napisał(a) platon » 01.05.2005 22:24
Jak szkoła to szkoła.Prosze wziąć kajeciki i notować.
1 litr 40 procentowej wódki z winogron
listek laurowy lub świeży liść z drzewa cytrynowego
kilka gałązek świeżych ziół ;tymianku ,macierzanki ,kolendry,szałwi ,rozmarynu.
Do butelki wkładamy wszystkie zioła wtedy gdy pachną najbardziej.
Zalewamy grappą.Szczelnie zamykamy naczynie i stawiamy w dobrze nasłonecznionym miejscu.
Po miesiącu TRAVARCICA jest gotowa.
Należy ją podawać schłodzona do 5-7 stopni.
To przepis pana
Bojana Baketa dyrektora Ośrodka Inforamcji Tutystycznej Republiki Chorwacji.
Na zdrowie.
Jak zioła nazywaja się po chorwacku ? to już ukłon w stronę profesorów bo juz trochę nazw wymienili.