Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Akademia Języka Chorwackiego.

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Slavko S.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko S. » 25.01.2009 18:06

Dzięki za dobre słowo... :) A stronkę przejrzę, bardzo ciekawa, pościągam conieco, poopracowuję sobie... opracowanie słownictwa do paru tekstów z vijesti HRT pewnie też byłoby owocne... :)

Dziękuję raz jeszcze :)
Slavko S.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko S. » 25.01.2009 18:08

wstawiam post do celów zwiększenia czytelności
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 25.01.2009 18:25

...i bardzo ważne: unikaj mechanizmu : powstające w Twojej głowie polskie zdanie tłumaczysz na j.chorwacki (czy jakikolwiek inny obcy język). Wtedy powstają tzw. kalki językowe. Buduj zdanie od razu w języku chorwackim; w ten sposób unikniesz tego uporczywie powtarzającego się błędu i większe będzie prawdopodobieństwo stworzenia poprawnej wypowiedzi.
Czytanie pozwoli Ci utrwalić poprawne, charakterystyczne dla j. chorwackiego konstrukcje, związki frazeologiczne itp. Podczas czytania one same "wchodzą do głowy". To sprawi, że Twoje wypowiedzi w j.chorwackim będą bardziej naturalne.
Slavko S.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko S. » 27.01.2009 20:44

Čini li mi se, ili ove bošnjačke lijepe riječi koristi se samo u govoru, ne u tekstovima?
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 27.01.2009 21:27

Slavko S. napisał(a):Čini li mi se, ili se ove bošnjačke lijepe riječi koriste samo u govoru, ne u tekstovima?

Zależy, na jakie teksty trafiasz; a i pewnie nie są to słowa o jakiejś szczególnie wysokiej frekwencji w języku bośniackim.
Jeśli mówimy o publikacji Halilovića, to może faktycznie źle się wyraziłam, pisząc, że to słowniczek charakterystycznych leksemów j.bosniackiego. Miałam na myśli, że to nie tyle słowniczek, co bardziej "spis charakterystycznych językowych grzechów" użytkowników tego języka (lista najczęstszych błędów: usterki ortograficzne, uporczywe błędy w koniugacji czasowników, potknięcia związane z "jotacją" oraz te wynikające z wyczajnego niedbalstwa i, za przeproszeniem, niechlujstwa językowego itp.).
Poza tym przedmiotem pracy Halilovića jest język bośniacki (bosanski jezik) i próba jego standaryzacji,nie zaś "bošnjački jezik". To jednak poważna różnica.
Pozdrówki
Slavko S.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko S. » 27.01.2009 21:50

http://hr.wikipedia.org/wiki/Bošnjački_jezik

http://hr.wikipedia.org/wiki/Bosanski_jezik

Ako moje pitanje se tiče samo jezika Bošnjaka-muslimana, koji termin moram koristiti?
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 27.01.2009 22:13

Slavko S. napisał(a):
Ako moje pitanje se tiče samo jezika Bošnjaka-muslimana, koji termin moram koristiti?

To "bošnjački jezik", ale nie ma wtedy mowy o języku standardowym (przynajmniej teraz).
Trochę się pogubiłam... o jakie w takim razie "charakterystyczne słownictwo" pytałeś? (myślałam, że chodzi o Halilovića....napisałeś "ove" - a to zaimek wskazujący "bliski" - to mnie zmyliło i zasugerowało, że odwołujesz się do publikacji ukrytej pod jednym z moich linków; nieporozumienie?)
Nie załapałam chyba, przepraszam :? :D
Slavko S.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko S. » 27.01.2009 23:02

Eh, ja sam pomiješao [mrzim glagolske aspekte]. Oprosti. Ovo već nije bitno. :)
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 28.01.2009 06:37

Slavko,

Czy rozumiesz to zdanie w języku "bošnjačkom"

Uhe, boničko moram pohitit da uberem malo žare iza hale da dajđi zgovnam kljukušu 8O
Slavko S.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko S. » 28.01.2009 13:48

mirko napisał(a):Slavko,

Czy rozumiesz to zdanie w języku "bošnjačkom"

Uhe, boničko moram pohitit da uberem malo žare iza hale da dajđi zgovnam kljukušu 8O

:roll:

To ja się lepiej pouczę składni. Chorwackiej.

Pozdrav ;-)
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 28.01.2009 14:44

mirko napisał(a):

Tłumaczenie:
O jejku, muszę się pośpieszyć i za toalety zbierać mało pokrzywe ze by upiec dla wujka strudel

:P
Amelka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amelka » 30.01.2009 13:29

Mirko,
tym razem ja się poplakalam ze śmiechu :)) dzięki :)) "zgovnam kljukušu" (hi, hi :))
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 30.01.2009 15:49

Kogo widzimy, hej Amelko :D

Jeszcze coś po bośniacku - tekst piosenki. Tu do posłuchania.
Slavko S.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko S. » 30.01.2009 20:35

ZAVODOVČE! BAŠ TI HVALA! :D

A ovdje nekoliko bosanskih (valjda ;-) )riječi, koje sabrao sam iz prijevoda ove pjesme i drugih izvora :)

amidža wujek
avaz głos
aždaha smok
bašča ogródek, podwórko
čika wujek
čorba zupa
dajdža wujek
duhan tytoń
džamija meczet
findžan filiżanka
ićindija trzecia z pięciu dziennych modlitw muzułmanina
inšallah jak bóg zechce