expert666 napisał(a):hahahahaha, LOL, neke je povrijedila riječ "jebiga"
smješno
Expert, to je moguce ako neko ne prica na "zajednickom" i ne kuzi nijansa...
Jak jeszcze słabo znamy język to nie kminimy takich niuansów
expert666 napisał(a):hahahahaha, LOL, neke je povrijedila riječ "jebiga"
smješno
zawodowiec napisał(a):markasyt napisał(a):Nives napisał(a):Zabronione jest używanie zwrotów obraźliwych
expert666 napisał(a):jebiga ljudi
Myślę, że paru osobom nacjonalizm wystaje tu na kształt słomy z butów.
Markasyt, to nie tak
Ellone napisał(a):AndrzejJ. napisał(a):Cel tematu to by do lata 2012 nauczyć się około 500 słówek po chorwacku.
Jesli taki jest cel, to ja sie z tego wypisuje. Nie mam zamiaru siedziec z rozmowkami chorwackimi na kolanach i przepisywac tu slowka (jakbym nie miala nic madrzejszego do robienia), bo komus innemu sie nie chce samemu otworzyc ksiazki czy rozmowek i uczyc sie slowek.
Moge odpowiadac na pytania i tlumaczyc gramatyke, ale na pewno nie bede bezmyslnie przepisywala ksiazek.
zawodowiec napisał(a):Fajnie że Ci się chce, szacun i svaka cast
Ja się tylko w starej Akademii nauczyłem jak składać zdania w czasie przeszłym i przyszłym a poza tym się nigdy systematycznie nie uczyłem więc nie mam kwalifikacji żeby innych systematycznie uczyć. Reszta j.w. tyle że znajomi z całej ex-jugo więc mówię totalną mieszanką, chociaż wszędzie się staram po miejscowemu
markasyt napisał(a):Nives nie przeszkadza słowo jebiga, a przeszkadza pierdoła. Tylko w takim celu to zacytowałem.
markasyt napisał(a):Dlatego śmierdzi mi tu szowinizmem.
Ellone napisał(a):Moge odpowiadac na pytania i tlumaczyc gramatyke, ale na pewno nie bede bezmyslnie przepisywala ksiazek.
AndrzejJ. napisał(a):Ellone napisał(a):Jesli taki jest cel, to ja sie z tego wypisuje.
Wypadzik z tematu.
markasyt napisał(a):Dla mnie całe te chorwackie dyskusje to próba rozwalenia wątku. Nie wnoszą one niczego dla ewentualnych uczących się. Te same osoby dyskutują w starej Akademii ale zdecydowały się przenieśc' tutaj. Parę wątków tak rozwalanych już widziałem, a krótko jestem na forum i nie wszystko czytam. Dlatego śmierdzi mi tu szowinizmem.
markasyt napisał(a):Jak się nazywa wylewający dziecko z kąpielą, bo chyba nie pierdoła
xpictianoc napisał(a):Jeśli ktoś chce uczyc się słówek to polecam program ANKI, jestem w trakcie robienia bazy słówek. Nie jest to jakaś systematyczna prawa, po prostu słówka których nie znam zapisuję i dodaję. Narazie jest ich około 500. Staram się zapisywać w dwóch wariantach - ewakicy i jekawicy. Jeśli ktoś sobie zainstaluje program ANKI prosze o info a prześlę bazy które zrobiłem. Program działa na zasadzie fiszek - można ustalić sobie dzienną liczbe słówek do powtórki. Stale będe aktualizował słownictwo więc pewnie niedaleko w przyszłości będzie ich ponad 1000. Mam też mały słownik ze słówek z kursów zrobiony w exelu, jest tam około 1500słówek. Jeśli ktoś chcę niech napisze swojego maila.
expert666 napisał(a): (w rzeczywistości serbskiego) .[/b]
Krótko mowiąc,.