Sprawy mają się nastepująco. Ze względu na brak czasu i specyficzne wymagania (rodzina 2+3, jak najbliżej morza, klimatyzacja, 2 sypialnie) zdecydowałem sie w tym roku skorzystać z oferty jakiegoś pośrednika. Po kilkudniowych poszukiwaniach padło na ofertę Adrialina w Lokvie Rogoznicy ( obiekt nr 117552). W opisie wszystko wyglądało bardzo zachęcajaco. Obsługa w sieci oraz na miesjcu w Omisu przebiegła bardzo sprawnie (tzn. bez zgrzytów skasowano odpowiednią kwotę). Ciekawe rzeczy okazały sie dopiero na miejscu. Otóż parking w "części zewnętrznej" okazał się "parkingiem" przy drodze nr 8. I nie byłoby może w tym nic złego gdyby nie jeden drobiazg - 150 schodów od owego parkingu do domu. Dla ułatwienia dodam, że zabierałem wyposażenie dla dzieci w wieku 7,9 i 11 lat. Znoszenie bagaży nie było przyjemnym zajęciem. Dom -a jakże - 5m od morza i 10 od plaży; z jednym drobiazgiem - 60 schodów. Ale to juz pikuś. Jestem w Chorwacji 6 raz i miewałem nad morze dalej i wiecej schodów - ale wiedziałem w co sie pakuję już przed przyjazdem; no, może poza jednym nieprzyjemnym zdarzeniem przed 2 laty. Informacja o pokoju dziennym połączonym z jadalnią i aneksem kuchennym też lekko przesadzona; chyba, że przedłużenie przedpokoju można by czymś takim nazwać. Na tym tle brak telewizora obecnego w ofercie jest juz nieistotnym drobiazgiem bo w końcu nie po to się do Chorwacji jeździ. Gospodarze - cóż, mili ludzie, nie narzucają się, nie sprawdzają stanu czystości naczyń, sztućców itd. po wyjeździe gości. Jakoś przez dwa dni zdołaliśmy wszystko posprzątać, wyprać dywaniki w łazience etc. Ręczniki dostarczaja przy przyjeździe, jak sie ich o to poprosi; dużych nie maja, ale dostalismy 7 małych na 5 osób. I tak nieźle. W ogóle to "nie ma problema". Bagaże wnieść oczywiście chętnie pomogą, tylko jakoś tak sie pechowo składa, ze akurat dziś jada do domu do Splitu i wrócą w sobotę około południa. Przemiły syn gospodarzy powiedział mi to (po angielsku, naprawde dobrze mówi) dziś rano kasując za klimatyzację 5 Euro za dzień. W ofercie była mowa o 60 centach za godzinę i jaiejś karcie.
Naprawdę nie spodziewam sie luksusów na urlopie w apartamencie. Ale do rzetelnej informacji przed wyjazdem mam chyba prawo. Ostatecznie 150 schodów z, a własciwie DO parkingu robi spora różnicę.
Przetrzegam więc przed łatwowiernym poddawniem sie urokowi ofert firmy Adrialin. Może inne firmy też tak mają, nie wiem, mam nadzieję, że nie.