Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ajde Jano

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pjosip
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pjosip » 06.03.2009 17:02

Katarzyna G³ydziak Bojiæ napisał(a):Matko kochana, mia³o byæ o folklorze...

Czy to ci, którzy maj± poproszony o informacje na temat utworu kontrowersji ?

"Don't kill the messenger"
muchador
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) muchador » 06.03.2009 20:24

pjosip napisał(a):
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Matko kochana, miało być o folklorze...

Czy to ci, którzy mają poproszony o informacje na temat utworu kontrowersji ?

Ale się narobiło... Nie chciałem wywoływać swoim pytaniem aż tak daleko idącej dyskusji.. :(. Byliśmy już kilka razy w HR, języka trochę liznęliśmy i chcielibyśmy w tym roku przy lampce wina trochę pogadać z miłymi gospodarzami. Wiem z doświadczenia że po jakimś czasie odzywają się niezabliźnione do końca rany - dlatego moje pierwsze pytanie o te melodie i ich historie. Pjosip - nie ma " na temat utworu kontrowersji" - Kasia poszukała, Ty poszukałeś, a na końcu może się okazać ze melodia pochodzi tak jak wszyscy Słowianie gdzieś ze wschodu :lol: Ludzie wykorzystują muzykę do różnych celów i na tym chyba trzeba by zakończyć ten temat
pjosip
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pjosip » 06.03.2009 21:26

muchador napisał(a):
pjosip napisał(a):
Katarzyna G³ydziak Bojiæ napisał(a):Matko kochana, mia³o byæ o folklorze...

Czy to ci, którzy maj± poproszony o informacje na temat utworu kontrowersji ?

Ale siê narobi³o... Nie chcia³em wywo³ywaæ swoim pytaniem a¿ tak daleko id±cej dyskusji.. :(. Byli¶my ju¿ kilka razy w HR, jêzyka trochê liznêli¶my i chcieliby¶my w tym roku przy lampce wina trochê pogadaæ z mi³ymi gospodarzami. Wiem z do¶wiadczenia ¿e po jakim¶ czasie odzywaj± siê niezabli¼nione do koñca rany - dlatego moje pierwsze pytanie o te melodie i ich historie. Pjosip - nie ma " na temat utworu kontrowersji" - Kasia poszuka³a, Ty poszuka³e¶, a na koñcu mo¿e siê okazaæ ze melodia pochodzi tak jak wszyscy S³owianie gdzie¶ ze wschodu :lol: Ludzie wykorzystuj± muzykê do ró¿nych celów i na tym chyba trzeba by zakoñczyæ ten temat

Jednym z wyra¿eñ mamy "sprytny odwrót - lepsze strony odwagi".

Sprawdzanie - Przepraszam.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 06.03.2009 21:54

muchador napisał(a):
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Co do tej otoczki, w której " dalej "żyje" ta piosenka".. w sieci krąży "uspółcześniona" wersja: Ajde Jano, kuću da ne damo...

Zaskoczyła mnie informacja o macedońskim pochodzeniu tej piosenki ludowej.... Wszędzie występuje w serbskiej wersji językowej (byłam przekonana, że jest serbska; zresztą liczne źródła tak właśnie twierdzą)... :? Ciekawa sprawa.. szkoda, że autor wypowiedzi nie zdradza szczegółów.

Bardzo dziekuję wszystkim za zaangazowanie

to jest właśnie ta wersja w odnośniku kolegi mkm. Okazuje się że w nic nie jest tak proste jak sie wydaje albo jak by mogło być. A czy są inne bardziej "niebezpieczne" popularne utwory lub wykonawcy?

Bardzo niebezpieczna jest Ceca :wink: Choć ma dużo fanów w Cro , to trzeba jednak bardzo uważać :!:
Eewwaa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eewwaa » 22.08.2011 13:22

a swoją drogą, co to znaczy ajde?? :oops:
Wszyscy Chorwaci co parę minut mówią to słowo :oops:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 22.08.2011 15:17

Eewwaa napisał(a):a swoją drogą, co to znaczy ajde?? :oops:
Wszyscy Chorwaci co parę minut mówią to słowo :oops:

(h)ajde! to wykrzyknienie (exclamatio).
To coś w stylu "zbieraj(my) się"/ chodźmy/ no dalej! itp.
Eewwaa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eewwaa » 23.08.2011 10:57

Dzięęęęęęęęki Kasiu (jak zwykle niezawodna :lol: )
gredarek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) gredarek » 29.08.2011 00:11

Z tego co jest zapisane w ZPiT UJ "Słowianki" (wg nieżyjącego już slawisty dra Wagnera) piosenka pochodzi z pogranicza Bośni i Serbii. Tekst jest serbski i jest śpiewana w Serbii jako ich piosenka. Sami wykonywaliśmy ją z naszym zespołem w miejscowości Čačak razem z Serbami. W różnych odmianach melodycznych istnieje:-) Choć jest w takcie 7/8, który jest częściej spotykany w Macedonii niż w Serbii. Stąd milczenie Chorwatów co do tej piosenki:-)
W Chorwacji lepiej śpiewać:
"Lepe ti je Zagorje zelene", "Lojtra" i in. Jest ich całe mnóstwo.
Pozdrawiam ciepło
G.[/list]
mikerz
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mikerz » 26.10.2011 12:38

Tak to jest, że utwory ludowe żyją własnym życiem. Do macedońskiego tańca ktoś w Serbii dopisał słowa i powstała piosenka. A że melodia wpada w ucho rozprzestrzeniła się po innych krajach. W Polsce spopularyzował ją zespół Kroke. Mają ją teraz w repertuarze chyba wszyscy polscy myzycy zajmujący się folkiem środkowoeuropejski. Przy czym grają wersję stworzoną przez Kroke.
Piterek75
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piterek75 » 25.11.2011 22:55

Polecam w wykonaniu wspaniałej Edyty Gepert

Poprzednia strona

Powrót do Kultura chorwacka

Ajde Jano - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone