Ellone napisał(a):bardzo zaluje, ze w szkole podstawowej czy sredniej nikt mnie nie uczyl jezykow obcych zwracajac uwage na doslowne tlumaczenie niektorych wyrazen
W szkole podstawowej nie uczono pisać zdań z polskimi literami
Ellone napisał(a):bardzo zaluje, ze w szkole podstawowej czy sredniej nikt mnie nie uczyl jezykow obcych zwracajac uwage na doslowne tlumaczenie niektorych wyrazen
Ellone napisał(a): ok, ja tlumaczem nie jestem i nigdy nie bede i nie mam zamiaru byc ale to o czym piszesz to jest przeklad, a nie tlumaczenie. ja nie chcialabym sie uczyc z tlumaczenia, ktore wprowadzaloby mnie w blad sugerujac, ze pewne slowka znacza cos innego, niz rzeczywiscie znacza, ale to jest moje prywatne zdanie. niektorzy wola tylko znac sens i nie interesuje ich znaczenie poszczegolnych slow, mi natomiast takie tlumaczenia tylko mieszaly w glowie i przeszkadzaly i bardzo zaluje, ze w szkole podstawowej czy sredniej nikt mnie nie uczyl jezykow obcych zwracajac uwage na doslowne tlumaczenie niektorych wyrazen.
swojego stanowiska nigdy nie zmienie, [...]
Ellone napisał(a):sama zaczelam sie uczyc jezyka chorwackiego (a wlasciwie to serbskiego - od serbskiego zaczynalam) z tlumaczenia piosenek. tlumaczyla mi je moja kolezanka i gdyby robila to "niedoslownie" to niczego bym sie nie nauczyla. bo jaka korzysc mialabym z tlumaczenia ze "sunce udara" znaczy "slonce mocno grzeje"? nauczylabym sie, ze czasownik "udarati" znaczy "grzac" co przeciez nie jest prawda. istnieje w jezyku chorwackim czasownik "grzac" - "grijati" i gdyby to mialo znaczyc "slonce grzeje" to byloby napisane "sunce grije".
Leon napisał(a):Mirko postaraj sie wienc....
bo ty z "bosniackiego" przetumaczilesz na troche mniej "bosniacki"
krećo lub krečo (zalezi w jakim regionie jestesz Bosni) i ne oznacza sex (bo ktosz pomiszli ze to oznaka plci) tylko to oznacza ze mu ten Hakija "tikal" zone (co nie musi znaczic ze z nial odbil stosunek, ale mogl adorowac, krecic sie, omaciwac......) Hadžija dokladnie jest pielgrzimem, ale w zargonie "bosniackim" oznacza kogosz kto jest "bochaterem ulici".
Leon napisał(a):... W ten sposob mozecie uniknoc to co mnie spotkalo 1990 roku w Karpaczu w hotelu Solni.