Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Akademia Języka Chorwackiego Dla Początkujących.

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 31.10.2011 15:24

expert666 napisał(a):Nikt nie może mówić w 5 językach, może jedynie myśleć, że zna 5, ale zawsze w większym stopniu będzie mówił w jednym języku (wyczuje się, że preferuje jakiś język).

Expert, te 5 to masz na myśli hrvatski, bosanski, srpski, crnski i gorski? :lol:

Z ciekawości, który wyczuwasz że ja preferuję? Bo ja sam tego nie wiem...

AndrzejJ. napisał(a):Krótko mówiąc nie będziemy się tutaj uczyć serbskiego , bo jest to język bardzo różniący się od chorwackiego .Jak bardzo różniący pokazała ostatnia wojna na Bałkanach.

Różni się kultura, sporo się różni mentalność ale podobieństwa też ma większe niż się wydaje. Pytanie czy kultura i mentalność są częścią języka czy odwrotnie. Ale rozumiem Twoją przenośnię bo chyba w ten sposób to trzeba odbierać :)

Każdy naród ma prawo nazywać ten język swoim własnym, dlatego niech sobie będzie chorwacki, serbski, bośniacki, czarnogórski. Jak się uczymy to zdawajmy sobie z tego sprawę, ale też z tego że np. literacki chorwacki i literacki serbski się mniej różnią niż brytyjski i amerykański angielski. Dużo większe różnice bywają w ramach jednego "języka", np. między chorwackim z Zagrzebia i z Dalmacji, czy między serbskim z północy i z pogranicza Macedonii i Bułgarii. Kulturowo i politycznie to są osobne języki, lingwistycznie jeden - tyle mojego zdania.

xpictianoc napisał(a):Jako volim sve Cesarićeve pjesme, ali Povratak mi se naručito sviđa. Ajd da ju polako stih za stihom prevodimo :)

Trochę mam niedoczas ale zaczynajcie, postaram się pomóc :)
xpictianoc
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) xpictianoc » 31.10.2011 18:09

no to jedziemy z pierwszą zwrotką - krećemo sa prvom strofom!

Ko zna (ah, niko, niko ništa ne zna.
Krhko je znanje!)
Možda je pao trak istine u me,
A možda su sanje.
Još bi nam mogla desiti se ljubav,
Desiti - velim,
Ali ja ne znam da li da je želim,
Ili ne želim.

Ko lub tko - kto
znati - znać, wiedzieć (ja znam, ti znaš, on zna, mi znamo, vi znate, oni znaju)
Niko lub nitko - nikt
ništa - nic
Krhko - kruchę, delikatne
Znanje - wiedza
Možda - może, być może
Pasti - paść, upaść, wpaść (ja padnem, ti padneš, on padne, mi padnemo, vi padnete, oni padnu, czas przeszły pao, palo, pala, pali, pale)
trak - promień
istina - prawda
sanja - sen, marzenie
Još - jeszcze
Moći - móc (ja mogu, ti možeš, on može, mi možemo, vi možete, oni mogu. Cz.przeszły: mogao, moglo, mogla, mogli, mogle).
desiti se- wydarzyć się, zdarzyć się
Ljubav - miłość
Veliti - mówić (ja velim, ti veliš, on veli, mi velimo, vi velite, oni vele)
željeti - życzyć sobie, pragnąć, chcieć (ja želim, ti želiš, on želi, mi želimo, vi želite, oni žele).
Ellone
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ellone » 31.10.2011 19:12

zawodowiec napisał(a):
expert666 napisał(a):Nikt nie może mówić w 5 językach, może jedynie myśleć, że zna 5, ale zawsze w większym stopniu będzie mówił w jednym języku (wyczuje się, że preferuje jakiś język).

Expert, te 5 to masz na myśli hrvatski, bosanski, srpski, crnski i gorski? :lol:

Z ciekawości, który wyczuwasz że ja preferuję? Bo ja sam tego nie wiem...

Pisz mu po chorwacku, bo on chyba polskiego nie zna ;)
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 31.10.2011 19:31

zawodowiec napisał(a):
AndrzejJ. napisał(a):Krótko mówiąc nie będziemy się tutaj uczyć serbskiego , bo jest to język bardzo różniący się od chorwackiego .Jak bardzo różniący pokazała ostatnia wojna na Bałkanach.

Różni się kultura, sporo się różni mentalność ale podobieństwa też ma większe niż się wydaje. Pytanie czy kultura i mentalność są częścią języka czy odwrotnie. [b]Ale rozumiem Twoją przenośnię bo chyba w ten sposób to trzeba odbierać :)

Przenośnia właściwie odebrana. :D Zapomniałem jak się pisze po chorwacku najwyższe słowa uznania. :wink:
Co do reszty też Ti si u pravu.
expert666
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) expert666 » 31.10.2011 20:10

@zawodowiec

napiši nekoliko postova na nekom ex-yu jeziku pa ćemo vidjet ;)

skoro svi postovi su ti na poljskom, nisam nijedan vidio da nije (bar ne u zadnje vrijeme)... ;)
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 31.10.2011 20:32

AndrzejJ. napisał(a):Przenośnia właściwie odebrana. :D Zapomniałem jak się pisze po chorwacku najwyższe słowa uznania. :wink:
Co do reszty też Ti si u pravu.

Za przenośnię też svaka ćast. Nie wiem jak jest przenośnia. Metafora? Trudne słowo w każdym razie :)

Ellone napisał(a):Pisz mu po chorwacku, bo on chyba polskiego nie zna ;)

Już sam nie wiem, ktoś mu tam tłumaczył? Na guglowe tłumaczenie to nie wygląda :)

Już mu napisałem ale widzę że chyba sobie radzi z polskim więc nie muszę tłumaczyć :lol:

expert666 napisał(a):napiši nekoliko postova na nekom ex-yu jeziku pa ćemo vidjet ;)
skoro svi postovi su ti na poljskom, nisam nijedan vidio da nije (bar ne u zadnje vrijeme)... ;)

Nema problema, pisacu malo na "zajednickom", doduse mnogo bolje pricam nego pisem :)
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 31.10.2011 20:46

zawodowiec napisał(a):[
Już mu napisałem ale widzę że chyba sobie radzi z polskim więc nie muszę tłumaczyć :lol:

[:)

Może cyrylicą mu napisz. :D
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 31.10.2011 21:21

Ellone, Nives, Expert... ekipo ajmo tamo sa ovom zajebancijom, ovdje samo ozbilne akademske diskusije i lekcije za nasih studenata ;)
expert666
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) expert666 » 31.10.2011 21:26

evo jedno ozbiljno pitanje za andrzeja, iako izgleda kao zajebancija, ali nije ;) sve diskutira ovdje, svakom sve zna reć što ga ide, i tako već godinama, al od hrvatskog ni h ;)

Ok, dalje idemo na onu staru temu za raspravu ;)

andrzej, are you learning croatian? you have been learning since 2005, but you don't know anything... ;)
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 31.10.2011 21:38

expert666 napisał(a):evo jedno ozbiljno pitanje za andrzeja, iako izgleda kao zajebancija, ali nije ;) sve diskutira ovdje, svakom sve zna reć što ga ide, i tako već godinama, al od hrvatskog ni h ;)

Ok, dalje idemo na onu staru temu za raspravu ;)

andrzej, are you learning croatian? you have been learning since 2005, but you don't know anything... ;)

W Akademii jak sobie przypominam tylko wożnym jestem. :D Wy ,,mózgi bezinteresowne"nie zakladacie takich tematów bo się boicie. :D Ile paliwo,ile apartament, ile zarobię i co z tego będę miał to jest temat dla ciebie. :D
Napisałeś ,że cię ten temat nie interesuje to spadaj na drzewo. :D
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 31.10.2011 22:17

AndrzejJ. napisał(a):Wy ,,mózgi bezinteresowne"nie zakladacie takich tematów bo się boicie. :D Ile paliwo,ile apartament, ile zarobię i co z tego będę miał to jest temat dla ciebie. :D
(...)
spadaj na drzewo. :D

Chyba obszczekujesz nie to drzewo.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 31.10.2011 22:22

zawodowiec napisał(a):
AndrzejJ. napisał(a):Wy ,,mózgi bezinteresowne"nie zakladacie takich tematów bo się boicie. :D Ile paliwo,ile apartament, ile zarobię i co z tego będę miał to jest temat dla ciebie. :D
(...)
spadaj na drzewo. :D

Chyba obszczekujesz nie to drzewo.

Iiii tam.Trochę flagi w nie jego godle i już się niezdrowo podnieca. :D
expert666
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) expert666 » 31.10.2011 22:24

zawodowiec napisał(a):Nema problema, pisacu malo na "zajednickom", doduse mnogo bolje pricam nego pisem :)

imaš odgovor u staroj temi ako nisi vidio, nećemo više ovdje spamat :D

bar ja neću (nastojat ću da ne :D ) , rasprava nek ide tamo ;)
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 31.10.2011 22:30

expert666 napisał(a):
zawodowiec napisał(a):Nema problema, pisacu malo na "zajednickom", doduse mnogo bolje pricam nego pisem :)

imaš odgovor u staroj temi ako nisi vidio, nećemo više ovdje spamat :D

bar ja neću (nastojat ću da ne :D ) , rasprava nek ide tamo ;)

No i dobrze.Bye bye. :D
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 01.11.2011 21:11

pan-gospodin...
plaża -plaža
sklep -trgovina
właściciel- vlasnik
targ-tržnica
gospodarz gazda
ulica- ulica
gospodyni-gazdarica