Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Akademia Języka Chorwackiego.

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jolanta M
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 4523
Dołączył(a): 02.12.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 23.03.2005 12:17

Bok klapo!

Co prawda pojawił się odgrzany wątek świąteczny... uważnie przeczytałam i innym polecam, ale ... nie zrezygnowałam z ciągu dalszego. :wink: :lol: :)

"Na Uskrsno jutro nosi se jelo u košari na blagoslov. Obično su to: kruh, šunka ili drugo meso, obojena jaja, mladi luk, korijen hrena, kolači i nešto soli, a sve prekriveno stolnjakom ukrašenim vezom marljive domaćice. Po povratku iz crkve slijedi uskrsni doručak s kojim završava post. Značajno mjesto u običajima zauzimaju igre vezane uz Pisanice, kao što je njihovo darivanje ili tucanje jaja. Igra je to koju igraju djeca, tako što se jaja udaraju vrhom o vrh, a onaj čije ostaje čitavo uzima ono što je razbio. Ili opet valjanje: kotrljanje jaja niz ledinu, onaj čije jaje ode najdalje, taj pobere sva jaja. Naravno sve ove igre izvode se samo sa 'šaranim' jajima."

Czyli, oczywiście, mniej więcej:
"W poranek Wielkanocny nosi się potrawy w koszyku do poświęcenia. Zwykle są to: chleb, szynka lub inne mięso, pomalowane jajka, szczypior, korzeń chrzanu, ciasta i szczypta soli, a wszystko przykryte serwetą ozdobioną haftem pracowitej gospodyni. Po powrocie z kościoła następuje wielkanocne śniadanie, podczas którego kończy się post. Ważne miejsce w zwyczajach zajmują gry, zabawy związane z pisankami, jak obdarowywanie się nimi czy ...uderzanie jajka. Jest to zabawa, w którą bawią się dzieci, tak, że się uderzają czubek o czubek jajka, a to, które zastało całe, zabiera to, które rozbiło. Czy również (tarzanie... głupio brzmi, raczej toczenie): turlanie jajka z ... (z czego? na pewno z czegoś pochyłego) i czyje jajko potoczy się (odejdzie) najdalej, ten bierze wszystkie jajka. Oczywiście wszystkie te zabawy wykonuje się tylko z kolorowymi jajkami."

I do tego parę pytań i... parę wspomnień. :wink:
Czyli z tego wynika, że pokarmy święci się, nie tak jak u nas, w Wielką Sobotę, tylko przed czy po Mszy rezurekcyjnej (w Polsce tylko "spóźnialscy-zapominalscy" mają ten przywilej) :wink:

Co do składu... Zapewne w różnych regionach może się różnić, bo jak czytałam ten w/w wątek wspominano też o rakji. Ale mi chodzi o ten szczypior. Bo według tego opisu - tak samo jak u nas + szczypior, bo mladi luk to szczypior, dobrze chyba rozumiem. W zaszłym roku sama wsadziłam szczypior do koszyka. A tak... z sympatii. Żeby mi było jeszcze weselej. :wink: :) Z sympatii też, i żeby było jeszcze weselej uplotłam drożdżowy warkoczyk, uformowałam w kółko, nabłyszczyłam masłem. I... do koszyka.

Amelka, ty wiesz z życia... Jak to jest??? Naprawdę wkłada się szczypior??? :?:

No i te dwie zabawy związane z pisankami, to zwyczaj nie tylko chorwacki, bo zanim się o tym doczytałam w zeszłym roku, już dawno małżonek mój opowiadał mi jak to w dzieciństwie bawił się w Wielkanoc. To były dokładnie te dwie zabawy. Identyczne.

Amelka, opowiedz coś Ty o zwyczajach świątecznych w Chorwacji...
Milog dana klapo! :)
Jola
zawodowiec
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3461
Dołączył(a): 17.01.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 23.03.2005 23:24

No prosze, jak juz gdzies pisalem - Jola blondynka z najtezszym mozgiem w Akademii 8)
Sjutra putujem doma, ću voziti autom, tako doma ću biti u petak uvećer. Ali već danas srdečno želim svima koji ovdje su s nama i koji nisu... vrlo sretan Uskrs i puno sunca :) Nađam se što ćete k nama vratiti - znate o kojima govorim - i ćete me ispraviti :wink:
michalina
Odkrywca
Posty: 114
Dołączył(a): 24.01.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) michalina » 23.03.2005 23:46

Zawodowiec sretan Ti put!! Lijepo se nama odmori i vrati se u akademiju sa novim snagama, Sretan Ti Uskrs!!
michalina

