Bok Klapo!
Przemyślałam.
Niech się stanie.
RAZ KOZIE ŚMIERĆ!!!
(przy okazji... Amelko, specjalistko od ciekawych zwrotów... Jak to na hrvatski???
Koza to koza, ale jest podobne chorwackie powiedzenie???)
Ramko! Witaj! Weszłaś po długim czasie i to... od razu z chorwackim hymnem na ustach i w sercu
i do tego jako hrvatska Mačka.
(patrz zdjęcie obok)
To się nazywa WEJŚCIE!!!
Bardzo się cieszę.
ramka napisał(a):sada: to je moja wlasna interpretacija zato ako (wiec jezeli) znajdzie sie zyczliwy profesor/-ka to vrlo molim o korekte. pewnie tysiac bledow (wiecej niz slow:)) ale liczy sie bicie srca u toku (w trakcie):-)) slownik przedpotopowy (rok '75)
Tak, tak. To bicie serca baaardzo się liczy.
Z tą korektą... Klapa się pewnie postara. Ogólny sens jest taki, jak napisałaś. Zdaniowe konstrukcje to nie moja specjalność
, więc może Michalina, jak tu zajrzy, albo kto inny... może profesor Jolek???...
Wyraz "djedovina" przetłumaczyłaś jako "ojczyzna"... Hmmm...
To ciekawe, że w Chorwacji tych ojców, to się tak mocno nie uważa (u nas na przykład bardzo).
Bo... według mnie wyraz djedovina pochodzi w prostej linii od słowa "djed" czyli dziadek, przodek. Czyli ta djedovina to by była ziemia przodków, dziedzictwo przodków. Polacy pewnie by powiedzieli "ojcowizna", a tam... nie.
Przy okazji... język ojczysty, u nas zdecydowanie od tatusia, tam maternji jezik czyli, z kolei, od mamusi. Przynajmniej tak mówi mi mój rječnik.
I jeszcze to zdanie z grobem... "dok mu tijelo grob sakrije" - dopóki mu ciała grób nie skryje, tak bardziej po polsku, ale... sens wiadomy.
Kto chce sobie poczytać więcej, posłuchać, polecam:
"Nacionalna himna Republike Hrvatske". Tytuł oczywiście "LIJEPA NAŠA DOMOVINA" (wiersz rzeczywiście nosił tytuł "Hrvatska domovina")
http://www.mvp.hr/MVP.asp?pcpid=63A jakby ktoś chciał posłuchać w wersji instrumentalnej, to jest na CroTalk.com (128kb/s). Tam trzeba się rejestrować, ale trwa to chwilę.
ramka napisał(a):ps.wybaczcie te ^
((
O ile pamiętam, przepis na chorwackie "haczyki" jest w Akademii na stronie 13. Polecam.
Hrvatica... U srcu...
Ciekawe, czy to jest uleczalne...?
Milog dana svima!!!
Jola