Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Akademia Języka Chorwackiego.

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 02.12.2008 22:10

Maciej napisał(a):Wielkie dzięki Dziewczyny i Chłopaki :-)
Jak zawsze niezawodni :wink:
PozdraV

Akademia to akademia. :D Sami niezawodni .I profesory :wink: i przyjaciele.
pozdrav
Slavko S.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko S. » 03.12.2008 21:39

Nie kce mi siem pokazać połst ostatni, mee!

Ha, pokazau siem! jołjoł.
arkona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arkona » 04.12.2008 13:56

jadrankika napisał(a):Dla mnie to JEST niemożliwe . :?
Taka jestem i koniec (za dużo widziałam i jeszcze więcej przeżyłam +koledzy męża,o których wspomina się 1.XI ). :?
Ja (jako największy serbofob w Polsce) od czasu do czasu"wetknę szpilę" przy jakiejś tam okazji .

Rzadko udzielam się na tym forum ale ta wypowiedź nie może zostać bez komentarza. Szerzenie serbofobizmu w Polsce zakrawa na kpinę z Polski i Polaków szczególnie tych, którzy jako osadnicy przybyli do Bośni pod koniec XIX wieku( okolice Bosanskiej Gradiški). Stanowili tam zwartą grupę kultywującą polskie tradycje i język. Jednak od samego początku musieli się opierać dążeniom chorwackim do ich asymilacji i wynarodowienia. Przyczyną tego zjawiska co zaskakuje była wspólna katolicka religia. Działania te nasiliły się zwłaszcza w czasie II wojny światowej a sposoby represji bestialstw i mordów dokonywanych przez Chorwatów na Polakach za samo to, że bronili swojej polskości można porównać do działań UPA. Mogę się tutaj pani zapytać czy tych czynów dokonywali (m.in. na mojej rodzinie) ojcowie lub dziadkowie pani męża lub jego kolegów? Jakże to się ma do postawy Serbów, którzy pomimo odrębnej wiary szanowali odrębność narodową Polaków i często im pomagali? Z innej beczki trudno znaleźć w historii Polski Chorwata, który by się zasłużył dla naszego kraju jak choćby Dragan "Draża" Sotirovič kawaler orderu Virtuti Militari . A co do świętości Chorwatów w stosunku do Serbów niech świadczy fraza "Jedną trzecią Serbów zabijemy, jedną trzecią wypędzimy, jedną trzecią nawrócimy na katolicyzm"
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 04.12.2008 21:40

arkona napisał(a):
Taka jestem i koniec (za dużo widziałam i jeszcze więcej przeżyłam +koledzy męża,o których wspomina się 1.XI ). :?
Ja (jako największy serbofob w Polsce) od czasu do czasu"wetknę szpilę" przy jakiejś tam okazji .

Rzadko udzielam się na tym forum ale ta wypowiedź nie może zostać bez komentarza. Szerzenie serbofobizmu w Polsce zakrawa na kpinę z Polski i Polaków szczególnie tych, którzy jako osadnicy przybyli do Bośni pod koniec XIX wieku( okolice Bosanskiej Gradiški). Stanowili tam zwartą grupę kultywującą polskie tradycje i język. Jednak od samego początku musieli się opierać dążeniom chorwackim do ich asymilacji i wynarodowienia. Przyczyną tego zjawiska co zaskakuje była wspólna katolicka religia. Działania te nasiliły się zwłaszcza w czasie II wojny światowej a sposoby represji bestialstw i mordów dokonywanych przez Chorwatów na Polakach za samo to, że bronili swojej polskości można porównać do działań UPA. Mogę się tutaj pani zapytać czy tych czynów dokonywali (m.in. na mojej rodzinie) ojcowie lub dziadkowie pani męża lub jego kolegów? Jakże to się ma do postawy Serbów, którzy pomimo odrębnej wiary szanowali odrębność narodową Polaków i często im pomagali? Z innej beczki trudno znaleźć w historii Polski Chorwata, który by się zasłużył dla naszego kraju jak choćby Dragan "Draża" Sotirovič kawaler orderu Virtuti Militari . A co do świętości Chorwatów w stosunku do Serbów niech świadczy fraza "Jedną trzecią Serbów zabijemy, jedną trzecią wypędzimy, jedną trzecią nawrócimy na katolicyzm"

Możesz przypomnieć której to wypowiedzi jadrankiki w Akademii dotyczy Twoja odpowiedż?
Slavko S.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko S. » 04.12.2008 23:16

Dobra, skończcie już.
Molim vas, ovo nije mjesto za politiku. Hvala na razumijevanju.
arkona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arkona » 05.12.2008 16:55

AndrzejJ. napisał(a):
arkona napisał(a):

Możesz przypomnieć której to wypowiedzi jadrankiki w Akademii dotyczy Twoja odpowiedż?

