bzyq74 napisał(a): .... Chorwaci połowę swoich autostrad odziedziczyli po rozpadzie Jugosławii ....
???
skąd te dane?
Hadler napisał(a):bzyq74 napisał(a): .... Chorwaci połowę swoich autostrad odziedziczyli po rozpadzie Jugosławii ....
???
skąd te dane?
bzyq74 napisał(a):U nas w budowie autostrad dochodzą też wnikliwe badania geologiczne, wymiana gruntu ze względu na nośność nawet do 10m.
Laks napisał(a):Czy są jakieś sygnały z chorwackich źródeł o postępach w pracy nad A1? Jakie odcinki są w budowie, jakie są już wytyczone?
bzyq74 napisał(a):Dlaczego mam udowadniać, że nie jestem wielbłądem
Dane z własnego naocznego doświadczenia.
Będąc w 1987 chorwackiej republice jechałem autostradami jak niżej :
1) autostrada z Zagrzebia do granicy serbkiej. (brakowało kilkanaście km w okolicach Zupanja (tzw. "Braterstwo i Jedność")
2) obwodnica Zagrzebia i odcinek Zagrzeb - Karlovac oraz ok 30km autostrady w kierunku Goriczan
3) Był tez fragment koło Rijeki.
Razem mieli wtedy ponad 400km.
bzyq74 napisał(a):Podaję link http://stadiony.klszarak.org/scc_a_s.swf . można sobie prześledzić historię jak i najbliższą przyszłość w budowie autostrad w Polsce.
bzyq74 napisał(a):Niech będzie te 40%
bahrij napisał(a):Jednym z powodów tak szybkiej budowy jest chyba fakt, że duża część A1 jest budowana na podłożu skał, po wcześniejszym ich wyburzaniu. Tu odpada chyba droga i dosyć skomplikowana (oczywiście uczciwie robiona) podbudowa drogi jak na terenach nizinnych np. w Polsce.
(...)
A tak na marginesie, tylko zazdrościć tych autostrad w Cro, chociaż najtańsze nie są. I pomysleć, że mimo upałów jakoś nawierzchnia się nie "marszczy" i nie topi???
greenrs napisał(a):Natomiast co do kosztów przejazdu to jak piszesz, "nie są najtańsze" - ale w odniesieniu do czego? U nas przejazd odcinkiem A-4 do Krakowa kosztuje ok.30 gr za km, przejazd A-1 i A-2 ma kosztować co najmniej 20 gr za km. Autostrady w Chorwacji są chyba jednak tańsze.