Hvala Slawko. Zaczynam poszukiwania tych publikacji.
Puno pozdrav dla Cromaniaków.
orfik11 napisał(a):Dwie publikacje już udało mi się nabyć lecz n ie mogę kupić :
Dyras M., Popiołek B. Kieszonkowy słownik chorwacko-polski i polsko-chorwacki, Krakowskie Wydawnictwo Naukowe (czerwone twarde okładki)
Może jednak gdzieś się uda.
Puno pozdrava Cromaniaków
Slavko S. napisał(a):Nie wiem, czy jest warto wydawać pieniądze na kurs.
ewutka napisał(a):Slavko S. napisał(a):Nie wiem, czy jest warto wydawać pieniądze na kurs.
Myślisz, że nie ma sensu uczyć się na kursie bądź prywatnych lekacjach?
Pytam bo nie ukrywam, że właśnie przymierzam się do nauki natomiast zastanawia mnie czy dużą trudność sprawia nauczenie się tego języka na poziomie swobodnego porozumiewania się. I nie chodzi mi tu o podstawowe zwroty i jak zapytać o drogę. Bardziej interesuje mnie prowadzenie rozmowy (oczywiście może nie od razu o cząsteczkach elementarnych czy kosmosie) i swobodne komunikowanie. Czy samemu z podręcznika jest się w stanie nauczyć tego języka czy może jednak lepiej pobierać nauki u fachowców?
Wdzięczna będę za wszelkie informacje, sugestie i doświadczenia.
Pozdrav
mirko napisał(a):Slavko S. napisał(a):Na jesieni mam rozważania maturalne i raczej z językami obcymi poza angielskim i niemieckim się pożegnam. No nic, trudno. Ale rozumiem, inni też muszą pracować.
Slavko,
Angelski mowi 500 mil.ludzi
Niemecki mowi 50 mil. ludzi(rozmiar butow > 40)
Chorwacki mowi 5 mil. ludzi
Jaki wniosek????????
MWN napisał(a):Norris D. Język chorwacki dla początkujących, Wydawnictwo Literackie (zielona okładka) - tą książke rzeczywiście mogę polecić. Ma dużo "mówionego" którego można słuchać do upadłego choćby na siłowni. I to daje efekty co sprawdziłem osobiście w CRo. No i na miejscu nie kombinować w GER czy EN ale nalegać na rozmowę po Chorwacku. W ten sposób utargowałem połowę mandatu za prędkość w Makarskiej.