Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Akademia Języka Chorwackiego.

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 18.04.2005 17:36

No to próbuję :D
Cisza jak kotwica wiąże mrok
we mnie powoli zamiera strach < powoli odchodzi ode mnie strach ?>
ta miłość była przywidzeniem<złudzeniem ?>
to nie był mój czas

Do świtu została jeszcze jakaś godzina
a na zewnątrz niepokoj jak podczas wojny <tu już kombinuję !!! :lol: >
Zakładam kapotę i odchodzę
aby o wszystkim zapomnieć

I znów Dunajem płyną statki <łodzie>
A Ty więcej się o mnie nie martw
Jestem jak liście unoszone przez wiatr<wiatr mnie niesie jak liście>
Wilki umierają samotnie

we mnie powoli zamiera strach
zakładam płaszcz i odchodzę
aby o wszystkim zapomnieć

I znów Dunajem płyną statki...
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 18.04.2005 18:49

Kawal dobrej roboty Mačko 8) čestitam!

drusilla napisał(a):No to próbuję :D
we mnie powoli zamiera strach < powoli odchodzi ode mnie strach ?>

Tu musialem troche poguglac... w orginale bylo 'U meni polako kopni strah', co znalazlem...

Danas cijeli dan nije pala ni kap kiše, a i snijeg je sav okopnio!
- dzis caly dzien nie spadla ani kropla deszczu a snieg zupelnie stopnial

Osvanulo lijepo, nema vijetra, a snijeg kopni. - pieknie wzeszlo slonce, nie ma wiatru, a snieg sie topi

Ko sneg na toplom danu u tebi detinjstvo kopni. - jak snieg w cieply dzien u ciebie dziecinstwo topnieje.

Dziwne ze slownik tego nie podaje, a moze zle szukalem? Nie wiem jaki jest bezokolicznik i cala odmiana. W kazdym razie nasza linijka znaczy 'we mnie powoli topnieje strach'.

Drusilla juz widze zaktywizowana :D
Ostatni tydzien bylem taki cienki ze zupelnie nie zauwazylem wielkiego mačjego wejscia kolezanki Mački Ramki :oops: - oprosti! Czekamy na reaktywacje :D
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 18.04.2005 18:56

:D ten strach próbowałam z angielskiego - w angielskim tłumaczeniu "dies away".Nie znam angielskiego ale mi się skojarzyło z czymś zamierającym :lol:
Ale mam skojarzenia :lol: :D 8O
A robota nie moja tylko Twoja i Joli :lol: - ja tylko coś tam dopisałam i złożyłam do kupy :)
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 18.04.2005 19:07

Dopisalas wcale nie tak malo, dobrze wykombinowalas z najtrudniejsza linijka ktorej my z Jola na poczatku nie ruszylismy - do tego juz cos trzeba umiec 8)
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 18.04.2005 19:20

taaaak?????Która to linijka ??? :lol:
Ale dzięki ze mnie "ruszyliście" trochę :D
Uwielbiam tą piosenkę i cieszę się że mogłam ją poskładać :D
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 18.04.2005 20:05

Dru!!! Čestitam!!!!!!!!!! 8)

We mnie powoli zamiera strach... Pięknie!

To "kopni" to chyba od czasownika "kopnjeti" - topnieć, tajać. Tak jak wyguglałeś, Zawodowiec. Ale to "zamiera"... bardzo ładnie brzmi, a sens jest ten sam.

Dru!
I teraz możesz się pod tym podpisać - tłum. z chorw. ... Drusilla. :D

Jestem pod wrażeniem, Koleżanko! 8)

Pozdrav.
Jola
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 18.04.2005 20:11

drusilla napisał(a):Ale dzięki ze mnie "ruszyliście" trochę :D

Taaak?????
No to możemy częściej!!!! :wink: :lol: :D
No nie, Szefie? :wink: :lol: :D
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 18.04.2005 20:20

Jolu, pewnie ze tak. Poniedzialek akurat dobry dzien, co tydzien aktywizujemy Drusille - taka nowa swiecka tradycja :lol:
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 18.04.2005 20:32

Nie no nie przesadzajcie !!!!!!! :lol: Ja muszę naprawdę bARDZO lubić piosenkę żeby się odważyć :lol:
I dziękuje Wam kochani za te słowa ale pochwały należą się Wam a nie mnie
A podpis - tłum z chorwackiego Jolanta Michno i Zawodowiec,poskładała Drusilla :lol:
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 18.04.2005 22:02

zawodowiec napisał(a):Jolu, pewnie ze tak. Poniedzialek akurat dobry dzien, co tydzien aktywizujemy Drusille - taka nowa swiecka tradycja :lol:

Nowa świecka tradycja... 8)
drusilla napisał(a):Nie no nie przesadzajcie !!!!!!! :lol: Ja muszę naprawdę bARDZO lubić piosenkę żeby się odważyć :lol:

