akkon napisał(a):Mam pytanie ... może już gdzieś padło, chociaż na pewno nie ostatnio, a przekopanie się przez wszystkie 300 stron wątku jest zbyt hardcorowe :
czy istnieją jakieś zasadnicze różnice między chorwackim a serbskim gdy chodzi o gramatykę? Mam na myśli rzeczy elementarne, głównie szyk zdania, tworzenie czasów, tryby itd. - absolutnie nie chodzi mi o słownictwo i jakieś niuanse gramatyczne czy związki frazeologiczne. Chodzi mi o to, że mam książkę do nauki serbskiego plus jakieś tam elementarne podstawy, a nie chce mi się kupować czegoś do nauki chorwackiego osobno. Jest więc kwestia przydatności takiego podręcznika do dalszej nauki, nie wychodząc poza poziom podstawowy.
Jeśli chcesz mówić po serbsku, to jak najbardziej przydatne. Ale chorwackiego z podręcznika do nauki serbskiego się nie nauczysz. Już komuś na forum kiedyś odpowiadałam na takie pytanie, ale za żadne skarby znaleźć nie mogę...
Problemów w komunikacji mieć nie będziesz (Serb z Chorwatem może się porozumieć bez problemu i tłumacza im nie trzeba.. przyjmniej teraz). Jednakże co do leksyki.. dla Twojego rozmówcy (Serba czy Chorwata) nie będzie to kłopotliwe .. jednak dla Ciebie najprawdopodobniej tak.