napisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 20.02.2011 17:11
slawekewa napisał(a):Im więcej próbuję poznać tym bardziej uświadamiam sobie jak mało wiem.
Faktycznie może za szczegółowo,ale to chyba mój charakter.
Pozdrawiam
SławkuEwo, mam wrażenie, że żaden lektor nad Twoją nauką nie czuwa....
Nie wiem, na ile swobodnie poruszasz się w zagadnieniach gramatycznych (nie chodzi o konkretny język, tylko ogólnie o gramatykę jako dział językoznawstwa ..terminy gramatyczne itp.). O ile nie czujesz się w tym mocny, to radzę za głęboko w gramatykę j. chorwackiego nie wchodzić; bo zbyt wiele w ten sposób (bez pomocy) nie osiągniesz, a istnieje spore prawdopodobieństwo, że doprowadzi Cię to do konfuzji, a i zniechęcić może...
Gramatyka tylko w podstawowym zakresie: koniugacja, deklinacja (ale nie na zasadzie "kucia końcówek"), pomoćni glagoli, części mowy (by je rozróżniać), zdanie; czasy tylko podstawowe.
Następnie lektura tekstów, słuchanie żywego języka (tv, radio itp.) i próba konwersacji.. Pozostałe zagadnienia gramatyczne w miarę potrzeby (kiedy "wypływają" w tekstach i żywym języku); zaprzyjaźnić się trzeba ze słownikami ;
tu najlepszy, jaki znaleźć można za free w necie. Najpierw przyjdzie rozumienie (bierna znajomość języka), a to da dużą swobodę (pewnego rodzaju "wyczucie", znajomość chorwackich konstrukcji i "oswojenie" się z nimi) i ułatwi aktywne władanie językiem.
Pozdrawiam