Dla przypomnienia właśnie zacytowałem tę wypowiedz. Gdyby przeszła ona bez echa to bym się niezajmował tą sprawą, ale niestety paru osobom się ona spodobała więc musiałem co nie co przypomnieć. Winny to byłem Polakom, którzy cierpieli za sam fakt bycia Polakami.
Slavko S.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko S. » 05.12.2008 19:02

Katedra Polaczenia, Martyrologii Polskiej i Wyciągania Brudów jest obok. Nacjonaliści są wszędzie, tylko w różnych proporcjach i ich nacjonalizm (skądinąd chory) jest ukierunkowany na przedstawicieli różnych narodowości, nie tylko Polaków. Radzę zakończyć tą dyskusję.

Pytanie ode mnie, czy są w Akademii przewidziane kursy dla początkujących w tym roku akademickim? Może załapałbym się choćby jako asystent asystenta :-) Albo przekształćmy się w Uniwersytet Chorwatologii i Bałkanoznawstwa i utwórzmy tam Katedrę Języka Praktycznego, Katedrę Translatoryki (spec. muzyczna), Katedrę Języków Bałkańskich Innych...

...fantazjuję trochę, ale znienacka przyszło mi takie cuś do głowy.

Lijep pozdrav.
Vilenjak
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vilenjak » 27.12.2008 23:07

Hej, dobra večer!
Učim hrvatski od Božića 2006 ali nažalost koristim samo iz priručnika za samostalne nauke i činim dosta pogrješke...
Dobra, nie ma sensu żebym szpanował moją chorwacczyzną, bowiem tylko się kompromituję:)
Bardzo się ciesze, że znalazłem to forum. Jest tylko dla mnie troszkę zbyt mało przejrzyste.
Mam pytanie: gdzie w Warszawie moge się uczyć chorwackiego? Jest jakaś szkoła? Bo lubię mój podręcznik, ale samodzielna nauka jest trudna...
Będę wdzięczny za odpowiedź:)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 27.12.2008 23:10

Slavko S.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko S. » 28.12.2008 13:38

Vilenjak napisał(a):Hej, dobra večer!
Učim hrvatski od Božića 2006 ali nažalost koristim samo iz priručnika za samostalne nauke i činim dosta pogrješke...
Dobra, nie ma sensu żebym szpanował moją chorwacczyzną, bowiem tylko się kompromituję:)
Bardzo się ciesze, że znalazłem to forum. Jest tylko dla mnie troszkę zbyt mało przejrzyste.
Mam pytanie: gdzie w Warszawie moge się uczyć chorwackiego? Jest jakaś szkoła? Bo lubię mój podręcznik, ale samodzielna nauka jest trudna...

Ne možeš tako misliti - pisanje, čak kada se još radi grješke je također vrlo važno, ja učim hrvatski i srpski od srpnja 2008. godine i ne znam zašto morao bih se stidjeti za moj hrvatski ;-)... Nemoj misliti da moraš biti perfektan da nađeš put za sporazum sa Hrvatima, čak osnovni stupanj znanja hrvatskoga je u Hrvatskoj od svih jako dobro viđen. :-)

Sretna Vam svima nova godina!
Amelka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amelka » 29.12.2008 13:54

Poza szkołą Centrum Europy, która polecał Sławek, jest także możliwość uczenia się indywidualnego. Ja polecam Łucję Kravić, współautorkę słowników polsko-chorwackich. Ma swoją stronę, więc kontakt jest ułatwiony:
http://www.chorwacki.com.pl/nauka.htm
Uz pozdrav :)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 29.12.2008 17:41

Amelka napisał(a):

Poza szkołą Centrum Europy, która polecał Sławek, jest także możliwość uczenia się indywidualnego. Ja polecam Łucję Kravić, współautorkę słowników polsko-chorwackich. Ma swoją stronę, więc kontakt jest ułatwiony:

Pani Łucja Bednarczuk-Kravić... bardzo sympatyczna osoba, miła i pełna cierpliwości i ciepła :) I ma kota co drapie... :)
Slavko S.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko S. » 29.12.2008 21:07

Sławomir Wocial napisał(a):
Amelka napisał(a):

Pani Łucja Bednarczuk-Kravić... bardzo sympatyczna osoba, miła i pełna cierpliwości i ciepła :) I ma kota co drapie... :)

Vrlo lijepo, da ste imali mogućnost da učite hrvatski jezik sa nastavnikom (ako dobro sam shvatio). Ako možete, napišite ovdje, molim Vas, neke anegdote ili nešto drugo interesno o hrvatskom jeziku, što Vam je sigurno mogla govoriti gospođa Kravić. Ugodna večer!
Amelka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amelka » 30.12.2008 15:04

Sławomir Wocial napisał(a): Pani Łucja Bednarczuk-Kravić... bardzo sympatyczna osoba, miła i pełna cierpliwości i ciepła :) I ma kota co drapie... :)

Nie wszystkich drapie :)) Ciesze sie, ze mamy wspólnych znajomych :))
A Łucje trzeba zaprosić na jakiś CRO-maniacki zlot to sama opowie anegdoty. Namawiam ją do napisania ksiazki, ale moze mam slaby dar przekonywania?
Kasiek2222
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasiek2222 » 30.12.2008 22:05

Witam
Jestem absolwentką filologii chorwackiej. Bardzo chętnie pomogę w nauce chorwackiego, lub przetłumaczę fragment tekstu lub piosenki. :)
Pozdrawiam wszystkich
Kasia
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura chorwacka