Witam wszystkich
Trafiłam na Wasze forum już dość dawno. Jeszcze przed pierwszym wyjazdem do Chorwacji. Jestem zafascynowana tym krajem, jak i Wy wszyscy. Mam ogromną prośbę związaną z przetłumaczeniem kilku słów, lub ze znalezieniem kilku ładnie brzmiących słów
Ale może najpierw kilka słów wprowadzenia.
Od wielu lat pracuję z psami. Swoimi i obcymi. W domu zawsze jest bouvier des flandres i ostatnio pojawił się pumi, który podbił nasze serca. Obydwie rasy to owczarki. Pumik tak zawojował nas, że chcę założyć hodowlę psów. No i tu jest właśnie problem. Szukam nazwy. Sięgnęłam do języka chorwackiego, bo oboje z mężem uwielbiamy Chorwację. Mąż nawet przebąkuję o wyprowadzce tam, kiedy będziemy już na emeryturze.
Szczególnie przypadła nam do gustu Dalmacja, zresztą nie tylko nam. Wielu ludzi jest zachwyconych tym rejonem
Ale do rzeczy.
Jako że generalnie interesuje mnie hodowla pumików (owczarek węgierski), a nie bouvierów (owczarek flandryjski) to szukam nazwy z południa Europy. Na węgierskim można sobie połamać język
, został mi więc chorwacki, który chyba też nie należy do najprostszych.
Siedzę więc z internetowym słownikiem i wymyślam różne cuda. Znalazłam przecudne słowo (to chyba moje filologiczne wykształcenie przeze mnie przemawia
): Amajlija (talizman). Chciałabym mieć jednak też kilka innych propozycji, bo nasz Związek Kynologiczny wybrzydza i nie zawsze chce zezwolić na zaproponowaną nazwę. Nie będę wnikała w zawiłości filozofii ZK.
No i tutaj pojawia się problem. Po polsku to ja jeszcze coś wymyślę, ale nie wiem, czy internetowe tłumaczenie jest dobre. Zresztą po tłumaczeniu wcale tak ładnie nie brzmi jak po polsku.
Czy mogłabym więc skorzystać z Waszych umiejętności i poprosić o kilka ładnych chorwackich słów?
Może jakaś burza mózgów?
Oto kilka polskich propozycji, może któraś będzie dobrze brzmiała w chorwackim. Powinien to być jeden wyraz, 2-3 sylabowy.
z diablej łąki (mój pumik jest diabłem w psiej skórze
)
ukryty talent
pogromca traw
nieprzekupny stróż
miodowy pasterz (mieszkamy przy ulicy miodowej
)
pasterz bartnika (na nazwisko mam Bartnik
)
najlepszy, przyjaciel, pasterz, stróż, powiernik (to kilka propozycji jednosłownych;))
A może nasunie się Wam jakieś łapiące za ucho słowo. Kilka sugestii;)
1. najważniejsze to to, że to są psy pasterskie
2. zajmuję się trochę sportem (agility i obedience) - to nie jest najważniejsze
3. mieszkamy na wsi pod lasem
A może to też być ładne proste słowo z przesłanie. Jak np "talizman"
Przepraszam za zawracanie głowy. Mam nadzieję, że nie narzucam się.
Z góry dziękuję za pomoc. Mogę odwdzięczyć się jakimś glinianym kotem, które sama robię
http://www.ambart.opole.pl/galeria/index.php?cat=2 (dział "ceramika")
A moje diabły można obejrzeć pod adresem
http://www.youtube.com/results?search_q ... tdogs&aq=f
Serdecznie pozdrawiam
Agnieszka Bartnik
www.ambart.opole.pl