Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Akademia Języka Chorwackiego.

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
meeg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) meeg » 06.07.2005 06:20

A jak po chorwacku zawołać kotka, tzn. powiedzueć "kici kici" aby do nas podszedł?
Wielokrotnie próbowałam różnych zawołań na tamtejsze koty, ale mnie ignorowały. Czy to może jakieś "mici mici" (jakoś tak wołała gospodyni)?
A będąc na Chorwacji nie wiedziałam, jak brzmi słowo kot po chorwacku i myślałam, że tam dają często kotom imię Maciek, no cóż teraz będę uświadomiona! :)
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 06.07.2005 09:09

Nooo...
My to już wiemy. :lol: (jak jest kot i kotka po chorwacku, znaczy się)

Jeśli w pewnym momencie się wyłączyłaś i nie czytałaś, to możesz o paru rzeczach nie wiedzieć. O akademickim zespole Tri Mačke, na przykład. I o tym, że Mačke to... my. :wink: :D

mačka - to kotka, ale też kociak (kobieta) - podobnie jak u nas
mačor - kocur
mačkica - koteczka

Guglarka pokazuje różne strony z kociakami. 8O
I na włoskiej było: gatti, gatti, gatti (koty)... mici, mici, mici... MIAO (czyli kocie CIAO! :lol: )

Myślę, że skoro tak nawet słyszałaś, to chorwacka gospodyni rzeczywiście mogła wołać na kota 'mici, mici' . :)

Meeg, powiedz mi - 'ci' wymawiała twardo czy miękko?
Bo jak miękko, to musiałoby być chyba 'miči, miči', albo ewentualnie 'mići, mići'.

A to już z chorwackiego jakiegoś forum:
"miči miči ... biri biri .... he he he
CMOK!"
8O

"Kaaako da dobijem mići-mići jabuku... ' - jak zdobyć tyci-tyci jabłonkę (rzecz dotyczyła bonsai)

Ale ja tu teoretyzuję, iście po akademicku. Na pewno ktoś wie. I może nam powie. :D

Mi na razie wychodzi że 'kici kici' to na hrvatski 'miči miči'.

Danas mačja tema. :wink: :lol:

Pozdrav svima
Jola
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 06.07.2005 12:38

Może już o tym wspominałem, nie wiem...
Przed pierwszym wyjazdem wiedziałem że kot po słoweńsku to maček.
Na pierwszym kampie na którym stanęliśmy był mały rudy kocik. Idziemy przez kamp i gadamy z gazdą, kot biegnie obok nas, rzuciłem do gazdy: maček! Gazda na to: da, bingo!
Myśleliśmy że bingo to potwierdzenie że dobrze trafiłem ze słowem, a tymczasem kot rzeczywiście miał na imię Bingo :lol:
No i się dowiedziałem że po chorwacku dokładnie jest mačak a nie maček.
Kotka jest oczywiście tak samo - mačka.
Słyszałem jak mała Chorwatka na Binga wołała 'mačere' czy jakoś tak. Słoweńcy za to na kota zdrobniale mówią 'muc', przynajmniej tak moi znajomi wołają na moją Kitę.

Ugodan mači dan!
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 06.07.2005 13:23

zawodowiec napisał(a):Może już o tym wspominałem, nie wiem...

A ja wiem. :lol:

Tak dokładnie, to nie opowiadałeś. Ale... z samego wejścia mówiłeś o kotach, osłach i nietoperzach. :wink: Głównie jednak o kotach - i po słoweńsku, i po chorwacku...
W nocy z 17 na 18 stycznia tegoż roku.

forum/viewtopic.php?p=62822#62822

I cały czas z Mačkama... :wink: :)

Mačji pozdrav
Jola
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 06.07.2005 13:57

No tak, zaczęło się od kocich i innych zwierzęcych tematów, potem jeszcze doszły... świńskie :wink: Z czegoś specjalizację trzeba mieć!
A temat zaczął Dalmatino ze swoimi Alkoholowymi Lisami i Słynnymi Chomikami :lol:
Od tamtej pory z Mačkama cały czas i drago mi je :)
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 06.07.2005 14:15

Taaak. Dalmatino zaczął...
Groźne Zające i Latające Żyrafy... :wink: :lol:

Mačji Dan przeobraził się w Dan uspomena, czy Dan sjećanja, czy tak jakoś. 8O :wink: :lol:

zawodowiec napisał(a):Od tamtej pory z Mačkama cały czas i drago mi je :)

I mi je drago. :)
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 06.07.2005 14:39

Szefie - i mi je drago :D
Dzień Wspomnień dzisiaj 8O :D
No to powspominajmy .... ja przyszłam do Akademii zaraz po Tobie :lol: - wcześniej wpadałam to tu to tam :D . Aż sie nie chce wierzyć ze minęło już pół roku od tego czasu 8O A zdaje mi się że to było wczoraj :)

mačji pozdrav :lol:
Dru
Adria
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adria » 06.07.2005 15:06

Witam wszystkim serdecznie! (Ja sam nova i pokusavam se ubaciti :D)

Na koty w Chorwacji woła się "mic, mic" tak jak się pisze tak się czyta. Też na poczatku bylo mi jakos nie halo, tak wolac ale koty reaguje na mic, mic, właśnie!
Pzdr

PS. Nie myc, myc
michalina
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) michalina » 06.07.2005 15:07

a ja przyszłam krótko po was - dzień po moich urodzinach :) i to też z biologicznym problemem (szukałam zwrotu "z lotu ptaka") - i wcale się nie spodziewałam,że z Wami zostanę :) a jak szybko awansowałam - od pierwszaka na panią ptrofesor zatrudnioną na dwóch wydziałach - i to wszystko w ciągu pół roku :)
michalina
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) michalina » 06.07.2005 15:10

Adria napisał(a):Witam wszystkim serdecznie! (Ja sam nova i pokusavam se ubaciti :D)

Na koty w Chorwacji woła się "mic, mic" tak jak się pisze tak się czyta. Też na poczatku bylo mi jakos nie halo, tak wolac ale koty reaguje na mic, mic, właśnie!
Pzdr

PS. Nie myc, myc

Witam Cię jako pierwsza :) Strasznie się cieszę. Lubię jak w Akademii jest dużo ludzi.

puno pozdrava !!
Adria
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adria » 06.07.2005 15:14

Hvala lijepo Michalina!
Pusa
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 06.07.2005 15:16

Adria, dobro došla. Lijep pozdrav :)
A z mojego doświadczenia koty rozumieją obce języki dużo lepiej niż ludzie :lol:
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 06.07.2005 15:18

A ja, jak zdążę, to powitam Cię jako druga.

Witaj Adria!
Masz imię prawie, albo całkiem, jak Jadranka. 8) :D

Vidimo se!
Jola
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 06.07.2005 15:20

Nie zdążyłam!!!

TEGO się właśnie obawiałam. :lol:
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 06.07.2005 15:20

To ja czwarta<hmm niezbyt dobre miejsce :lol: > :lol: - Mijauuuuu Adria :D :D :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura chorwacka