Chris_M napisał(a):Porty kategorii pierwszej (Vis, Komiża, Bol, Stari Grad, Trogir) - ceny wzrosły z 4 EUR (30 HRK) do 5 EUR, czyli o 25%.
Porty kategorii drugiej (Jelsa, Pucisca, Stomorska, Milna) - ceny wzrosły z 2,66 EUR (20 HRK) do 4,5 EUR, czyli o 69%.
Porty kat. III - ceny wzrosły z 2 EUR (15 HRK) do 3 EUR, czyli o 50%.
A rekordy już bije Hvar z ceną 8 EUR za metr długości jednostki!
Za Nereję zapłaciłbym ponad 100 EUR za noc!
W 2024 r. już chyba trzeba będzie odpuścić sobie Chorwację
pomorzanka zachodnia napisał(a):Podgora mimo tych zmian na szczęście dalej ładna. A nikt nie pomyślał, że jesteście jakąś restauracją na łajbie i serwujecie ryby smażone?
piotrf napisał(a):Krzysztof , może przyszła pora na Turcję , która mimo podwyżek jest o połowę tańsza , a jej oferta jest przebogata , prócz tego sezon żeglarski trwa tam znacznie dłuższej niż w Cro . . .
Chris_M napisał(a):
W tym roku będzie jeszcze więcej zmian
Nie chciałbym psuć Ci humoru, ale właśnie opublikowano nowe cenniki za postój w portach miejskich. Pojechali z cenami dość ostro, a najwięcej z Twoimi ulubionymi, mniejszymi portami!
Ceny za metr długości, dla jachtów 10-15 metrów:
Porty kategorii pierwszej (Vis, Komiża, Bol, Stari Grad, Trogir) - ceny wzrosły z 4 EUR (30 HRK) do 5 EUR, czyli o 25%.
Porty kategorii drugiej (Jelsa, Pucisca, Stomorska, Milna) - ceny wzrosły z 2,66 EUR (20 HRK) do 4,5 EUR, czyli o 69%.
Bbee88 napisał(a):Cudne te pierzynki nad górami i kolorki zachodzącego słońca
ada2417 napisał(a):Ależ zachody słońca, wszystko fenomenalne, dobrze że udało się nadrobić. Dziś gra mi w głowie wspomnienie waszego rejsu, a o piekniejsza muzykę ciężko. Cóż za koncert widoków.
Chris_M napisał(a):Kapitańska Baba napisał(a):Dziwnie się czuję.
Ten duży motorowiec po sąsiedzku zaburzył moją wizję tego portu.
Tu zawsze, od 2015 roku wszystko było niezmienne.
Zawsze między tymi samymi łódkami, zawsze witaliśmy się z sąsiadem który siedział na swoim pokładzie.
A dziś taka zmiana....
W tym roku będzie jeszcze więcej zmian
Nie chciałbym psuć Ci humoru, ale właśnie opublikowano nowe cenniki za postój w portach miejskich. Pojechali z cenami dość ostro, a najwięcej z Twoimi ulubionymi, mniejszymi portami!
Ceny za metr długości, dla jachtów 10-15 metrów:
Porty kategorii pierwszej (Vis, Komiża, Bol, Stari Grad, Trogir) - ceny wzrosły z 4 EUR (30 HRK) do 5 EUR, czyli o 25%.
pomorzanka zachodnia napisał(a):Podgora mimo tych zmian na szczęście dalej ładna. A nikt nie pomyślał, że jesteście jakąś restauracją na łajbie i serwujecie ryby smażone?
Specjalność zakładu - posiłki z pięnym zachodem słońca
Pozdrawiam
Piotr
Chris_M napisał(a):Już od jakiegoś czasu szukam alternatywy dla Chorwacji. Kusi Turcja i Grecja, ale niestety odległość i koszty transportu torpedują wszelkie plany, gdyż my pływamy rodzinnie, 3-pokoleniowo, w 6 osób.
Całkiem inaczej wygląda kalkulacja, gdy to jest rejs składkowy, na który składa się grupa dorosłych, pracujących osób.
smoczysko napisał(a):W ostatnich latach strasznie podrożały koszty pływania zwłaszcza porty, mariny i boje, na kotwicy już prawe nie ma gdzie stanąć za co też już starają się pobierać opłatę jak widać po opiniach na navily.
Marina ACI za jacht 15m to średnio 132 euro/doba !
Nie wspominając już o cenach czarterów (14 dni) w sezonie z 5600 na 8600 euro w 3 lata to ponad 50%!
Coś mi się wydaje że po kilkunastu latach z przerwami na inne kraje ten rok w CRO będzie ostatni i trzeba szukać nowych destynacji...
pavlo napisał(a):Uważajmy tylko żeby w tej relacji nie spłynąć z CRO do innych landów . to tak z Za 4 tygodnie będę snurkował w Zivogosce Blato. Kapitańska Babo jeśli tam będziesz to miej na mnie baczenie ; nie żeby mnie nie przejechać kilem (choć też ważne), ale żeby zabrać mnie na hol
Tak się układa, że ten Wasz rejs, który opisujesz kręci się w pobliżu tego, co sam chciałem odwiedzić No ale ja tylko autem i skromnym pływadłem
Powrót do Nasze relacje z podróży