Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

A1 wysokość Splitu, ktokolwiek zna specyfikę ?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Wojtek79
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wojtek79 » 14.05.2010 13:57

Witam

Szperałem trochę po forum ale konkretów na moje pytanie nie znalazłem.
Niestety zostałem zmuszony przez kochanie do wyjazdu w tym roku do tych tropików na Bałkany :oops: , co to za wakacje wrrr nienawidzę plaży i słońca i nie lubię jak jest więcej niż 22-24 stopnie :( . Wyspy Brytyjskie, kraje nadbałtyckie, Skandynawia to są miejsca na wypoczynek :P !!! Chmurki na niebie i bez upału -> no ale do rzeczy, widziały gały co brały.

Z tego co się orientuję A1 jest rewelacyjną drogą ale nie grzeszy infrastrukturą. Będziemy jechać z Warszawy 400 km do rodzinki do Żywca na spanko, rano przez Słowację, Austrię, Słowenie do Chorwacji na A1 - docelowo ma to być Czarnogóra. Nie przepadam za jazdą wyczynową (kochanie nie ma prawka i nie zanosi się, że do sierpnia / września je zrobi - heh to też można by było na kilka stron się rozpisać;)) dlatego szukam spania na 1 noc najlepiej przy autostradzie między wysokością Splitu a Podbabije. Orientujecie się czy tam są jakieś hotele / motele, czy trzeba zjechać z A1 i szukać?
Druga sprawa jak wbijam w googlu trasę na Dobrą Vodę albo Bar to droga omija ten skrawek Bośni i Hercegowiny i kieruje na Ploce do promu, zna ktoś te klimaty ten prom to jakoś regularnie i często kursuje, czy od święta, lepiej na ten prom się kierować czy przez BiH polnymi dróżkami (tak wyglądają na mapie) jechać

Pozdrawiam i czekam na info od tych co już tam byli.
wajzy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajzy » 14.05.2010 14:10

Nie trzeba pchać się na prom.Przejeżdża się kilkanaście km przez BiH - potrzebna zielona karta. Mnie w tamtym roku nie sprawdzali. Jak patrzysz na mapie w google to tak jest ,że kieruje cię na prom. Kawałek innego kraju bez tej drogi ,która w rzeczywistości jest.Poszukaj no forum już ten temat był. Szczególnie pytają ci co na półwysep bądź na Korcule jadą.
a_tomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) a_tomek » 14.05.2010 17:54

Wojtek79 napisał(a):...do tych tropików na Bałkany :oops: , co to za wakacje wrrr nienawidzę plaży i słońca i nie lubię jak jest więcej niż 22-24 stopnie :( . Wyspy Brytyjskie, kraje nadbałtyckie, Skandynawia to są miejsca na wypoczynek :P !!! Chmurki na niebie i bez upału...

witaj,
to bardzo dobrze trafiłeś!
tu 99% forumowiczów ma podobne preferencje... ale wstydzą się do tego przyznać :roll:

bo cóż może być fajnego w cholernym cieple, turkusowej wodzie, świeżych figach i rakiji wieczorową porą?! mówię Ci LIPA... HVALA LIJEPA :D
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 14.05.2010 18:24

Bedziesz musial zjechac z autostrady na spanko,w okolicach Splitu jest duzo kwater,przekimasz...pogoda sie nie martw,ani klimatem...ja kilka lat temu,swojej zonie mowilem,ze do Chorwacji nigdy nie pojade,wykupila wczasy w Lovranie na Istrii,bylem...i...na nastepny rok juz mialem z synem pletwy i maski z rurkami do nurkowania,apartamenty w ciemno i Dalmacja...i trwa to juz chyba 9 rok...pozdrawiam,milego odpoczynku...
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 14.05.2010 18:36

Może to forum/viewtopic.php?t=17831
A najlepiej zacznij tu forum/viewforum.php?f=27 :lol:
Wojtek79
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wojtek79 » 17.05.2010 15:16

Hm - przeglądaliśmy te oferty z Czarnogóry i tylko za głowę się złapać pokoje (z samym śniadaniem) zaczynają się od 80 PLN w górę do 200-300 PLN, jeśli Bałkany są tanie to czegoś nie rozumiem :roll: , w tamtym roku też po długich bojach byliśmy u Turków za 4 gwiazdki + AI wyszło dużo taniej, tak sobie podliczam dwa lata temu Finlandia wyszła podobnie co teraz kosztowała by Czarnogóra. No nic zobaczymy jeszcze dzięki za odpowiedzi (zwłaszcza Hawłowi).
Może postawię na swoim i będzie to Bornholm ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.05.2010 15:44

jeśli Bałkany są tanie

Kto ci powiedział że Bałkany (Chorwacja, Montenegro) są tanie :?:
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 17.05.2010 19:33

Mogę tylko dodać, że z moich obserwacji wynika,że Cro jest mimo wszystko tańsza od Montenegro - patrząc po kwaterach.
pawlos72
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawlos72 » 17.05.2010 20:35

Myślę , że wyższe ceny apartamentów w MNE wynikają z ich mniejszego wyboru w internecie ( w tym wzglęcie są trochę z tyłu do Cro), ale jak się poszuka , to można coś ciekawego znaleźc. W tym roku zarezerwowany apartament w Sveti Stefan z widokiem na słynny półwysep. Cena 20€ od os. , ale jak sie okazało za dziecko tylko 7, więc 47€ z klimą w cenie to chyba nie jest zbyt wygórowanie. Słyszałem , że jadąc w ciemno można znaleźc taniej.
memaka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) memaka » 20.05.2010 03:52

Dla mnie Czarnogóra to Polska lat siedemdziesiątych tyle, że za euro (sami sobie wprowadzili euro). Dwa lata temu zamierzałem spędzić tam urlop prawie pod Albanią w okolicy Ulcinj. Wytrzymaliśmy trzy dni i wróciliśmy do Chorwacji do zaprzyjaźnionych ludzi. Jedynie co urzeka to niesamowite widoki jadąc doliną (chyba Tary) no i Kotor.
tomb
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomb » 24.05.2010 11:47

Miecia napisał(a):Mogę tylko dodać, że z moich obserwacji wynika,że Cro jest mimo wszystko tańsza od Montenegro - patrząc po kwaterach.

Nie sprawdzałem cen kwater, ale jedzenie i napoje w sklepach w Chorwacji jest ok 2 razy droższe niż w Czarnogórze.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone