Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Akademia Języka Chorwackiego.

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 08.04.2005 08:33

o rany 8O - noćna ptica :roll: :D - ja jak zwykle o tek porze smacznie spałam - od 22 :wink: - jak cisza nocna to cisza nocna :)
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 08.04.2005 10:44

:( Dyrektor zostawił dziś Akademię otwartą ...to ja sobie usiądę w ławce i posiedzę trochę...zapas chusteczek jest i strawa duchowa od Joli...tak smutno :cry:
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 08.04.2005 11:03

posiedzimy trochę razem
i trochę......

Životni put Ivana Pavla II.
Karol Wojtyła prvi je Slaven koji je postao rimski biskup. U 26-godišnjem je pontifikatu Crkvu ekumenski otvorio prema drugim religijama, ispričao se za njene grijehe. Unatoč zdravstvenim problemima od kojih je patio nakon atentata, više od sto puta je putovao svijetom.
Već je imenovanje 58-godišnjega Poljaka Karola Wojtyłe papom 1978. bilo netipično: prvi papa koji nije Talijan od 1522. i najmlađi papa 20. stoljeća naslijedio je Ivana Pavla Prvog, koji je na Petrovu prijestolju proveo samo 33 dana.
S 27 godina staža kao papa, Ivan Pavao Drugi približava se Piju Devetom, papi s 32-godišnjim, najdužim pontifikatom u povijesti.
Karol Wojtyła rodio se 18. svibnja 1920. u Wadovicama blizu Krakova u obitelji časnika poljske vojske. Kao mladić bavio se sportom - plivao, veslao, igrao nogomet i skijao. Bio je zaljubljenik u kazalište i član eksperimentalne kazališne skupine, pa je neko vrijeme pomišljao i na bavljenje glumom. U Krakovu je 1938. upisao studij književnosti i filozofije.
Za nacističke okupacije Poljske njegovo se sveučilište zatvara, a on radi u kamenolomu i studira teologiju u tajnoj bogosloviji u Krakovu.
Zaređen je za svećenika 1. studenoga 1945. Ubrzo odlazi na studije na Papinsko sveučilište Svetog Tome Akvinskoga u Rimu, gdje je magistrirao i doktorirao teologiju i filozofiju. Pomoćnim biskupom Krakova postao je 1958., nadbiskupom 1964., a 1967. papa Pavao Šesti proglasio ga je kardinalom.
Nakon smrti pape Ivana Pavla Prvog, 28. rujna 1978., Karol Wojtyła izabran je 16. listopada 1978. za 236. Petrovog nasljednika i prvog papu netalijana nakon više od četiri i pol stoljeća.

Papa Ivan Pavao Drugi umro je u 2. travnja 2005. navečer, objavio je rimski vikar, kardinal Camillo Ruini. Na Bazilici svetog Petra brecanjem zvona označena je smrt poglavara Katoličke crkve
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 08.04.2005 16:07

To ja chwilkę też posiedzę...

"...Papież stoi teraz w oknie Domu Ojca i nam błogosławi..." (z dzisiejszej homilii)
Niesamowita jest ta PEWNOŚĆ!
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 08.04.2005 16:09

Jolanta Michno napisał(a):To ja chwilkę też posiedzę...

"...Papież stoi teraz w oknie Domu Ojca i nam błogosławi..." (z dzisiejszej homilii)
Niesamowita jest ta PEWNOŚĆ!

Bo nie może przecież być inaczej :) - Santo santo
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 08.04.2005 18:01

A ja caly dzien w pracy... widzialem tylko troche rano... a potem tyle co przeczytalem w sieci...
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 08.04.2005 21:31

To ja jeszcze raz na chwilkę...

Wiecie, co jest hymnem Polski? Jakbyście przypadkiem nie wiedzieli, to posłuchajcie...

"2 maja 1980 roku, godzina 16.00, lotnisko Ndjili w Kinszasie, stolicy Zairu. (...) Czerwona ziemia, chmurne niebo, temperatura 35 stopni. Wilgotny, duszny upał. Papież wita się z kardynałem Malula, który wszedł do samolotu. Schodzi na płytę lotniska, klęka i całuje ziemię. Cały czas panuje wrzask i rytmiczna muzyka. Orkiestra gra Sto lat. Spiker objaśnia, że to narodowy hymn polski..." :wink: :)
(fragment książki "Pielgrzym pokoju i nadziei")

Ostatecznie Sto lat też się śpiewa na stojąco. :wink: :)
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 09.04.2005 00:15

Dobro jutro! Danas je subota. :wink: :)

Dodam jeszcze na koniec...

"...Svima će nam biti nezaboravna uspomena kako se ove posljednje uskršnje nedjelje svoga života Sveti Otac, obilježen patnjom, još jedanput pojavio na prozoru Apostolske palače, te posljednji put dao blagoslov "Urbi et orbi". Možemo biti sigurni da naš ljubljeni papa sada stoji na prozoru doma Očeva, gleda nas i blagoslivlja nas. Da, blagoslovi nas, Sveti oče. Mi povjeravamo tvoju dragu dušu Majci Božjoj, tvojoj Majci, koja te vodila svakoga dana i koja će te voditi sada u vječnu slavu Njezina Sina, Isusa Krista našega Gospodina. Amen."
(dio Propovijedi kardinala Josepha Ratzingera)

Cijela Pripovijed kardinala Josepha Ratzingera na hrvatskom jeziku:
http://www.katolici.org/baza.php?action=vidi&id=4439

Są jutro normalne zajęcia? :?:

Laku noć!
Vidimo se!
Jola (noćna ptica-samica) :wink: :)
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 09.04.2005 10:30

Bok Klapo!
Jučer bila sam u šumu i vidjela sam prve jetrenke i velike šumarice.
U nas, na północy dopiero teraz zakwitły, ewentualnie już, zależy jak na to patrzeć... :wink: :)
Teraz mogłam napisać to pierwsze zdanie, bo... poguglałam. :D

Coś dla poliglotów (jak ja lubię taką zabawę!!!) :D

Jetrenka (chorwacki) - Hepatica nobilis (łacina) - sinivuokko (fiński) - májvirág (węgierski) - jaternik trojlaločný (czeski) - skógarblámi (islandzki) - leberblümchen (niemiecki) - leverbloempje (holenderski) - liverleaf (angielski) - harilik sinilill (estoński) - jetrnik (słoweński) - przylaszczka (polski)

Uwaga Mačke!
Po słoweńsku, co prawda...
Druga imena: alenčnik, jetrne gomilice, mačka, mačkina očesa, pljučnik, tetenek

velika šumarica (Anemone sylvestris) - zawilec wielokwiatowy

Przy okazji botaniczna stronka (też to lubię).
http://hirc.botanic.hr/vrt/hrv/zbirka/kamenjare.htm

Milog dana svima!
guglačica Jola :wink: :)
Ostatnio edytowano 09.04.2005 13:32 przez Jolanta M, łącznie edytowano 1 raz
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 09.04.2005 12:49

Bok Klapo :D
Jola od rana wzięła się do pracy 8O - koleżanko a mnie się nie chce uczyć !!!!!Dzień taki piękny - chyba go prześpię na słoneczku jak to mačka<ale taka na 4 łapkach :lol: >
W razie czego dasz ściągnąć wykład prawda ? :wink: :D
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 09.04.2005 13:30

Koleżanko z ławki!
Jak będzie co, to dam ściągnąć. Jasne.
A u mnie nie ma słoneczka. Hladno i kiša.
Chce mi się uczyć. Ostatecznie jestem pilna studentka. (To już chyba hrvatske naleciałości :wink: :D , bo po polsku chyba trzeba by było powiedzieć "jestem pilną studentką". ) :lol:
Hmmm...
Jolanta Michno napisał(a): Jedno srce doći će na obale
Nebeske gdje svaka tuga prestaje
Gdje mi duši omilje, da ju cjelu omije (opije?)
Jedina i najdraža mi Hrvatska.

Jedno serce pójdzie (dojdzie, przyjdzie???) na wybrzeże
Niebieskie, gdzie ustanie wszelki smutek (czyli prosto do nieba)

Gdzie mi
... i nie wiem, co mi... ta jedyna i najdroższa Chorwacja.
A chciałabym wiedzieć, oczywiście.

KLAPO!!! UPOMOĆ!!! :!:
Posłuchajcie! Poprawcie tekst! Przetłumaczcie! (3xP) :wink: :)
MOLIM!!! :!:
Jola

Całość tego postu jest tu.
forum/viewtopic.php?p=69996#69996

Klapska pisma wymaga dużo czasu, ale ta... może nie. Wtedy czas nie był odpowiedni. Może ten już jest??? Hmmm... Nie wiem.

Pozdrav
Jola
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 12.04.2005 06:43

Bok Klapo !!!!! :D
8O jestem wstrząśnięta - 2 dni bez żadnego wpisu :?: :!: - wpadłam chociaż listę podpisać :lol:
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 12.04.2005 07:56

Hej, Koleżanko z ławki!
Też wpadłam podpisać listę. Posiedź jeszcze trochę ze mną. Pogadamy...

No cóż... Grupa Szybkiego Reagowania szybko zareagowała i... zawiesiła swoją działalność. Przynajmniej tak to wygląda.

W sobotę pisałam:
...Wtedy czas nie był odpowiedni. Może ten już jest??? Hmmm... Nie wiem.

No cóż... Widzę, że ten czas też nie jest dobry...
I... kto wie... może nie będzie dobry... aż... do następnej zimy...

Trochę żal...

Umorna sam... Może nawet preumorena... Nemam snage...

Dru! Napijmy się crnog vina.

O, trochę lepiej...

Dobro vino. Molim još malo.

Nooo... jeszcze lepiej!

Och, Dru. Wszyscy planują urlopy. Proljeće je. Komu by tam się chciało tu przychodzić...

Ale trochę żal...
Posiedź jeszcze trochę ze mną.

Jola
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 12.04.2005 10:28

Posiedzę 8) Ja nie planuję urlopu :lol: i będę siedzieć w Akademii nawet jak wszyscy pojadą - będę podlewać kwiatki,przewietrzę klasę.Porządek musi być :wink: :D
Pijemy vino ...jak skończymy jedną butelkę skoczę po drugą :) - a co tam - raz się żyje.Wolno nam raz się upić :lol:
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 12.04.2005 10:38

Drago mi je što ti si sa mnom. :D

Molim još malo... :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura chorwacka