napisał(a) Chris_M » 10.03.2023 11:43
Kapitańska Baba napisał(a):Rodacy rzucili kotwicę – patrzyłam i żeby się upewnić po zakończonym manewrze wysłałam Ewę aby zerknęła i potwierdziła moje domysły.
Ta popłynęła, popatrzyła i po powrocie oznajmiła, że nie mylę się.
Kotwica sąsiadów wyrzucona była na tyle, że tylko jednym ramieniem dotykała dna.
Łańcuch wisiał pionowo od kotwicy do dziobu łodzi.
A przecież każdy kotwiczący powinien wiedzieć, że wydaje się łańcucha na minimum trzykrotną głębokość.
Korzystając z okazji pozwolę sobie "sprzedać" pewna informację
Prostą regułę, że długość łańcucha powinna wynosić (co najmniej) 3-krotną głębokość można znaleźć w każdym podręczniku żeglarskim, ale ona daje nieco fałszywe wyniki, gdyż dla niewielkich głębokości wynik jest zaniżony, a dla większych zawyżony, czego świadomość ma chyba każdy kto ma doświadczenie z postojami na kotwicy.
Kiedyś na YT znalazłem filmik, którego autor posługując się do swoich obliczeń dość skomplikowanym wzorem na wyliczenie tzw. "krzywej łańcuchowej", stworzył prosty wzór na wymaganą długość łańcucha kotwicznego:
Długość łańcucha = podwójna głębokość + 10 metrówWyniki otrzymane z tego wzoru są znacznie bliższe naszej (wynikającej z doświadczenia) intuicyjnej ocenie potrzebnej długości łańcucha, niż prosty wzór "3 x głębokość".