Volumen, kolego z ostatniej ławki!
Nie doczekałeś do 1000 posta. Dopiero 824.
Widać silna potrzeba...
Rzuciłeś pomysł. Myślę, że porozmawiamy dziś o tym.
Pozdrav
Jola
Amelka napisał(a):Jolu stanowczo mnie mobilizujesz do dzialania (...) Bylo duzo bohaterow narodowych i dzialaczy politycznych, ale sv. Jure i sv. Durda nie bylo... Wiec nadal nie wiem jak to jest....
Amelka napisał(a):Wczoraj nawet wywlekalam z szafy 7-tomowa encyklopedie ... jugoslowianską (bo z 1959 roku!), a wazy jakies 30 kg lekko liczac! Bylo duzo bohaterow narodowych i dzialaczy politycznych, ale sv. Jure i sv. Durda nie bylo... Wiec nadal nie wiem jak to jest....
JoeF napisał(a):W związku z "imam" przypomniało mi się pewne śmieszne zdarzenie. Właściciel pola namiotowego w Orebic'u podszedł do mnie i pyta łamanym językiem chorwacko-polsko-angielskim co po polsku znaczy właśnie słowo imam. Na szybko wymyśliłem, że to może być najbliższe do "ni mam". Nie wiem, czy to występuje w gwarze całej Polski ale na pewno na południe od Nowego Sącza, gdzie się urodziłem i mieszkałem prawie pół życia
Gdy przetłumaczyłem to Chorwatowi na "I don't have" - wszystko stało się jasne.
Kilkoro Polaków pytało go czy ma wolne miejsce na kempingu. On odpowiedział "imam" więc oni odwrócili się na pięcie i poszli sobie