06.07.2013Czytający ten wątek nie odczuliby straty gdybym ten dzień pominął milczeniem. Mimo wszystko postanowiłem go opisać, bardziej traktując ten wpis jako informator o topografii niedalekich mi terenów. Wszyscy znają, przynajmniej z nazwy, odległe góry: Durmitor, Dolomity, Fogarasze, Apuseni a nawet Góry Przeklęte... a kto się przyzna, że słyszał o takich?
Pasmo Przedborsko-Małogoskie – ciąg wzgórz o długości blisko 50 km położony w środkowej części Wyżyny Przedborskiej. Znajduje się na terenie województw świętokrzyskiego i łódzkiego. Od południa sąsiaduje z Niecką Włoszczowską, a od północy z Wzgórzami Opoczyńskimi. Pasmo Przedborsko-Małogoskiego stanowi naturalne przedłużenie Gór Świętokrzyskich ku zachodowi. Pasmo Przedborsko-Małogoskie stanowi wyraźnie zaznaczony w krajobrazie wał, ciągnący się od Przedborza w kierunku południowo-wschodnim przez Małogoszcz po dolinę Białej Nidy i Łososiny i wyniesiony o ponad 100 m nad okoliczne tereny. Kulminacje pasma to Fajna Ryba (347 m n.p.m.), Kozłowa Góra (336 m n.p.m.), Bukowa Góra (335 m n.p.m.), Krzemycza Góra (334 m n.p.m.) i Góra Sabianów (353 m n.p.m.) W kilku miejscach, w grzbietowych partiach wzgórz, znajdują się stare kamieniołomy i odkrywki odsłaniające ciekawe profile geologiczne. Od wschodu do wzniesień Pasma Przedborsko-Małogoskiego przylegają podmokłe i zalesione obszary w tzw. Niecce Zabrodzkiej.
Wysokość: od 250 m n.p.m. do 353 m n.p.m. Powierzchnia: około 240 km2.Na mapce powyżej widoczne są trzy miejsca, do których często i chętnie wracam. Po stronie lewej rezerwaty Bukowa Góra (na mapie Buczyna) i Murawy Dobromierskie (na mapie Górki Sielawy czy Bielawy, pierwsza litera nieczytelna a ja pierwszy raz o takiej nazwie słyszę
). Po stronie prawej u góry Fajna Ryba, najwyższe naturalne wzniesienie województwa łódzkiego (wyższa jest Góra Kamieńsk ale to hałda, trzeba jednak przyznać, że świetnie zagospodarowana). Po stronie prawej na dole Góra Kozłowa. Na tę ostatnią wybraliśmy się na spacer i na... jagody
Pomiędzy Fajną Rybą a Górą Kozłową przebiega droga, żartobliwie nazywam to miejsce przełęczą nadając jej na swój użytek nazwę Przełęcz Fajny Kozioł
Służy mi za miejsce gdzie parkuję auto i zastanawiam się czy pójść w lewo czy w prawo
Tym razem udaliśmy się w prawo. Na górkę prowadzi szlak turystyczny, dodatkowo wyznaczona jest ścieżka dydaktyczna, co jakiś czas mamy tablice informujące o budowie geologicznej terenu oraz o faunie i florze okolicy. Dość zabawnie umieszczona jest tablica informująca o mrówkach zamieszkujących ten teren, stoi ona tuż przy mrowisku, może to i fajne ale wystać się zbyt długo nie da i lekturę należy podzielić na kilka części
Droga prowadzi łagodnym zboczem przez las.
Mijamy kapliczkę św. Huberta.
Spotykamy widłaki,
kieliszki i
ćmoka.
Na górkę warto wejść dla widoków, które rozciągają się w stronę wschodnią i południowo-wschodnią (zdjęcia kiepskie bo widoczność była taka sobie więc były poddane różnym magicznym sztuczkom aby coś było widać
).
Kościół w Olesznie (ok. 9 km).
Kościół w Łopusznie (ok. 20 km).
Cementownia Małogoszcz (ok. 30 km).
Trochę wyższe górki Gór Świętokrzyskich z majaczącą na horyzoncie Łysicą (ok. 65 km).
A na tym widać jeszcze tajemnicze dachy, pojedziemy tam w październiku
Wracamy ze spaceru ze słoikiem pysznych jagód i kilkoma śladami po ukąszeniach komarów.
Mijamy jeszcze po drodze nadajnik w Jeżowie, okoliczny punkt orientacyjny (nie wiem czy wciąż działa? zamknięte było).