Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Achtung ! Miny Na Wyspie

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dariusz73
Odkrywca
Achtung ! Miny Na Wyspie

Nieprzeczytany postnapisał(a) dariusz73 » 04.08.2006 18:54

bylem dzis na wycieczce kolo Biogrady w crvena luka ( jakis jacht klub ) i przy glownej drodze , tuz nad morzem napis - uawaga teren moze byc zaminowany itp. Kurde tyle lat minelo od wojny a te lenie jeszcze nie rozminowali.Nie dziwilbym sie gdyby to bylo w jakich ruchodupkach , gdzie w gorach a nie nad samym morzem a obok znaki na trasy rowerowe.Kiedy oni wreszcie uporzadkuja ten pierdolnik w swoim kraju.
A teraz pytanie. Czy ma ktos informacje jak wyglada to na wyspach, tych mniejszych .Czy tam tez minowali ? czy poplyne lodzia na jakas bezludna , dam kroka i zostana po mnie same sandaly ?
Jola L-G
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jola L-G » 04.08.2006 19:39

dariusz73 napisał(a):bylem dzis na wycieczce kolo Biogrady w crvena luka ( jakis jacht klub ) i przy glownej drodze , tuz nad morzem napis - uawaga teren moze byc zaminowany itp. Kurde tyle lat minelo od wojny a te lenie jeszcze nie rozminowali.Nie dziwilbym sie gdyby to bylo w jakich ruchodupkach , gdzie w gorach a nie nad samym morzem a obok znaki na trasy rowerowe.Kiedy oni wreszcie uporzadkuja ten pierdolnik w swoim kraju.
A teraz pytanie. Czy ma ktos informacje jak wyglada to na wyspach, tych mniejszych .Czy tam tez minowali ? czy poplyne lodzia na jakas bezludna , dam kroka i zostana po mnie same sandaly ?

Witam! Po wojnie w Polsce minęło 60 lat, a miny do dzisiaj znajdują w różnych miejscach, a w Chorwacji po 10-ciu latach wymagasz "czystego terenu"??? :hut: Po prostu trzeba uważać i znać choć trochę język chorwacki, aby w porę przeczytać ostrzeżenie. Pozdro.... :papa:
maalena
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) maalena » 04.08.2006 21:01

Jola ma rację, minęło dopiero 10 lat i na prawdę ogromne tereny już zostały rozminowane, ciesz się że te niepewne są oznakowane...choć co roku zdarza się jakiś bałwan który olewa ostrzeżenia i traci nogę.
Podaję link chorwackiego centrum rozminowywania, na dole strony znajdują się linki na županie, w których wciąż jeszcze są jakieś tereny zaminowane i można dokładnie na mapkach obejrzeć jak aktualnie wygląda sytuacja.

http://www.hcr.hr/index.php?link=minska ... ja&lang=en

A w razie czego kup solidne sandały :wink:
Pozdrav
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 04.08.2006 21:24

W wątku o niezbędnych rzeczach które należy zabrać na wakacje do HR proponuję dopisać wykrywacz metalu :lol:
dariusz73
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dariusz73 » 05.08.2006 18:49

tylko tyle ze w Polsce udzial dochodow z turystyki nie stanowi 70% PKB kraju.A jesli sie zaprasza cala Europe i wali sie ceny z kosmosu to mozna czegosc wymagac.Tydzien temy wczasowalem 2 tygodnie we Francji na Lazurowym Wybrzezu i mam porownaniena na biezaco.
Tak wogole zadalem pytanie a co niektorzy zaslepeieni w Cro od razu przeszli do ataku. .....Pozdrowienia
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 05.08.2006 19:22

dam kroka i zostana po mnie same sandaly ?
to gratuluję supermocnych sandałów :wink: [/url]
dariusz73
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dariusz73 » 05.08.2006 19:26

rich72 napisał(a):
dam kroka i zostana po mnie same sandaly ?
to gratuluję supermocnych sandałów :wink: [/url]

ECCO - 400 za pare :lol:
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 05.08.2006 19:46

ECCO - 400 za pare icon_lol.gif
tylko nie wiem czy ruskie miny przeciwpiechotne biorą to pod uwagę :lol: :twisted:
dariusz73
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dariusz73 » 05.08.2006 19:57

dobra koniec glupocenia....moze ktos wreszcie mi odpowie na pytsnie czy dzialania wojenne tez byly prowadzone na wyspach i czy ktos sie spotkal na wyspach z takowymi minowymi tabliczkami ?
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 05.08.2006 20:16

Ciekawe ile takich niespodzianek jest w polskim morzu i jeziorach?Jakos obcokrajwcy nie skomla o wystawienie tablic.A pewnie nie jednemu przydazylo sie znalezc newypal w naszych lasach, plazach...itd
Ostatnio edytowano 05.08.2006 20:23 przez Lubuszanin, łącznie edytowano 1 raz
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 05.08.2006 20:18

nie spotkałem się a to chyba dlatego że małe niezaludnione wysepki (lub zaludnione w niewielkim stopniu) nie były raczej atrakcyjne pod względem znaczenia militarnego w związku z tym którejkolwiek ze stron konfliktu raczej nie chciało się tracić sił i środków na zaminowywanie wysp. Sprawdź na podanej przez Maalenę stronce - od razu widać co było punktami o największym znaczeniu w czasie wojny.
maalena
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) maalena » 05.08.2006 20:58

Oj coś Cię chyba słabo to Lazurowe Wybrzeże odstresowało żeś taki nerwowy...chillout :sm:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 05.08.2006 21:24

400 za pare ale chyba pare sztuk , tak z 10 sztuk :D :D
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 06.08.2006 00:07

.....te lenie tylko czekaja kiedy jakisz Polak nadepnie na mine i bendzie mial rozriwke...oczewiszcie ecco sandalky za 400 zloty (100Euro) nie zwruca rodzinie...
Na wyspach zaminowane tereni mozna bilo spotkac tylko na Visie i Lastovie. Tereni te byli rozminowane.
80 metrow od mojego domu na Ciowie tez istnieje tabliza "Pozor Miniranje" ale to nie ozancza ze teren jest zaminowani, ale ze sa wykoniwane roboti kopania tunelu i ze co jakisz czas budowlanci minuja skaly. Czensc chorwatow tagrze broni swoich wynogron i broskwin przed turistamy wieszajanc tablice uwaga zaminowane.
Szczyt glupoti jest tagrze kiedy z zeczewiscie zaminowanich terenow turisci i tubilce zbieraja oznakowania o zaminowaniu a ze by miec fajna pamiantke :x
No cus ludska glupota nie zna granic.
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 06.08.2006 00:51

no i mamy informację z 1 ręki :lol: Leon co się stało z web camerką :?: dlaczego nie podaje temperatur :cry: http://www.izor.hr/webcameng.htm :?:
Następna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Achtung ! Miny Na Wyspie
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone