Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Akademia Języka Chorwackiego.

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Crna Biseri
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crna Biseri » 24.07.2007 13:48

bog svim!

Jolu rzeczywiście masz racje, powinno byc Crna biser, nie biseri..Dziekuję za poprawienie, ale tak jak mowiłam jestem "poczatkującym" cromaniakiem.

Dobar dan svim zelim
Crna Biseri
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crna Biseri » 24.07.2007 13:53

Jolu, powiedz proszę czy można zmienić nick, nie tracąc obecności? :oops:
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 24.07.2007 14:03

Crna Biseri napisał(a):Jolu, powiedz proszę czy można zmienić nick, nie tracąc obecności? :oops:

Nie można. :(
Ale nick to nick - nie ma potrzeby go zmieniać - i tak wiadomo, żeś Czarna Perełka.
Nema problema!!! :D

To tylko taka ciekawostka, że u nas perła to rodzaj żeński, a na Południu męski.
Może coś w tym jest? :wink: :lol:

Pozdrav
Jola
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 24.07.2007 14:59

Witam nową perłową 8) studentkę :mrgreen:

Jolcia a jak zabrzmi zrobnienie od chorwackiej "perły" ? Pamiętam że kiedyś był poruszany "koci" problem zdrobnieniowy :lol: Bo "biser" oznacza perłę , tak ? A może perełkę też ? :?: :mrgreen:
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 24.07.2007 16:24

drusilla napisał(a):Jolcia a jak zabrzmi zrobnienie od chorwackiej "perły" ? Pamiętam że kiedyś był poruszany "koci" problem zdrobnieniowy :lol: Bo "biser" oznacza perłę , tak ? A może perełkę też ? :?: :mrgreen:

Ano było kiedyś o zrobnieniach. :D
Skoro biser jest rodzaju męskiego, to strzelałabym, że perełka to biserić.
Ale ja wiem? :lol: :)

Pozdrav
Jola
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 24.07.2007 17:04

Znalazłam jeszcze dawny Amelkowy krótki wykład z wilkologii i zdrobnieniologii. :D
To by potwierdzało moją teorię, ale... :lol: :)

Pozdrav
Jola
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 24.07.2007 18:19

biserić/biserčić
umanjenice(deminutivi)
m.rod
sufiks-ić pastirić, leptirić, borić, brodić, strahić
" -čić pisarčić, konjčić, kestenčić, kamenčić, događajčić
ž.rod
sufiks-ca krvca(krv)
" -ica glavica(glava)
" -čica grančica(grana)
s.rod
sufiks-ce perce(pero)
" -ance mjestance(mjesto)
" -ašce srdašce(srce)
" -ence pilence(pile)
" -ešce telešce(tele)

uz pozdrav Mirko
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 24.07.2007 18:32

Hvala, Mirko! :)
Teraz już dużo więcej wiemy o chorwackich zdrobnieniach. :D
A zaczęło się od takiej jednej małej czarnej... :wink:

Pozdrav svima
Jola
Crna Biseri
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crna Biseri » 24.07.2007 19:37

Drusilla i ja Cię serdecznie witam Pani Profesor :) Prosze o powiedzenie mi jak po hrvatsku jest imie Janusz, jan to Ivan tyle wiem .... :oops:
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 24.07.2007 19:43

Crna Biseri napisał(a):Drusilla i ja Cię serdecznie witam Pani Profesor :)

:lol: :lol: :lol: Ne ne Perełko :mrgreen: Ja nie profesor tylko studentka :lool: Na dodatek często wagarująca :oops: Taki akademicki obibok 8O
Crna Biseri
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crna Biseri » 24.07.2007 19:58

Drusilla miło Was widziec i dziekuje za wyrozumiałość ......:)
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 24.07.2007 20:06

Crna Biseri napisał(a):Drusilla miło Was widziec i dziekuje za wyrozumiałość ......:)

Witamy w Akademii :mrgreen:
Crna Biseri
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crna Biseri » 24.07.2007 22:42

Moi Mili prosze o Chorwackie brzmienie imienia Janusz, wiem , ze jan to ivan...........Molim
Pozdrav svima
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 25.07.2007 00:57

Crna Biseri napisał(a):Moi Mili prosze o Chorwackie brzmienie imienia Janusz, wiem , ze jan to ivan...........Molim

Nie mam zielonego pojęcia, ale skoro to tak ważne dla Ciebie... :)

Imię Janusz to jedna z odmian imienia Jan, funkcjonujące jako samodzielne imię , ale od Jana się wywodzące, więc trudno je traktować tak zupełnie oddzielnie. Zdrobnienie - Januszek, ale może być też podobno Janek, Jasiek, Jaś, Jaśko. Dla ciekawości - Janosiki i Hanysy to też inne formy imienia Jan. :lol:

Właśnie wyguglałam, że w Chorwacji jest też wiele odmian i zdrobnień imienia Ivan. Aż nie myślałam, że takie mnóstwo. Jedne używane częściej, inne rzadziej, jeszcze inne bardzo rzadko. Do tej pory znane mi były Ivan, Ivano, Ivica i Ivo. Kojarzy mi się Ivan Mikulić, Ivano Balić, Ivica Kostelić, a Ivo? Już nie pamiętam. :lol:

A tu proszę: Ivanko, Ico, Iko, Ikan, Ikas, Ine, Ino, Inko, Isa, Iso, Ito, Itan, Ive, Ivi, Ivo, Ivaš, Ivca, Ivek, Ivica, Iviša, Ivko, Ivoje, Nine, Nino, Ninko, Vaca, Vane, Vanko, Vanjko.

Pod względem brzmieniowym może by ten Ivaš pasował. Albo wybierz sobie coś, co Ci się spodoba.
No chyba, że ktoś wie i nas tu oświeci. :D

Aaa... Ivica i Marica to znani bajkowi Jaś i Małgosia. :D
Więc Ivica chyba raczej odpada. Albo i nie. :lol:

Pozdrav
Jola
Crna Biseri
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crna Biseri » 25.07.2007 05:52

Jolu jestes Wielka, ślicznie Ci dziekuje, tak było to dla mnie bardzo ważne . Nie miałam zielonego pojecia, ze jest az tyle odmian imienia Jan.Znam wielu piosenkarzy o imieniu Ivica-Jas
Ivica Serfefezi, Ivica Skiric Ico, Ivica Dobranic. O imieniu Ivo jest ich bardzo duzo...np Ivo Pattiera, Ivo Fabjan. Mam bardzo duza płytoteke chorwackiej muzy. Jezeli komus bedzie coś potrzebne jestem do dyspozycji. Czesc probowałam tłumaczyc, z jakim skutkiem ??????Pozwole sobie wkleic w najblizszym czasie .
Dobro jutro svim
Ana
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura chorwacka

Akademia Języka Chorwackiego. - strona 254
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies