Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Akademia Języka Chorwackiego.

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Iwona Baśka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona Baśka » 15.01.2008 15:08

Ale jeśli w chorwackim jest to jakiś utarty zwrot, to może jeszcze ktoś pomoże to przetłumaczyć

Spotkałam się ze zwrotem: "Puna dzepa, ali duse prazne"
Pozdrawiam :)
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 15.01.2008 17:27

Nie mam "pjesničku dušu" ale sprobuje:
prazna duša=sjeta(ch)=malinconia(wł)=melancholia(pl)

bog daj zdravlja
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 20.01.2008 16:10

Przeniesione z innego wątku... :D

leon napisał(a):..przed meczem nie czitalem komentaze czy opinije i zapowiedzi ale po meczu HR-PL usliszale ze Polaci zapowiadali 100% wigrana. Wedle bilego bramkaza chorwackiego Šola, obudzilo to wsrod chorwatow "dišpet"(prosze sie dowiedziec co to jest gdziesz w Akademii jezika chorwackiego)

zawodowiec napisał(a):Leon, dišpet = despekt (staropolskie słowo łacińskiego pochodzenia)?
Wy tam w Dalmacji macie dużo włoskich słówek a włoski pochodzi od łaciny.

Staropolski "despekt" (z łac. wzgarda) = ubliżenie komuś, dyshonor
Dalmatinsko-omiški rječnik mówi, że dišpet = inat, co z kolei tłumaczy się jako upór, przekora.
Obudziło wśród Chorwatów "dišpet" = Wy z nami wygracie? COŚ TAKIEGO!!! Już my Wam pokażemy!!! UTRZEMY WAM NOSA!!!

Dobrze kombinuję? :D :lol:

Pozdrav
Jola
Iwona Baśka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona Baśka » 20.01.2008 16:28

Jolanta Michno napisał(a):Przeniesione z innego wątku... :D

leon napisał(a):..przed meczem nie czitalem komentaze czy opinije i zapowiedzi ale po meczu HR-PL usliszale ze Polaci zapowiadali 100% wigrana. Wedle bilego bramkaza chorwackiego Šola, obudzilo to wsrod chorwatow "dišpet"(prosze sie dowiedziec co to jest gdziesz w Akademii jezika chorwackiego)

zawodowiec napisał(a):Leon, dišpet = despekt (staropolskie słowo łacińskiego pochodzenia)?
Wy tam w Dalmacji macie dużo włoskich słówek a włoski pochodzi od łaciny.

Staropolski "despekt" (z łac. wzgarda) = ubliżenie komuś, dyshonor
Dalmatinsko-omiški rječnik mówi, że dišpet = inat, co z kolei tłumaczy się jako upór, przekora.
Obudziło wśród Chorwatów "dišpet" = Wy z nami wygracie? COŚ TAKIEGO!!! Już my Wam pokażemy!!! UTRZEMY WAM NOSA!!!

Dobrze kombinuję? :D :lol:

Pozdrav
Jola

Jola,
Dobrze "kombinujesz" :!:
Pozdrawiam :)
Iwona
banditoss
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) banditoss » 24.01.2008 16:25

Witam wszystkich,

Mam następującą prośbe: czy przetłumaczył by mi ktoś ten przepis na girice http://www.kulinarika.net/nasveti/girice.asp , mam straszną ochote sobie przyrządzić te rybki a nie mam pojęcia jak dokładnie i jaki to rodzaj rybek ma być ??? ciekawe czy wogule kupie je w polsce hmmm :roll: prosze o pomoc.
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 24.01.2008 21:03

To chyba słoweński, prawda...? Nigdy nie tłumaczyłam ze słoweńskiego :lol: Są tu fachowcy rzecz jasna 8)

Ja bym troszkę spróbowała, ale dopiero może koło północy będę miała czas :lol: więc jak się tu jakiś eksperes znajdzie to tłumaczcie oczywiście, bo nie wiem czy dam radę :D
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 24.01.2008 22:17

Słowenski przepis na rybi, szkoda gadać 8O , maja tyle ryb ze wszystkie mozna złapać z szadkom do ping-pongu.

gira(maena smaris) w Chorwacji przygotowuja na wiele sposobow:
-smazona na patelni
-"brodet" zupa rybna
-w marynacie
Dobry przepisy sa na:http://www.gastronaut.hr/recepti.asp

uz pozdrav
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 24.01.2008 22:25

A i owszem, słoweński.. I pani ma widzę mnósto dziwacznych pomysłów na te rybki...

Tłumaczenie
"Girice to małe morskie rybki średniej jakości. Większe sztuki oczyszczamy, odcinamy głowy i ogonki. U nas często je się je smażone w całości i wśród niektórych uchodszą za wielki przysmak. Ja jednak nie należę do tej grupy smakoszy. Wolę ryby wypatroszone zarówno te duze jak i małe.
Tak więc wypatroszone rybki płuczemy i dobrze osuszamy na przykład na durszlaku. Solimy odrobinę, posypujemy mąką kukurydzianą i smażymy na patelni w oliwie z oliwek lub w głębokim oleju. Podawać z sałatką lub też potraktować jako bazę do dalszych przygotowań. Po uprzednim ochłodzeniu rozgnieść widelcem, wymieszać z ziemniakami piure, dodać czosnek w granulkach, trochę śmietany i dokładnie wymieszać wszystko. Tak przygotowane ziemniaczki są idealnym dodatkiem do pieczonego łososia.
Gdy giric mamy dużo możemy przygotować kluseczki (formowane łyżeczką) z przygotowanej jak wyżej masy rybno - ziemniaczanej dodając jajo i trochę mąki. Następnie kluseczki smażymy na gorącym oleju i podajemy do piwa lub sałatki.
Pieczone girice mozemy nasiekane dodać do sałatki, mozemy też nadziewać nimi bakłążany, cukienie, kabaczki itp. Potrzeba tylko odrobinę wyobraźni i przepis gotowy. Goric można tez użyć do lazanii i ziemniaczanej zapiekanki.
Smacznego".

Trafiłam na stronkę, gdzie podają nazwy gatunków ryb. Obok łacińskiej odpowiednik chorwacki a także różnego rodzaju warianty nazwy (funkcionujace obszarowo)oraz nazwy popularne i zwyczajowe.

http://www.ribe-hrvatske.com/narodna_imena.htm

A tu wynik moich poszukiwań...

girica - veliki gavun Atherina hepsetus czyli pl smugobok

http://ryby.fishing.pl/gatunek.php?id=158

Pozdrawiam
banditoss
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) banditoss » 24.01.2008 23:26

dziękuje bardzo za przetłumaczenie i również POZDRAWIAM 8) ciekawe czy dostane takie rybki gdzieś w hipermarkecie :lol: :lol: :lol:
banditoss
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) banditoss » 25.01.2008 16:41

prosił bym jeszcze o dokładne przetłumaczenie tego bo właśnie jestem w trakcie zamawiania apartamentu na wakacje w tym roku i nie rozumiem dokładnie tego opisu : površina 35m2/ maksimalni broj osoba 4/ kat 2/ broj soba 2/ broj spavaćih soba 1/ pomoćni ležaj 2/ terasa +/ klima -/ parking +/ sat/tv +/ roštilj +/ kućni ljubimci +/

z góry dziękuje . . . 8) 8) 8)
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 25.01.2008 17:04

banditoss napisał(a):površina 35m2/ maksimalni broj osoba 4/ kat 2/ broj soba 2/ broj spavaćih soba 1/ pomoćni ležaj 2/ terasa +/ klima -/ parking +/ sat/tv +/ roštilj +/ kućni ljubimci +/

powierzchnia 35m2/ maksymalna liczba osób 4/ drugie piętro/ ilość pokoi 2/ ilość sypialni 1/ dostawka 2/ taras +/ klimatyzacja -/ parking +/ sat/tv +/ grill +/ czworonożni (i nie tylko) ulubieńcy +/

Miłego wyjazdu! :)

Pozdrav
Jola
banditoss
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) banditoss » 25.01.2008 17:33

dziekuje :) pozdrawiam :wink:
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 26.01.2008 23:45

gira o nie to samo co girice..
girice nie okreszlaja gatunek ale grupe malich rybek ktore mozna usmazic szipciutko (posipane maka i sola) i zjesc w calosci, po czim popic czerwonim witrawnim wynem. Jezeli chodzi o rybi w Polsce to moga bic drobne szprotki lub z rzek i jezior male uklejki. Rybi musza bic swierze bo sie jedza w calosci ( z bebechami).
AnetaA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnetaA » 27.01.2008 21:27

A najbardziej smakują te bebechy :D

przepraszam, ale nie mogłam się powstrzymac,ubawiły mnie te bebechy.
Mesecina
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mesecina » 30.01.2008 16:14

Stawia się spóźniona studentka Akademii :) Marzyło mi się znaleźć miejsce takie jak to, no i proszę, jakiś czas temu całkiem przypadkowo trafiłam na to forum. Niesamowitą kopalnię wiedzy tu macie (mamy :-)). Witam wszystkich serdecznie!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura chorwacka