Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

A1 do Dubrownika ?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 05.02.2013 21:43

Trasa Vrgorac -> Ploce, cóż droga jak droga. Autostrada to to nie jest, ale nie ma tragedii. Sporo zakrętów, często dość ostrych. Ja tam nawet o wyprzedzaniu kogokolwiek nie pomyślałam, życie mi zbyt miłe :) Widoki piękne.
agniecha0103
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agniecha0103 » 05.02.2013 21:45

Byłoby super jakby drogowcy wyrobili się do 21.07. (wtedy właśnie mam nadzieję, będziemy tamtędy jechać)
Ale a drugiej strony kusi mnie także Jadranka, a szczególnie chęć odwiedzenia Baśki... ukochanej Baśki Vody.
Kto był, ten wie o czym mówię.
Dziękiza za podpowiedzi.
Pozdrawiam Agniecha.
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 05.02.2013 23:41

agniecha0103 napisał(a):Witajcie wszyscy.
W tym roku wybieram się do Orebicia.
Mam pytanie odnośnie końcówki autostrady A1 we Vrgorac.
Muszę dostać się do Ploce, a stamtąd promem do Orebicia.
Czy ktoś jechał drogą z Vrgorac do Ploce ?
Czy ta droga lokalna jest w miarę dobrej jakości ?
Ewentualnie mam 2 wariant ; zjazd w Sestanowcu i tradycyjnie Jadranką do samego Ploce.
Kilometrowo wychodzi prawie tak samo ok 1460 km.
Pozdrawiam agniecha 0103.
Byliśmy w lipcu 2012 w Orebicu. Jechałem
z Vrgoraca do Ploce. 2 razy tam i z powrotem. Moje spostrzeżenie:
- po zjeździe z bramek we Vrgoracu, na skrzyżowaniu w kształcie litery T znaki kierują w prawo na Dubrovnik i Ploce - droga jest wąska kręta i stroma miejscami (podjazdy i zjazdy)
- lepszy wariant - na ty skrzyżowaniu jedziemy w lewo na Vrgorac, a w mieście na pierwszym skrzyżowaniu ze światłami w prawo - jedziemy cały czas do przejścia granicznego (chyba Crveny Grom, czy jakos tak - dojazd do Medugorje) - jak mijamy droge w lewo na to przejście to za kawałek jest droga w prawo (tak lekko pod górkę). skręcamy w nia i jedziemy na Ploce - Dubrovnik. Po minięciu budowanej autostrady do Ploce (jedziemy pod nią) na skrzyżowaniu skręcamy w lewo (prosto jest droga na Bacinskie jez.). Po kilku tunelach jestesmy koło Ploce. Ta droga jest wg, mnie lepsza.
Ostatnio edytowano 06.02.2013 22:06 przez ruwado, łącznie edytowano 1 raz
KrisLukas
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisLukas » 06.02.2013 00:06

agniecha0103 napisał(a):Byłoby super jakby drogowcy wyrobili się
Ale a drugiej strony kusi mnie także Jadranka

I doradz tu kobiecie :? :lol:
Pierwszy kontakt wzrokowy z Jadranem w Ploce to jednak nie to co w Breli( tego koło Zadaru nie liczę).
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 06.02.2013 15:18

ruwado napisał(a):Byliśmy w lipcu 2012 w Orebicu. Jechałem
z Vrgoraca do Ploce. 2 razy tam i z powrotem. Moje spostrzeżenie:
- po zjeździe z bramek we Vrgoracu, na skrzyżowaniu w kształcie litery T znaki kierują w prawo na Dubrovnik i Ploce - droga jest wąska kręta i stroma miejscami (podjazdy i zjazdy)
- lepszy wariant - na ty skrzyżowaniu jedziemy w lewo na Vrgorac, a w mieście na pierwszym skrzyżowaniu ze światłami w prawo - jedziemy cały czas do przejścia granicznego (chyba Crveny Grom, czy jakos tak - dojazd do Medugorje) - jak mijamy droge w lewo na to przejście to za kawałek jest droga w prawo (tak lekko pod górkę). skręcamy w nia i jedziemy na Ploce - Dubrovnik. Po minięciu budowanej autostrady do Ploce (jedziemy pod nią) na skrzyżowaniu skręcamy w lewo (prosto jest droga na Bacinskie jez.). Po kilku tunelach jestesmy koło Ploce. Ta droga jest wg, nie lepsza.

W sumie można tak spróbować: DK 62 na Veliki Prolog i dalej w Malim Prologu już 513 lub tą z tunelami do Ploce (ja wypróbuję tę trzecią opcję)
agniecha0103
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agniecha0103 » 06.02.2013 20:36

No i faktycznie trudny wybór.
Muszę przestudiować jakąś dobrą mapę, ale chyba pojedziemy autostradą najdalej jak się da czyli do Vrgorac,
(mamy trochę kilosów do przejechania) , a wiadomo człek okrutnie stęskniony więc chyba będzie trochę szybciej.
Wracając już nie będziemy się tak spieszyć, to pojedziemy tradycyjnie Jadranką, pokazując znajomym nasze
ukochne miejsca.
Dzięki.
Aga.
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 06.02.2013 22:09

Jechałem droga po znakach (z autostrady w prawo) w dzień i wariantem przez Prolog i Tunele w dzień i w nocy. Zwłaszcza w nocy przez Prolog jest łatwiej. Droga szersza, spokojniejsza jazda.
tomcat
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomcat » 02.04.2013 22:22

Witam,

A może ktoś doradzić jak po zjeździe z A1 jechać dalej na Peljesac (bez przeprawy promowej) ?
Jak dojechać do granicy i dalej przez BiH ?

z góry dziękuje za sugestie
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 03.04.2013 06:20

Na końcu A1 jedziesz w lewo (nie w prawo jak mówią znaki), potem w miasteczku na pierwszym skrzyzowaniu ze światłami w prawo. Jedziesz cały czas prosto, za skrętem w lewo na przejście graniczne do BiH (Crveni Grm, czy jakoś tak - to skręt do Medugorje) odbijasz w prawo pod górkę. Potem cały czas za znakami do Ploce, za tunelami kierujesz się cały czas na Dubrovnik, omijając Ploce. Potem kanał BiH (Klek - Neum) i w prawo na Peljesac
tomcat
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomcat » 03.04.2013 12:13

Dzięki.

Rozumiem że to miasteczko to Vrgorac ?
Czy trasa do Ploce powinna wyglądać tak jak poniżej ?
Ploce.JPG

Czyli tras na Drazevitici i Dusina nie polecasz.
Reszta wydaje się jasna.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 03.04.2013 12:24

A czy nie lepiej drogą 6211 do D425?
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 03.04.2013 15:21

tomcat napisał(a):Dzięki.
Rozumiem że to miasteczko to Vrgorac ?
Czyli tras na Drazevitici i Dusina nie polecasz.
Reszta wydaje się jasna.

Tak to Vrgorac
Na Drażevitici i Dusina można jechać, ale droga jest bardziej wąska i kręta i stroma miejscami. Jak ja jechałem z okolic Warszawy na raz do Orebica, to po kilkunastu godzinach jazdy przez Prolog jest szerzej i bardziej komfortowo - wtedy już zmęczenie daje znać o sobie.
Adam66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam66 » 03.04.2013 20:47

A może do wakacji oddadzą A1 do Ploce?
Wtedy nie będzie kłopotu.
Pozdrawiam
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 03.04.2013 21:09

Też tak czytałem, ale jak w 2012 w lipcu jeździłem pod wiaduktami budowanej A1 Vrgorac - Ploce, to nie widziało mi się, że skończą tak szybko.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 04.04.2013 08:45

ruwado napisał(a): Jak ja jechałem z okolic Warszawy na raz do Orebica,

I dlatego ja tak nie robię, dla mnie osobiście to przesada. Choć ja bardzo lubię prowadzić auto to wiozę jeszcze załogę :) Ale każdy robi jak uważa. Ja nadal polecam tak jak napisałem wcześniej.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone