Witam
Szperałem trochę po forum ale konkretów na moje pytanie nie znalazłem.
Niestety zostałem zmuszony przez kochanie do wyjazdu w tym roku do tych tropików na Bałkany , co to za wakacje wrrr nienawidzę plaży i słońca i nie lubię jak jest więcej niż 22-24 stopnie . Wyspy Brytyjskie, kraje nadbałtyckie, Skandynawia to są miejsca na wypoczynek !!! Chmurki na niebie i bez upału -> no ale do rzeczy, widziały gały co brały.
Z tego co się orientuję A1 jest rewelacyjną drogą ale nie grzeszy infrastrukturą. Będziemy jechać z Warszawy 400 km do rodzinki do Żywca na spanko, rano przez Słowację, Austrię, Słowenie do Chorwacji na A1 - docelowo ma to być Czarnogóra. Nie przepadam za jazdą wyczynową (kochanie nie ma prawka i nie zanosi się, że do sierpnia / września je zrobi - heh to też można by było na kilka stron się rozpisać;)) dlatego szukam spania na 1 noc najlepiej przy autostradzie między wysokością Splitu a Podbabije. Orientujecie się czy tam są jakieś hotele / motele, czy trzeba zjechać z A1 i szukać?
Druga sprawa jak wbijam w googlu trasę na Dobrą Vodę albo Bar to droga omija ten skrawek Bośni i Hercegowiny i kieruje na Ploce do promu, zna ktoś te klimaty ten prom to jakoś regularnie i często kursuje, czy od święta, lepiej na ten prom się kierować czy przez BiH polnymi dróżkami (tak wyglądają na mapie) jechać
Pozdrawiam i czekam na info od tych co już tam byli.