Ja putujem kući prekosutra. Jedva mogu da to mirno cekam!
Jolanta M
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 4523
Dołączył(a): 02.12.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 23.03.2005 23:48

Zawodowiec!
Sretan put i Sretan Uskrs. Puno sreće i veselja! :)

Jola

Oooo, Michalina była szybsza. :)
zawodowiec
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3461
Dołączył(a): 17.01.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 24.03.2005 00:00

Hvala ljepo djevojke! Vidimo se u petak ili subotu :papa:
Jolanta M
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 4523
Dołączył(a): 02.12.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 24.03.2005 00:04

Vidimo se, Zawodowiec! :papa:
Jolanta M
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 4523
Dołączył(a): 02.12.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 24.03.2005 11:39

... taki kawał drogi...

Tak, słucham??? ... Nie, nie śpię! :oops: ... DO TABLICY????? 8O
Miałam o czymś mówić??? 8O
Dobar dan svima!

O Świętach w Chorwacji powiedziałam, co wiedziałam. Czas na innych.

Dodam tylko:
kolač - ciasto, ciastko
kuglof - rodzaj ciasta, być może taki nasz kołacz (od kugla - kula)

"Svi kolači koji se spremaju za Uskrs, pripremaju se od najbolje melje (brašna), po mogućnosti od tek samljevene pšenice. Iz mnoštva tradicionalnih recepata izdvojili smo onaj iz Lomnice u Turopolju. Za Vuzmeni kuglof potrebno je umijesiti 1 kg brašna, 2 jaja, kvasac, soli po osjećaju, šećera po imovnoj jakosti i 5 dkg grožđica. Tijesto se mijesi sa mlijekom koje se prethodno razrijedilo sa vodom. Kad se tijesto umijesi, ostavlja se na odmaranje, nakon 20 minuta, tijesto se premjesi, te se ponovno ostavi na odmaranje. U pripremljeni kalup, namazan mašću, stavlja se tijesto, te se tako ponovno ostavlja da miruje. Na kraju se peče u pećnici ili u krušnoj peći. Ispečeni kolač prelije se glazurom pripremljenom od pola čaše vina sa nekoliko žlica šećera, koja se razmaže po kolaču sa "metlicom" kako bi kuglof dobio sjaj."

Mniej więcej:
"Wszystkie ciasta, które przygotowuje się na Wielkanoc wykonuje się z najlepszej mąki, w miarę możliwości z ... pszenicy. Z wielu tradycyjnych przepisów wybraliśmy ten z Lomnicy w Turopolju. Na wielkanocny kołacz należy wymieszać 1 kg mąki, 2 jajka, drożdże, soli na wyczucie, cukru... i 5 dkg rodzynek. Ciasto (zaczyn) miesza się z mlekiem rozcieńczonym uprzednio wodą. Kiedy ciasto się wymiesi, odstawia się na ... odpoczywanie (do wyrośnięcia, oczywiście :wink: ). W przygotowane coś tam, jakieś naczynie pewnie, posmarowane tłuszczem, kładzie się ciasto i znowu odstawia się do wyrośnięcia. W końcu piecze się w ... piekarniku lub piecu chlebowym. Upieczone ciasto polewa się glazurą (lukrem) przygotowanym z połowy kieliszka wina z kilkoma łyżkami cukru, który się rozmazuje po cieście "miotełką", tak aby kołacz uzyskał blask."

Miałam nic nie mówić, a znowu się nagadałam.

Ciekawostka:
tijesto - ciasto surowe
kolač - ciasto upieczone.

Znaczy się, jest to mój wniosek.

Dobar tek!
I milog dana wszystkim obecnym i nieobecnym! :)
Jola
Jolanta M
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 4523
Dołączył(a): 02.12.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 24.03.2005 18:10

Bok klapo!

Sutra je Veliki Petak i ja ću bježati s nastave.
A potem na Święta jadę odwiedzić rodziców.
Natrag ja ću doći u ponjedjeljak uvečer.

Klapo!
Sretan Uskrs svima!!! :)

Poslušajte chorwackiej wielkanocnej piosenki - Patria - "Na nebu zora rudi" (z płyty "Gospodin slavno uskrsnu").


Vidimo se u ponjedjeljak uvečer ili u utorak. :papa:
Jola
antek
Cromaniak
Posty: 1031
Dołączył(a): 21.05.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) antek » 25.03.2005 19:53

Słuchajcie moi kochani 'Akademowcy"...
jestem pod wielkim wrażeniem Waszej wytrwałości w poznawaniu języka Chorwackiego.

Choć się w wątku nie odzywam co by nie zaśmiecać Waszej pracy to zawsze z ainteresowaniem czytam , co sie dzieje u was w Akademii:):):)

To tak pisze bo wszedłem tu bo mam do was prośbę.....co to znaczy????
"....Jesi li spremna za Uskrs"????...

dziękuję za pomoc!!!!!
jolek
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3457
Dołączył(a): 08.02.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolek » 25.03.2005 20:48

W Akademii martwa cisza...wszyscy na feriach świątecznych...
A tu człowiek w potrzebie...językowej:)
Antoś, to znaczy "czy już jesteś gotowa, przygotowana do Świąt Wielkanocnych?"
A Ty już spreman??
Wesołych, smacznych i mokrych świąt wszystkim zainteresowanym Akademią :lol:
zawodowiec
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3461
Dołączył(a): 17.01.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 25.03.2005 22:39

Bok!
Došao sam... putovao sam 2 dana, poslednju noć spao na autoceste, ne znate kao umoran sam... jak kon po westernie... kao to je na hrvatski? :)
Jolek, vrlo radostan sam što ti opet s nama, brakowalo mi Cie, Pani Profesor :)
Još jedan put vrlo sretan Uskrs svima!
drusilla
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2864
Dołączył(a): 18.12.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 26.03.2005 07:42

Witaj z powrotem szefie !! :D
Jolanta M
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 4523
Dołączył(a): 02.12.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 26.03.2005 11:49

Bok Klapo!
Musiałam koniecznie zobaczyć czy wszystko w porządku.

Radosna sam što vi ste opet s nama.
I Profesor Jolek. :D
I Zawodowiec. :D
Ufff. Sve je u redu!!! :D

Milog dana svima i još jedan put - Sretan Uskrs!
Jola
Bogdan007
Odkrywca
Avatar użytkownika
Posty: 118
Dołączył(a): 08.03.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bogdan007 » 26.03.2005 13:41

Jolanta Michno napisał(a):
... Poslušajte chorwackiej wielkanocnej piosenki - Patria - "Na nebu zora rudi" (z płyty "Gospodin slavno uskrsnu").




Super :!: :!: :!:
Masz coś jeszcze :?:
Amelka
Croentuzjasta
Posty: 199
Dołączył(a): 17.02.2003

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amelka » 26.03.2005 20:15

Sretan Uskrs svima!
Zawodowiec - drago mi je da si sretno došao!
Jolu, wstyd powiedziec, ale ja nigdy na Wielkanoc nie bylam w Cro. Jakos tak zawsze o tej porze juz zbieramy sily (i finanse) na wakacje i swieta sa w Polsce. Poza tym Wielkanoc jest w Cro mniej celebrowanym Swietem niz Boze Narodzenie (przynajmniej w naszej rodzinie), co przejawia sie choćby tym, ze wlasciwie dopiero ja przywrocilam zwyczaj wysylania kartek na te Swieta. Zreszta w Polsce także więcej celebry wiąze się z Bożym Narodzeniem, choc religijnie to Wielkanoc jest ważniejszym świetem. Stól wielkanocny z tego co wiem także jakoś specjalnie nie różni sie od polskiego (na boże narodzenie więcej jest potraw różnych od naszych), poza przywolywanymi tu ciastami. Jaja, chrzan, mięsa... tyle, że mięsa przyrządzane raczej bardziej aromatycznie, peklowane, pieczone. No i te ziemniaki pieczone i salata na obiad wielkanocny. Ale to tez nie jest jakoś specjalnie egzotyczne, związane tylko z wielkanocnym zwyczajem. U nas w domu (w cro i pl) takie menu podaje sie także w innych okresach roku.
Co do szczypioru to raczej jest to młoda cebulka z zielonym szczypiorem, ktora potem zjada sie na surowo maczając w soli, ale koszyczki zdobi sie także inna zielenina, jak u nas np. barwinkiem, czasem także doklada się do koszyczka kwiaty... Ale to pewnie są indywidulane zwyczaje, jak w Polsce. Charakterystyczna rzecza na powitanie wiosny sa bukiety mimozy sprzedawane na każdym rogu ulicy i darowywane w tym okresie. Ale to zwykle następuje wcześniej niż Wielkanoc, bo juz od polowy lutego mimoza kwitnie...
Odmorite se!
Amelka
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura chorwacka


  • Podobne tematy
    Ostatni post

cron
Akademia Języka Chorwackiego. - strona 60
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone