Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ahoj Dalmacjo - trochę lądu, trochę wysp sierpień 2022

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 30.04.2023 16:53

Podgora mimo tych zmian na szczęście dalej ładna. A nikt nie pomyślał, że jesteście jakąś restauracją na łajbie i serwujecie ryby smażone? :lol: :wink:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 01.05.2023 10:58

Chris_M napisał(a):Porty kategorii pierwszej (Vis, Komiża, Bol, Stari Grad, Trogir) - ceny wzrosły z 4 EUR (30 HRK) do 5 EUR, czyli o 25%.
Porty kategorii drugiej (Jelsa, Pucisca, Stomorska, Milna) - ceny wzrosły z 2,66 EUR (20 HRK) do 4,5 EUR, czyli o 69%.
Porty kat. III - ceny wzrosły z 2 EUR (15 HRK) do 3 EUR, czyli o 50%.
A rekordy już bije Hvar z ceną 8 EUR za metr długości jednostki!
Za Nereję zapłaciłbym ponad 100 EUR za noc!
W 2024 r. już chyba trzeba będzie odpuścić sobie Chorwację :(

Krzysztof , może przyszła pora na Turcję , która mimo podwyżek jest o połowę tańsza , a jej oferta jest przebogata , prócz tego sezon żeglarski trwa tam znacznie dłuższej niż w Cro . . . :idea: :?: :oczko_usmiech:

pomorzanka zachodnia napisał(a):Podgora mimo tych zmian na szczęście dalej ładna. A nikt nie pomyślał, że jesteście jakąś restauracją na łajbie i serwujecie ryby smażone? :lol: :wink:

Specjalność zakładu - posiłki z pięnym zachodem słońca 8)

Pozdrawiam
Piotr
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 01.05.2023 11:45

piotrf napisał(a):Krzysztof , może przyszła pora na Turcję , która mimo podwyżek jest o połowę tańsza , a jej oferta jest przebogata , prócz tego sezon żeglarski trwa tam znacznie dłuższej niż w Cro . . . :idea: :?: :oczko_usmiech:

Już od jakiegoś czasu szukam alternatywy dla Chorwacji. Kusi Turcja i Grecja, ale niestety odległość i koszty transportu torpedują wszelkie plany, gdyż my pływamy rodzinnie, 3-pokoleniowo, w 6 osób.
Całkiem inaczej wygląda kalkulacja, gdy to jest rejs składkowy, na który składa się grupa dorosłych, pracujących osób.
smoczysko
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) smoczysko » 03.05.2023 18:26

W ostatnich latach strasznie podrożały koszty pływania zwłaszcza porty, mariny i boje, na kotwicy już prawe nie ma gdzie stanąć za co też już starają się pobierać opłatę jak widać po opiniach na navily.

Marina ACI za jacht 15m to średnio 132 euro/doba !
Nie wspominając już o cenach czarterów (14 dni) w sezonie z 5600 na 8600 euro w 3 lata to ponad 50%! :cry:
Coś mi się wydaje że po kilkunastu latach z przerwami na inne kraje ten rok w CRO będzie ostatni i trzeba szukać nowych destynacji...

Chris_M napisał(a):

W tym roku będzie jeszcze więcej zmian :(
Nie chciałbym psuć Ci humoru, ale właśnie opublikowano nowe cenniki za postój w portach miejskich. Pojechali z cenami dość ostro, a najwięcej z Twoimi ulubionymi, mniejszymi portami!
Ceny za metr długości, dla jachtów 10-15 metrów:

Porty kategorii pierwszej (Vis, Komiża, Bol, Stari Grad, Trogir) - ceny wzrosły z 4 EUR (30 HRK) do 5 EUR, czyli o 25%.
Porty kategorii drugiej (Jelsa, Pucisca, Stomorska, Milna) - ceny wzrosły z 2,66 EUR (20 HRK) do 4,5 EUR, czyli o 69%.
pavlo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pavlo » 04.05.2023 12:04

Uważajmy tylko żeby w tej relacji nie spłynąć z CRO do innych landów 8O. to tak z :wink: Za 4 tygodnie będę snurkował w Zivogosce Blato. Kapitańska Babo jeśli tam będziesz to miej na mnie baczenie :oczko_usmiech: ; nie żeby mnie nie przejechać kilem (choć też ważne), ale żeby zabrać mnie na hol :mrgreen: :oczko_usmiech:
Tak się układa, że ten Wasz rejs, który opisujesz kręci się w pobliżu tego, co sam chciałem odwiedzić :D :) No ale ja tylko autem i skromnym pływadłem :D :)
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 08.05.2023 07:53

Bbee88 napisał(a):Cudne te pierzynki nad górami :D i kolorki zachodzącego słońca :)

Dziękuję :hearts: :hearts: :hearts:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 08.05.2023 07:54

ada2417 napisał(a):Ależ zachody słońca, wszystko fenomenalne, dobrze że udało się nadrobić. Dziś gra mi w głowie wspomnienie waszego rejsu, a o piekniejsza muzykę ciężko. Cóż za koncert widoków.

Cieszę się, ze zajrzałaś do mnie ada2417 :papa: Dziękuję za dobre słowo, od razu człowiek nabiera chęci do pisania :smo:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 08.05.2023 07:58

Chris_M napisał(a):
Kapitańska Baba napisał(a):Dziwnie się czuję.
Ten duży motorowiec po sąsiedzku zaburzył moją wizję tego portu.
Tu zawsze, od 2015 roku wszystko było niezmienne.
Zawsze między tymi samymi łódkami, zawsze witaliśmy się z sąsiadem który siedział na swoim pokładzie.
A dziś taka zmiana....

W tym roku będzie jeszcze więcej zmian :(
Nie chciałbym psuć Ci humoru, ale właśnie opublikowano nowe cenniki za postój w portach miejskich. Pojechali z cenami dość ostro, a najwięcej z Twoimi ulubionymi, mniejszymi portami!
Ceny za metr długości, dla jachtów 10-15 metrów:

Porty kategorii pierwszej (Vis, Komiża, Bol, Stari Grad, Trogir) - ceny wzrosły z 4 EUR (30 HRK) do 5 EUR, czyli o 25%.

Krzysztof - mam gdzieś w starych kwitach cenniki, jak się porozpakowuję i dojdę do siebie po powrocie (chcę spać!!!!!!) to Obiecuję posprawdzać.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 08.05.2023 08:04

pomorzanka zachodnia napisał(a):Podgora mimo tych zmian na szczęście dalej ładna. A nikt nie pomyślał, że jesteście jakąś restauracją na łajbie i serwujecie ryby smażone? :lol: :wink:

Hmmm....chyba nie ale w sumie..... ryb było sporo...jakby ktoś dobrze zapłacił to może bym się podzieliła :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 08.05.2023 08:08

Specjalność zakładu - posiłki z pięnym zachodem słońca 8)

Pozdrawiam
Piotr

O to to :mrgreen:
Kolacja bez zachodu jest .... bez sensu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 08.05.2023 08:19

Chris_M napisał(a):Już od jakiegoś czasu szukam alternatywy dla Chorwacji. Kusi Turcja i Grecja, ale niestety odległość i koszty transportu torpedują wszelkie plany, gdyż my pływamy rodzinnie, 3-pokoleniowo, w 6 osób.
Całkiem inaczej wygląda kalkulacja, gdy to jest rejs składkowy, na który składa się grupa dorosłych, pracujących osób.

Dokładnie - to jest ten ból. U Was i tak koszty na dwie rodziny (chyba nie prowadzisz z synem wspólnego gospodarstwa?)
W naszym wypadku całość idzie w nasz budżet i robi się bardzo drogo.
Gdyby Grecja była bliżej..... Samolot przy dzieciach odpada bo mamy za dużo bagażu - same bojki, maski, płetwy i inne koła dmuchane nie wspominając o sztormiakach i masie ubrań :cry:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 08.05.2023 08:42

smoczysko napisał(a):W ostatnich latach strasznie podrożały koszty pływania zwłaszcza porty, mariny i boje, na kotwicy już prawe nie ma gdzie stanąć za co też już starają się pobierać opłatę jak widać po opiniach na navily.

Marina ACI za jacht 15m to średnio 132 euro/doba !
Nie wspominając już o cenach czarterów (14 dni) w sezonie z 5600 na 8600 euro w 3 lata to ponad 50%! :cry:
Coś mi się wydaje że po kilkunastu latach z przerwami na inne kraje ten rok w CRO będzie ostatni i trzeba szukać nowych destynacji...

Czartery są niestety największym problemem. Ceny rosną od lat i niestety z rynku wypierane są małe rodzinne jednostki.
Na ten rok czarter mamy klepnięty juz we wrześniu 2022 więc bardzo przyzwoicie. Ale co dalej? Co z kolejnymi latami? Nie mam pojęcia :cry:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 08.05.2023 08:43

pavlo napisał(a):Uważajmy tylko żeby w tej relacji nie spłynąć z CRO do innych landów 8O. to tak z :wink: Za 4 tygodnie będę snurkował w Zivogosce Blato. Kapitańska Babo jeśli tam będziesz to miej na mnie baczenie :oczko_usmiech: ; nie żeby mnie nie przejechać kilem (choć też ważne), ale żeby zabrać mnie na hol :mrgreen: :oczko_usmiech:
Tak się układa, że ten Wasz rejs, który opisujesz kręci się w pobliżu tego, co sam chciałem odwiedzić :D :) No ale ja tylko autem i skromnym pływadłem :D :)

Ha, Ty przed wyjazdem a ja właśnie wróciłam :smo:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 08.05.2023 09:23

Nasza Załoga rozpierzchła się po Podgorze.

Dziewczyny w jedna stronę, Kapitan w drugą.

IMG_20220829_202901.jpg

IMG_20220829_233902.jpg

Tylko mi nie chciało się ruszyć z pokładu.

Tu mi najlepiej.

20220829_203229.jpg

20220829_203401.jpg

Siedziałam sama ze swoją gitarą, coś tam podśpiewywałam.

Czasem spacerowicze zatrzymywali się i słuchali, czasem ktoś się uśmiechnął, inny zaklaskał.

To miłe.

20220829_204848.jpg

A ja grając patrzyłam na ten niekończący się sznur ludzi chodzących z jednej strony miasta na drugą.

Kapitan wymyślił, że pójdzie pod pomnik.

20220829_212323.jpg

20220829_212337.jpg

20220829_212451.jpg

20220829_212630.jpg

Po drodze napotkał ślady dawnego pożaru.

20220829_212816.jpg

20220829_212847.jpg

Podgora z wysoka ślicznie wygląda.

20220829_213037.jpg

Spacer zajął Kapitanowi z pół godziny i wrócił na pokład.

Wróciły też dziewczyny i resztę wieczoru przesiedzieliśmy na pokładzie śpiewając.

Utwory były różne ale jeden, zakończony słowami ahoj, ahoj ahooooj wciąż wracał.

Bo tak bardzo kojarzył nam się z dzisiejszym wejściem do Podgory, że nie byliśmy w stanie przestać go śpiewać.

A że w mieście było cicho to pewnie w pobliskich knajpach było nas ciut słychać.

I tak śpiewaliśmy i śpiewaliśmy ale ile można?

Trzeba się kłaść, jutro też jest dzień.

Byliśmy już w swoich kojach gdy jakiś przechodzień mijając Amazona odśpiewał: Ahoj, ahoj, ahoooooj.

Ależ się z Kapitanem uśmialiśmy.

Widać ta piosenka jest zaraźliwa.

Dobranoc.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 08.05.2023 14:21

W relacji jeszcze jesteście w Podgorze, a w realu już po majowce. Tematy na następne relacje będą :D .
Koleżanka do Podgory będzie jechała już piąty albo szósty raz. Próbuje gdzie indziej i wraca jak bumerang :wink:. Widocznie miejscowość ma coś co ludzi przyciąga.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Ahoj Dalmacjo - trochę lądu, trochę wysp sierpień 2022 - strona 28
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone