napisał(a) Jolanta M » 10.04.2006 19:47
Bok svima!
Dawno nie było nic Tifowego.
"Nisam ni za šta" dawno już wyjaśnione... Czas już najwyższy.
Historia przedstawia się tak:
Nasz bohater, być może rok temu, od swojej ukochanej odlazł z niewiadomych powodów. A może po prostu bał się, że ona go usidli, zniewoli i w ogóle.
W końcu to normalne.
Ona była zmieszana, spłoszona. Może coś bardzo ważnego mu powiedziała, a on... uciekł. Nieszczególnie mu było. Najgorszy rok w życiu. Dno i wodorosty. Doświadczył na własnej skórze, że jest po prostu do niczego. A teraz wraca. A może wcale nie wraca, tylko w myśli się do niej zwraca, żale swoje wylewa...
Piosenka niesie trochę zimy i śladów na mokrym śniegu. A tak już było wiosennie...
TIFA - ZAUVIJEK TVOJ
Zima je, decembar
mokri snjegovi.
Svuda su tragovi
tvoji ostali.
Zima jest, grudzień,
Mokry śnieg
Wszędzie zostały
twoje ślady
Zima jest. Grudzień. Mokry śnieg leży. Gdzie nie spojrzę, wszędzie widzę ślady twe, kochana. Nadal jesteś w mojej pamięci. Nadal jesteś w moim sercu.
Na tren pomislim,
nisam ni za šta.
Nikad gore godine,
dušo, vjeruj mi.
Przez chwilę pomyślę
Jestem do niczego
Nigdy gorszego roku
Wierz mi, ukochana.
Patrząc na Twe ślady, zamyślę się na chwilę, nad sobą i własną głupotą. Jestem do niczego. Co ja zrobiłem? Nie przeżyłem nigdy gorszego roku, wierz mi, kochana. Najgorszy rok w moim życiu - rok bez Ciebie.
Sjećanja me bole sva,
moja ljubavi,
šibaju me vjetrovi,
modri vjetrovi.
Bolą mnie wszystkie wspomnienia
Moja ukochana
machają mną wiatry
niebieskie wiatry
Bolą mnie wszystkie wspomnienia. I te dobre, kiedy byłem z Tobą, i te złe - bez Ciebie. Boli mnie moja głupota. Ukochana moja. Jestem jak trzcina miotana przez wiatr, jak liść na wietrze. Nie zbudowałem dla nas domu. Uciekłem od odpowiedzialności.
Zauvijek tvoj,(tvoj),
Zauvijek tvoj,(tvoj),
Zauvijek tvoj.
Twój na zawsze...
Na zawsze Twój...
Sjećam se, ti i ja
moja jedina.
Pamtim sve, ti i ja
plave grlice.
Przypominam sobie, ty i ja
Moja jedyna
Pamiętam wszystko, ty i ja
Niebieskie turkawki.
Mjesec svud oko nas,
a ti ljubiš me.
Topla si,
drhtiš sva,
da li sjecaš se?
Księżyc wszędzie wokół nas
Ty całujesz mnie
Jesteś ciepła
Cała drżysz
Czy pamiętasz to?
Stajala si
tu kraj mene,
sva u suzama.
Kao srna uplašena,
zbunjena.
Stałaś tu
Obok mnie
Cała we łzach
Jak spłoszona sarna,
Zmieszana
Och, pamiętam... Dobrze nam było razem. Byliśmy tak wolni i tak szczęśliwi. Całowaliśmy się w blasku księżyca. Byłaś taka ciepła i drżąca. Pamiętasz? Aż pewnego razu... powiedziałaś mi... Stałaś wtedy obok mnie. Nie, nie byłem na to gotowy. Powiedziałem, że odchodzę. O, ja głupi! Dlaczego to zrobiłem? Stałaś jak spłoszona sarna, zmieszana, cała we łzach. Nie mogłaś w to uwierzyć, że naprawdę Cię zostawiam.
Zauvijek tvoj,(tvoj),
Zauvijek tvoj,(tvoj),
Zauvijek tvoj.
Zauvijek tvoj,(tvoj),
Zauvijek tvoj,(tvoj),
Zauvijek tvoj, zauvijek tvoj,
Zauvijek tvoj, zauvijek tvoj,
Zauvijek tvoj...
Ale teraz chciałbym już być na zawsze Twój. I nigdy się z Tobą nie rozstawać! Czy to jeszcze jest możliwe???
Pozdrav svima
Jola