Bok!
Jeszcze kilka słów odnośnie piosenki "Nebeske obale".
Napisałam wczoraj:
Za jedinu i najdražu mi Hrvatsku (...)
I zmoliti krunicu, neka boli prestanu
Za jedinu i najdražu mi Hrvatsku
I zmolit ću krunicu, neka boli prestanu
Za jedinu i najdražu mi Hrvatsku.
Dziś patrzę na ten zwrot "i zmoliti krunicu" i myślę sobie, że to może jest "i zmoli ti krunicu", czyli "i ty odmów różaniec...". A w powtórzeniu "i zmolit ću krunicu" czyli "i odmówię różaniec". No, nie wiem...
Zawodowiec w drodze... Kogo pytać?...
A ja chodzę i myślę.
Ta piosenka została zaśpiewana w 1995 roku na festiwalu "Brodfest".
FESTIVAL DOMOLJUBNE PJESME HRVATSKE
SLAVONSKI BROD
To by chyba się tłumaczyło jako festiwal patriotycznej piosenki chorwackiej. Dla nas to tak trochę dziwnie brzmi, ale... chyba nie powinno.
I właśnie... kolejne pytanie. Profesor Jolek! Dziekanie Leonie! Amelko! Sama już nie wiem Kto???
Pytanie zupełnie niepraktyczne.
Mianowicie...
Chodzi mi o słowo "patriotyzm". Bo mój rječnik tłumaczy to słowo w trojaki sposób - rodoljublje, domoljublje, patriotizam.
I oczywiście, jak zwykle, ciekawią mnie odcienie znaczeń. Czy np "rodoljublje" (od "rod" - ród, pokrewieństwo) jest czymś najwęższym, obejmującym najmniejszy obszar? "Domoljublje" (od "dom" - dom, kraj ewentualnie, "domovina" - wiadomo - ojczyzna), no i "patriotizam" - patria - łac. ojczyzna - zapożyczony wyraz, tak jak u nas, to DOKŁADNIE ten sam odcień znaczeniowy? Tak sobie kombinuję.
Hmmm... Ale mam problemy...
Nic z tych rzeczy!
To nie problem - to ciekawość!
A generalnie chodzi o to czy dobrze tłumaczę nazwę Brodfestu.
Bo... późną wiosną w zeszłym roku robiłam płytę z tegoż Festiwalu. Bardzo ładną zresztą. Z piękną okładką. Płyta zatytułowana "Bože čuvaj Hrvatsku". I wyjątkowo do niej zrobiłam książeczkę z historią (povijesnica). Oryginalna wersja chorwacka i ... moje osobiste tłumaczenie. To był jeden z tych momentów, kiedy doznaję olśnienia. Czytałam i... rozumiałam co czytam. Baaardzo ciekawe doświadczenie!
Ale od tamtej pory zżera mnie ciekawość jak to jest z tym określeniem "domoljubna". Patriotyczna.
I tak długo wytrzymałam, prawda???
A płyta "Bože čuvaj Hrvatsku" jest tylko jedna, bo... jest tak chorwacka, osobista, że... nie daję jej nikomu. Trzeba to czuć, żeby jej słuchać. Piosenka "Nebeske obale" oczywiście na niej również jest.
Och, i... znowu wyszły osobiste wynurzenia.
Ewentualnie można winę zwalić na wiosnę, skoro na coś już trzeba.
Milog dana obecnym i... oczywiście nieobecnym również.
Jola