napisał(a) Slavko S. » 08.05.2009 00:09
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Slavko S. napisał(a):Još puno vode u Jadranu mora isteći, da naučim dobro hrvatski, ali hvala!
P.S.: Nažalost najbližja mi vježba hrvatskog bit će telefon u Hrvatsku da poništim termin za odmor... možda bolje napraviti ovo sutra... ovog tjedna morao sam polagati četiri maturalna ispita po redu i baš sam crknut!
A osim toga... nešto malo se u posljednje vrijeme događa ovdje u akademiji... možda je njezin današnji obrazac već ispražnjen... što o tome misle naši poštovani nastavnici...? Bliži se nama već 300. stranica...
ispražnjen(a) - opróżniony, opustoszały, wypróżniony
wyczerpany(a) - istrošen(a), iscrpljen(a)
glagol: istrošiti (se)
iscrpiti (se)
obrazac - formularz, kwestionariusz, wzór, wzorzec
forma (formuła) - oblik, forma
poništiti- anulować
otkazati- odwołać, wymówić
primjer: otkazati dolazak, otkazati sastanak itd.
i przy okazji:
dati otkaz - zwolnić (kogoś lub się) z pracy, wymówić (pracę), dać wymówienie
još će puno vode proteći dok /prije nego što...
(trebaš) još puno kruha pojesti da...
P.S. Kako ispiti?
Pozdrav i sretno!
Dzięki... to mnie jeszcze krwawy trud czeka z tym językiem, nie jakiśtam przepływ wody... długo jeszcze zanim będzie mógł zająć jakikolwiek ślad w CV...
Katarzyna, ile jest najważniejszych leksemów różnicujących serbski i chorwacki? Widzę, że raczej na leksykę muszę na razie postawić... I dać sobie spokój z potencjalnym macedońskim i słoweńskim...
Ispiti?
Poljski jezik na osnovnom nivou, kako ste sigurno čuli u medijama, bio je vrlo lak, nisu tražili od nas, da koristimo vlasno znanje (koje znanje?!) cijelih lektura... ja sam moj sastavak napisao iz "Gospodina Tadeusza" o razlikama među Zofijom i Telimenom... Proširen engleski... imao je lakše zadatke parafraziranja nego obično, a iz mogućnosti sastavaka ja sam izabrao raspravicu o tome je li dobro biti dijete poznatih roditelja... i zadaci za slušanje bili je također dosta laki... samo znate, ja učim engleski već dvanaest godina... računam, da dobijem oko 75% bodova... znanje o društvu morao sam napisati, jer treba polagati treći predmet... također dosta lak, za nekoga tko čak nije polazao vježbe iz ovoga... i danas, a radije jučer pisao sam prošireni njemački... samo da ovaj jezik učim praktički dvije godine (ne računam osnovne škole jer u vrijeme gimnazije već nisam se ništa sjećao iz njega)... no i dakle ovaj njemački bio je mi malo težak, gramatički zadaci bili su dosta laki, ali pisati raspravicu o tome, da li je brak u današnjoj modi bio je za mene malo čudan, a ni priču ni opis nisam mogao pisati, jer za priču nebih imao dosta fantazije, a za opis leksike (nedostatak pridjeva)... samo još čekaju me usni ispiti iz poljskog, engleskog i njemačkog jezika... najviše se bojim njemačkoga... znanstvena fantastika je naučiti takav jezik za tri godine, čak kad se imaju na proširenom nivou četiri sata tjedno... a na osnovnom samo dva sata... dobro došli u Poljsku, državu nastave svega i svačega, ali ništa potrebnoga... Lijep pozdrav Cro-ljubiteljima...