość a zwierzęta są największym zagrożenie na 86. Uprzedzę pytanie, tak miałem przyjemność spotkać się z małym dzikiem na szczęście przy niedużej prędkości. Straty ( pęknięty zderzak, urwany halogen i urwana osłona halogenu). Parę razy było hamowanie przed lisem. Szerokości dla wszystkich.

Czyli rozsądnie chyba tak zaplanować trasę aby 86 przejechać jak już jest jasno - wtedy zagrożenie myślę powinno być mniejsze choćby ze względu na lepszą widoczność, większy ruch = hałas, który odstrasza dzikie zwierzęta.
Ja planuje wyjazd z Krakowa około godziny 24 lub 1 i z moich obliczeń po około 5-6h będę na 86.

Problem z dzikimi zwierzętami występuje prawie wyłącznie w nocy. Rano możesz ewentualnie najechać na truchło leżące na szosie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86 - strona 76
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone