Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Akademia Języka Chorwackiego.

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 29.01.2005 00:34

zawodowiec napisał(a):Zebym umial tak ladnie tlumaczyc w druga strone :wink: moze kiedys?

Och, święte słowa!!!

Laku noć!!! :papa:
Dalmatino
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dalmatino » 29.01.2005 00:41

http://www.uni-bonn.de/~dbuncic/fauxamis/pl_hr_un.htm macie tu pułapki językowe. Acha i jak sie żegnacie i piszecie 'svim' w domyśle 'wszystkim' jest to poprawna forma?- nie powinno być czasem 'svima'? Naprimjer: bok svima albo hvala ljepa svima. A jeśli występuje i 'svim' i svima' to proszę o wyjaśnienie od czego to zależy.
Amelka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amelka » 29.01.2005 01:34

Drogie mačke i ti Profesjonalac :)
Idem na skijanje! Natrag ču biti okolo sedmog drugog - drugog bo w Chorwacji z powodu zamieszania z nazwami miesięcy bardzo czesto używają po prostu numerów miesięcy (np. 2 czerwca to drugog sestog).
Na szybciutko napiszę dziś (już jutro :) to co mi sie po glowie snuje o tak późnej porze, że mialam napisać Wam koniecznie :)
Drusilla -
Coś jest do bani (w Cro nic nie moze byc do bani :)) to nešto nije ni za što
do bani z czyms - dovraga i to! (czyli do diabla z tym w literalnym tlumaczeniu :) Po prostu Chorwaci nie maja takiej "bani" jak my w rozumieniu, ze coś jest nic nie warte.
Można użyć też wyrażenia "wszystko na nic" - sve badava (i nie mylić z punktem w grze sportowej czyli bod, ktore w liczbie mnogiej to [color=blue]bodova [/color]:), coś świetnie przetłumaczyl Zawodowiec (brawo, podejrzewam, że gdzieś poza Forum bierzesz korepetycje w tajemnicy przed nami :))
W tej melancholijnej atmosferze pasuje też pasji život czyli pieskie zycie...
To tyle smutków dla Drusilli (moja droga krajanko nie smuć się - mieszkałam wiele lat w Sandomierzu i bardzo lubilam odwiedzac Stalowa Wole!)
Glowa do gory - to glava gore!
Zeby Wam "osmieszyc" moja nieobecnosc na koniec wyjasnie, ze čipka to po chorwcaku koronka (Polacy bardzo często pytają co to slowo znaczy po chorwacku wietrząc podobienstwo z polskim, w tym przypadku całkiem nieslusznie :))
Laku noć i... nađam, da cemo se vidjieti brzo!
Amelka
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 29.01.2005 09:04

Dobro jutro !
Amelko - hvala lijepa :D - zapisane i <prawie>zapamietane :wink:
faktycznie jesteś moją krajanką :lol: suuuper :D
Milog dana svim !
dziś nauka czy wagary :?: :?: :?: :wink:
Dalmatino
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dalmatino » 29.01.2005 10:57

drusilla napisał(a):Milog dana svim !...
svima :) ...czepiam się?
michalina
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) michalina » 29.01.2005 11:37

Sutra, 29 I 2005, 20:15 Hrvatska - Švedska
DRŽIMO FIGE ZA HRVATSKU!!! - napisala Jola

transmisja na zywo (o ile plany sie nie zmienia) dzis na kanale POLSAT SPORT

pozdrav svima (i mi sie wydaje ze na koncu jest -a)

michalina
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 29.01.2005 11:43

Dalmatino napisał(a):
drusilla napisał(a):Milog dana svim !...
svima :) ...czepiam się?

czepiasz się :lol: buuaaaaaaaaaaaaaaaahahahahahahahaaaaa - ale sama jestem ciekawa która forma jest prawidłowa - PROFESORY !!!!!
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 29.01.2005 12:17

Dalmatino, Drusilla, Michalina!
Myślę, że tu nikt się nie czepia, bo i po co. Pewnie, że robimy tu mnóstwo błędów, bo gdyby nie było nam wolno, to w życiu nie ośmielibyśmy się odezwać, no bo jak?... Nikt nam nie zafunduje metody "Matrixowej" (przypomnijmy sobie np. naukę prowadzenia samolotu), chociaż pewnie ta metoda by nam nawet odpowiadała.
Pozostaje METODA ZAWODOWCA.

Tyle ględzenia . :wink:

nam, wam, wszystkim - nama, vama, ... svima - też mi się tak wydaje.
Čini mi se, što Dalmatino i Machalina su u pravu.

Profesor Jolek!!!
A co ty na to?

I z innej beczki. Kilka skojarzeń.
z powrotem - natrag
U nas też kiedyś się mówiło "w te i nazad" - może to nie to samo, ale bardzo blisko.
No i držimo fige - trzymamy kciuki...
U nas można co najwyżej dostać figę, z makiem, a nawet z pasternakiem, ale... gest figi z makiem, to gest kciuka, czyki jakieś podobieństwo jest.

Michalina!
Hvala lijepa!
Večeras DRŽIMO FIGE ZA HRVATSKU!!!

Pozdrav svima (chyba)
Jola
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 29.01.2005 12:26

Dalmatino! Swietna stronka z pułapkami! Hvala!!! :D
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 29.01.2005 18:39

Dobar dan svim i svima ;)
Amelka napisał(a):(i nie mylić z punktem w grze sportowej czyli bod, ktore w liczbie mnogiej to [color=blue]bodova [/color]:), coś świetnie przetłumaczyl Zawodowiec (brawo, podejrzewam, że gdzieś poza Forum bierzesz korepetycje w tajemnicy przed nami :))

Ano bralem, u Czechow :D bod to punkt rowniez po czesku, stad wiedzialem 8)
Amelka, milog skijanja!
Bok svim i svima :D
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 29.01.2005 20:46

Amelko, czy przypadkiem "wszystko na nic" - sve badava - to nie jest doslownie 'wszystko badziewie'? Moze to piekne slowko ma praslowianski rodowod :?:
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 29.01.2005 21:51

POBIJEDILI SMO!!!!
Hrvatska svladala Švedsku 28:27

Nie wiem czy piszę poprawnie, ale tak bardzo się cieszę!!!
:D :D :D
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 29.01.2005 22:00

Jola ti si vrlo brza navijačica i ti si bila prva :)
Tez sledzilem na stronie Eurosportu i sam drzil figi!
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 30.01.2005 00:56

Zawodowiec, doista, ja sam vrlo brza navijačica i bila sam prva. Slažem se s tobom. :D Držila sam fige za Hrvatsku i pobijedili smo. Radosna sam!!! :D A ti si držio fige.

I znowu trochę relacji... oczywiście zerżniętej.

"Naši rukometaši pobijedili su Švedsku u posljednjem kolu prvog kruga natjecanja na Svjetskom prvenstvu u Tunisu sa 28:27 nakon velike i teške borbe. U novu skupinu prenosimo tako sva četiri boda čime smo si otvorili vrata polufinala..."

W zasadzie jasne, no nie?
"natjecanje" - zawody, współzawodnictwo
"borba" - walka

I teraz, co czeka nas dalej...

"Nakon dana odmora (nedjelja), u ponedjeljak počinje drugi krug, a Hrvatska će igrati u skupini sa Švedskom, Španjolskom, Srbijom i Crnom Gorom, Njemačkom i Norveškom. Hrvati sa sobom nose 'miraz' od četiri boda, isto toliko u gradić Nableul na sjeveru Tunisa donijet će i Srbi i Crnogorci, Španjolci će u startu imati dva boda, dok će Nijemci i Norvežani donijeti jedna bod. Jedini bez bodova u drugi krug natjecanja dolaze današnji gubitnici Šveđani."

Pozdrav ... svima navijacima koji su držili fige za Hrvatsku. :wink: :D

Laku noć! :papa:
Ostatnio edytowano 30.01.2005 01:17 przez Jolanta M, łącznie edytowano 1 raz
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 30.01.2005 01:11

Dalmatino, piekna stronka z pulapkami :)
Ja sam već mrtav, nie daje rady doczytac do konca, poczeka do jutra...
Lipanj, srpanj, listopad... na Balkanach cieplejszy klimat to im o miesiac wczesniej lipy kwitna, maja zniwa, liscie tez im spadaja wczesniej...

Oooo, snuje sobie nocne przemyslenia a tu Jola w miedzyczasie napisala :) Kao ja sam govorio ja sam umoran ali to sam ćitao... to je lako... radostan sam što hrvatske rukometaši su dobili lijepu utakmicu!
Da, ja sam držio fige a ne drzil figi ;)

Idim skuhati večerak, popiti malo piva i spavati... laku noć :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura chorwacka