Dru! A jaką jeszcze piosenkę BARDZO lubisz???
Mamy szukać w "dziesiątce"??? :D
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 18.04.2005 23:11

Jeszcze światła pozapalane... :)

Zapomniałam dodać, że piosenka "Vukovi umiru sami" jest na www.CroTalk. Jak już wspominałam, trzeba się tam rejestrować, ale trwa to krótko i bezboleśnie. :)

Laku noć!
Jola
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 19.04.2005 05:04

a nawet da się bez rejestracji 8)
http://www.crotalk.com/CroTalkiiiiiiiii ... iiCroTalk/

Jolu :D - z mojej dziesiątki niewiele zostało do zrobienia :D
Myślałam kiedyś o "Zaboravljaš" ale to nie dla mnie :lol: - za trudne :lol: i nawet tekstu nie znalazłam żeby sobie pośpiewać:? :lol: Podobnie jak do "Ne zaboravi me ti" :(
A ostatnio chodzi mi po głowie tegoroczna serbska kandydatka - ale wielu słów nie rozumiem w tej piosence :cry: :twisted:
Milog dana Klapo !!! :D
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 19.04.2005 07:54

Bok Klapo!
Drusilla jak zwykle otworzyła bramy Akademii. Światła już nie trzeba palić, bo widno się wcześnie robi. Okna pootwierane (trochę chłodem ciągnie :wink: :( ) A vani... proljeće :D

Koleżanko! Rzeczywiście, Twoją ścieżką (doista, tvojom stazom) można wejść do Crotalku bez rejestracji... Ty to masz WEJŚCIA!!! 8)

Ale... jak też wspominałam kiedyś - wszystko jest ruchome. Niedawno, przy okazji Wielkiego Wejścia Ramki mówiłam, że jest tam instrumentalna wersja chorwackiego hymnu (taka porządna). Była... przynajmniej z rok.
Ale... nie ma. :( Znikła. Chyba, że z rana słabo widzę. :wink: :lol:

Wrócę jeszcze na chwilę do "Wilków"...
Jolanta Michno napisał(a):
drusilla napisał(a):Przepiękna piosenka - musi wygrać .Ładniejszej nie słyszałam a przesłuchałam wszystkie tegoroczne kandydatki.I wcale nie jestem stronnicza :D

Nooo... zgadza się. Ale... nawet gdyby komuś się ewentualnie nie podobała to i tak należy spełnić obywatelski Cromaniacki obowiązek i gdy przyjdzie ta chwila ZAGŁOSOWAĆ. :wink: :lol: Stronniczo i po znajomości! :lol:

Ale... jeżeli wyjdzie Boris i zaśpiewa tą piosenkę po angielsku.... :evil:
to... nie patrząc na Cromaniackie obowiązki obywatelskie...
powiem... BAŠ ME BRIGA!!!!!!!!!!

Ty, Boris, uważaj - to jest groźba!!! :wink: :lol:

Drusilla! Pomyślimy, czym Cię zaktywizować. Do poniedziałku jeszcze trochę czasu... :wink: :D
Pamiętam, że kiedyś chciałaś Mirka "Ne vjeruje srce pameti" i "Milo moje". I ktoś odpowiedział, że były. Ale... tak naprawdę, to chyba... nie było.
Pomyśl... I my też, (myślę), pomyślimy. :wink: :lol: :D

Milog dana svima!
Jola
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 19.04.2005 10:21

Tak jest Boris - uważaj bo z nami się nie zadziera !!!!! :lol: :evil:

Nawet mi do głowy nie przyszło że zaśpiewa to po angielsku - nie dopuszczam do siebie takiej myśli :evil: - jakby co to mnie pan Novković popamięta :twisted: - myślę Jolu że dołożysz też od siebie co nieco :lol:
Ja chciałam Mirka "Ptice samice" i to jest :) ,chciałam "Sude mi" i też jest :D i chciałam "Ne vjeruje srce pameti" - nie ma 8O -ale to zadanie nie dla obiboka :lol:

A hymn jest na Nostalgiji chyba ,ale też tylko wersja instrumentalna - uparcie szukam śpiewanej :D
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 19.04.2005 10:31

drusilla napisał(a):... i chciałam "Ne vjeruje srce pameti" - nie ma - ale to dla bardzo mądrych koleżanek i kolegów a nie dla obiboka zadanie

:lol: Może mądre koleżanki i koledzy wraz z Obibokiem :wink: :lol: sobie jakoś poradzą. Nikt Ci przecież nie zadaje samodzielnej pracy do wykonania. :wink: :lol: :D

Ja lubię pracować zespołowo. Przynajmniej tu. :wink: :D
Może dlatego, że sympatyczny zespół. 8) :D

A więc "ne vjeruje srce pameti"... U redu! To z kolei z mojej "dziesiątki". :D
Co Ty Szefie na to?

Pozdrav
Jola
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura chorwacka