Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Akademia Języka Chorwackiego.

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 24.01.2005 18:30

czy nasz meneger nie wie że kobiety zawsze mają rację ????? :lol: :wink:
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 24.01.2005 20:36

Drusillo Mačko moja draga :) vi ste uvijek u pravu!
Po tym co Jola napisala...
Jolanta Michno napisał(a):["još nikog nisam ubio"

... boje sie ze jak sie nie zgodze to...
ja ću biti prvu žrtvu :wink:

Jolu a naprawde to z tymi wielokrotnymi przeczeniami to nawet latwiej bo to zupelnie jak u nas!
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 24.01.2005 20:50

Mi smo uvijek u pravu! (to tak w ramach wprawek w odmianach) :wink: :D

Na szczęście "još nikog nisam ubio" jest w rodzaju męskim. JA nie mogłam tego... o sobie. Ja sam žena. Musiałoby być "ubila". Ufff!!!
Ja nisam kriva!!!

Zawodowiec pisze:
"... boje sie ze jak sie nie zgodze to...
ja ću biti prvu žrtvu"

Pięknie! NIC nie trzeba poprawiać!!! (tak myślę) :D :D :D
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 24.01.2005 21:32

Jolanta Michno napisał(a):Na szczęście "još nikog nisam ubio" jest w rodzaju męskim. JA nie mogłam tego... o sobie. Ja sam žena. Musiałoby być "ubila". Ufff!!!
Ja nisam kriva!!!

To byla taka mala podpucha zeby sprawdzic czy Mačka Jola zachowuje czujnosc rewolucyjna :wink: A w ogole Jolu to juz dawno powinnas awansowac do grona profesorskiego, a przynajmniej zostac Honorowym Doktorem Habilitowanym Akademii :D
Czy 'kriva' to 'zla'?

Jolanta Michno napisał(a):Pięknie! NIC nie trzeba poprawiać!!! (tak myślę) :D :D :D

mmmmm jak milo... doceniajcie menadzera swego bo mozecie miec gorszego :)
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 25.01.2005 00:28

Zawodowiec! A teraz to duża podpucha, żeby sprawdzić rewolucyjną czujność Mački Joli. No, no... Baaardzo duża podpucha! :wink: :D

"Ja nisam kriva" - znaczy "nie jestem winna" czyli "jestem niewinna".
TO BARDZO WAŻNY ZWROT. :wink: Jestem niewinna. TO NIE JA!!!
Chłopak powie "Ja nisam kriv".

Nie będziemy zmieniać menadżera. Po co? Uczy się tak szybko, że zaraz ruszymy na "podbój" Chorwacji. :D :D :D

Laku noć! :papa:
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 25.01.2005 09:09

"szanuj szefa swego ,możesz mieć gorszego" - nie zmienimy menedżera za nic w świecie ! :lol: - najwyższy czas ruszać na podbój świata :D ,mało umiem ale w towarzystwie reszty zespołu i bossa nie zginę :wink:
już dawno twierdziłam ze Jola powinna awansować do godności profesora :lol: - tylko z kim bym wtedy siedziała w ławce ?????? :cry: :twisted:
michalina
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) michalina » 25.01.2005 09:19

a tak z nieco innej beczki - jak powiedziec "z lotu ptaka" po chorwacku - chodzi to za mna od jakiegos czasu a inspiracji brak
i jeszcze cos - jesli sie nie myle powinno byc "ja ću biti prva żrtva" w chorwackim bo "biti" wystepuje mianownik - nie dam sobie glowy uciac ze zawsze ale w tych przypadkach ktore mi teraz siedza w lepetynie na pewno
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 25.01.2005 09:53

Witaj, Michalina! Tym bardziej, że przyszłaś PROSTO do Akademii i ... pewnie, aby postudiować, a nie tylko popatrzeć na wszystko "z lotu ptaka". :wink: :D

Witaj!!!

Takie zwroty to mogą znać profesory i Amelka (myślę, że NIESŁUSZNIE to rozdzieliłam! :wink: :D ) I pewnie za chwilę Ci odpowiedzą, a my wszyscy na tym skorzystamy.

"ja ću biti prva žrtva" - możliwe, że właśnie tak powinien powiedzieć Zawodowiec. Tak jak "ja ću biti prva Poljakinja, koja.... ".
Ti si u pravu. Jola - zapamiętaj! Po "biti" mianownik.

Profesori!!! Danas je utorak. Czas przyjść na zajęcia! :D
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 25.01.2005 11:55

Cisza...
No cóż...

No to mała wpraweczka.

Ja nisam kriva.
Ti nisi kriva.
On nije kriv. Ona nije kriva.

Ona nije kriva? (cóż za nieporozumienie?!!!) JA nisam kriva. ONA JE KRIVA!!! (z życia wzięte) :wink:

Mi nismo krivi / krive.
Vi niste krivi / krive.
Oni nisu krivi. One nisu krive.

I podobnie. Oni nisu krivi? To nemoguće!!! (to niemożliwe)
Mi nismo krivi!!! ONI SU KRIVI!!!
I tu jeszcze obowiązkowo należy pokazać palcem, wskazującym, żeby przypadkiem nie było wątpliwości. :wink:

Skoro już przy takim temacie... Nie zawsze trzeba się wypierać.
Czasem można powiedzieć: "Žao mi je, nisam htio" - dziewczyny "nisam htjela" - przykro mi, nie chciałem. :wink: :D

Milog dana! :D
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 25.01.2005 12:31

Dobar dan mačke :)
Ja sam rad ja vam drag i ja niću biti prva žrtva... poprawcie mnie jak walnalem byka...
Michalina, dobro došla! a moze doletela? ;)
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 25.01.2005 13:02

zawodowiec napisał(a):Ja sam rad ja vam drag i ja niću biti prva žrtva... poprawcie mnie jak walnalem byka...
;)

Zawodowiec! WYDAJE mi się, że chciałeś powiedzieć tak:
"Radostan sam (ewentualnie ja sam radostan), što ja vama drag i ja neću biti prva žrtva".

"Rad" to chyba by było po czesku.
Jak walnęłam byka, to też mnie poprawcie! :)
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 25.01.2005 13:15

... a "rad" po chorwacku to praca, "raditi" - pracować, a jak się nie wymówi dobrze końcówki i powie się "rat" - to... wyjdzie "wojna". Brrrr.

I przy okazji czas na kolejne z "dalmatinskih zapovidi" (przykazania).

Kad poželiš raditi - sidni, pričekaj, vidit ćeš da će te proći.
czyli mniej więcej - kiedy zapragniesz pracować, usiądź, poczekaj, a zobaczysz, że ci przejdzie. :lol: :lol: :lol:
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 25.01.2005 13:53

Dzieki Jolu :) Znalem czasownik 'raditi', nie znalem rzeczownika od niego. Czeski bedzie mi sie jeszcze dlugo mieszal, 'uczylem sie' go tak samo jak chorwackiego przez rozmowy z ludzmi, i to prawie w tym samym czasie.

Jakie mile przyslowie, chcialoby sie od razu wprowadzic w zycie... niestety... Ja danas puno radim :(

Czy 'rat' albo jakos podobnie to nie jest tez polwysep, cypel itp?

I jeszcze pytanie na biezaco... kiedy w przeczeniach sie dodaje przedrostek 'ne-' a kiedy 'ni-'???
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 25.01.2005 18:14

Na wyspie Brač, w miejscowości Bol jest rzeczywiście słynna chorwacka plaża o nazwie Zlatni rat, co się chyba tłumaczy "Złoty róg" - ma kształt piaszczystego rogu wchodzącego w morze.

półwysep - poluotok,
wyspa - otok

"I jeszcze pytanie na biezaco... kiedy w przeczeniach sie dodaje przedrostek 'ne-' a kiedy 'ni-'???"

To pytanie zostawiamy dla profesorów, a ja w międzyczasie pogłówkuję. Jak wiesz... ja tylko na wyczucie. I mi się tylko WYDAJE. :D
michalina
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) michalina » 25.01.2005 18:39

W słowniku Vilima Franczića slowo "rat" tlumaczone jest jako "przyladek, cypel"
Pozdrawiam
michalina
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura chorwacka