Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

A wszystko przez Agnieszkę

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 25.02.2010 22:21

Wspaniałe widoki , cisza . . .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

. . . boisko do gry czeka na zawodników . . .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Stara Podaca jest miejscem , którego jakoś wcale nie mamy ochoty opuszczać , tym bardziej , że jesteśmy tu sami . . . 8)

Temperatura jest coraz wyższa i powoli daje się nam we znaki
Na małym placyku jest miejsce zacienione , gdzie można na chwilę usiąść i odpocząć , uzupełnić niedobory wody

Obrazek

Obrazek

Jak widać , można wyruszyć w kilku różnych kierunkach , odwiedzając przy okazji kolejne urokliwe miejsca . . .
Trzeba jednak wracać - robi się coraz cieplej , ba - gorąco
A nam się zapas wody kończy , a dodatkowo marzy mi się zimne Karlowacko
:lol:
Jeszcze ostatnie fotki z tego spaceru . . .
. . . gdzieś po drodze takie kwiaty . . .

Obrazek

. . . no i oczywiście po spacerze , a także dla zaostrzenia apetytu

Obrazek

Więcej fotek tego miejsca zmuszającego do refleksji i uruchamiającego wyobrażnię można zobaczyć w relacji kleberga

C.d.n. :wink:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 25.02.2010 22:52

C.d.

Spodobały nam się te spacery , więc po obiedzie decyzja zapada - idziemy na kolejny , tym razem przez Brist do Gradaca .

Obrazek

Ponownie schodzimy na południową plażę i promenadą idziemy podziwiając wspaniały i górzysty półwysep Peliesak , Jadran i postrzępiony brzeg z maleńkimi plażami . . .

Obrazek
Tą fotkę zrobiliśmy w innym terminie :oops: :wink: ale Agnieszka miała już dość focenia na dziś :lol: a co , wczasy - wolno jej :lol:

mijamy zadbany gaj oliwny . . .

Jest pięknie , bardzo ciepło ale ledwie odczuwalny wiaterek sprawia , że jest przyjemnie . Starą Podacę trudno dostrzec w falującym powietrzu .
W Gradacu spacerujemy piękną , nadmorską promenadą pełną sklepików , cukierni , kafejek . Na jednym ze stoisk zauważyłem płyty z muzyczką

Pytam o dalmatyńską muzykę - nie ma 8O :?
Nie wiem czy moja mina była aż tak zawiedziona , czy raczej pani była tak miła i uprzejma :wink: , w każdym razie poinstruowała nas jak trafić do sklepiku , gdzie udało mi się nabyć " Dalmatinska PIsmo Moja " :D

Gradac jest miejscem godnym odwiedzenia . To tu właśnie jest najdłuższa ,mierząca trzy kilometry i najładniejsza plaża Riviery Makarskiej -
Gornja Vala . Przy dzisiejszej pogodzie - baaaaaaardzo tłoczna niestety . :roll:
Po Starej Podacy , zupełnie pustej , odwiedzonej przez nas z samego rana , Gradac wprost przytłacza ilością ludzi .
Nie . To nie jest miejsce dla nas , podobnie jak Makarska . Zdecydowanie

Wracamy tą samą drogą - brzegiem morza :D

Ten spacer musimy kiedyś powtórzyć . W przyszłym roku zabierzemy ze sobą aparat fotograficzny i kamerę , bo warto . Taki plan .

Do Podacy docieramy o zachodzie słońca . Karlovacko na tarasie szczególnie dziś smakuje po tylu kilometrach przeczłapanych na kaczorach
:wink:

Obrazek

A jutro ?? Płyniemy

C.d.n.
mikokrak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mikokrak » 25.02.2010 23:07

Super foty i relacja, jak byłem w starej Podacy to "boisko" tętniło życiem zawodników ze średnią wieku 65 lat. W końcu to stara Podaca......
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 25.02.2010 23:48

mikokrak napisał(a):Super foty i relacja, jak byłem w starej Podacy to "boisko" tętniło życiem zawodników ze średnią wieku 65 lat. W końcu to stara Podaca......

Wierz mi mikokrak , że liczy się sportowy duch , a on się przecież nie starzeje :wink:

Pozdrawiam
Piotr
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 26.02.2010 08:07

Piotr napisał(a):Zwyciężyło jednak zmęczenie po godzinach spędzonych w samochodzie , na naszych wspaniałych , pozimowych drogach
No tak, to zdecydowanie wszystko tłumaczy :D

Ale za to teraz mogłam razem z Wami powygrzewać się w pięknym chorwackim słoneczku i zobaczyć Starą Podacę :D
Piotr napisał(a):Miejsca , w którym jak się nam wydaje czas się zatrzymał

pozdrawiam
:D
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 01.03.2010 19:06

Tymona napisał(a):Ale za to teraz mogłam razem z Wami powygrzewać się w pięknym chorwackim słoneczku i zobaczyć Starą Podacę :D

Cieszę się , że Ci się Stara Podaca podoba , dla mnie to miejsce bardzo szczególne , takie , w którym jest mnóstwo dobrej energii 8)

Ale czas na dzień następny . . .

C.d.

Słońce wstaje , a my z nim
Po wczorajszym , upalnym dniu , dzisiejszy wydaje się chłodny ,
oczywiście jak na warunki chorwackie .

Po śniadaniu schodzimy na znaną nam dobrze przystań północnej plaży , gdzie razem z kilkoma rodzinami słowackimi
czekamy na stateczek , który ma nas przetransportować do Korculi .
:D

Czekamy . . . czekamy . . . mija kwadrans od planowanego startu . . . czekamy , jest z nami kilkoro dzieci , dla
których czas dłuży się niemiłosiernie . . .czekamy . . .
Dzieci znalazły sobie w końcu zajęcie zastępcze w postaci biegania , chlapania , plucia się nawzajem . . . :wink: my ( starsze pokolenia ) obserwujemy poczynania dzieci .Nikt się nie denerwuje , a w każdym razie nie okazuje zniecierpliwienia . . . żadne tam " Chomolkowie na wczasach "
:wink:
Absolutnie . Wczasowisko na całego . Luzik 8)
Z półgodzinnym opóżnieniem przypływa nasza restauracja - był jakiś mały problem z zorganizowaną grupą , stanowiącą
lwią część naszej załogi . Nic to

Obrazek

Ponownie z innej perspektywy oglądamy i podziwiamy uroki Chorwacji :)
Płyniemy. Piwko , winko , soczki . . .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

. . . opływamy Peliesak i podziwiamy jego południowo- zachodnią stronę

Obrazek

Obrazek

Obrazek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 01.03.2010 19:26

Po trwającym około dwie godziny rejsie zawijamy do Korculi . Na zwiedzanie mamy prawie trzy i pół godziny , więc szkoda nam czasu na pytania : gdzie , jak itp. Ruszamy w miasto . . . :D pora na uliczki , kamienne domy , kościoły i wszystko to , o czym czytaliśmy w Waszych relacjach i oglądaliśmy na Waszych zdjęciach - teraz możemy chłonąć , dotknąć . . .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pogoda nas rozpieszcza :D , pyszne lody 8) tylko na chwilę " zakłócają " spacer po starówce . . . :wink:
kleeberg
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kleeberg » 01.03.2010 19:55

Oglądam,czytam,oglądam....

Podziwiam piękne zdjęcia i ekstra relację.
Niektóre miejsca są mi dobrze znane, :wink:
a inne poznaję dzięki Twojej relacji :lol:
Pozdrawiam
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 01.03.2010 21:54

Dziękuję Andrzeju :oops: :)
Bardzo mi miło , że tu zaglądasz

Pozdrawiam
nomad
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nomad » 01.03.2010 23:09

Piotrf -Pozdrawiam i czytam.
Chorwacja to jednak skarbnica zabytków.
Muszę Ci podziękować za wizytę w mojej relacji, ale mój wpis nie jest tylko rewanżem, bo masz w sobie tą serdeczność (a są na to dowody) , że poświęcasz swój czas na czytanie relacji innych, nie zawsze znajdując czas na swoją (co wywołuje niepokój czytelników).
Wróciłeś, piszesz, to dobrze, bo wiele osób czeka.
A swoją drogą-aktywnie spędzasz urlopowy czas.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 02.03.2010 13:16

nomad napisał(a):Muszę Ci podziękować za wizytę w mojej relacji

Byłbym niewdzięcznikiem , gdybym . . . :wink:
nomad przecież od Jardin Victoria to oczu normalnie oderwać nie sposób . . . (a wierz mi , że kilka :wink: w swoim życiu wiktoriańskich ogrodów widziałem ) Ten jest bajkowy 8) Egzotyka :D

nomad napisał(a): poświęcasz swój czas na czytanie relacji innych, nie zawsze znajdując czas na swoją (co wywołuje niepokój czytelników).

Staram się śledzić na bieżąco relacje , każda chwila jest dobra , niestety czasu brak na pisanie swojej :wink:

Pozdrawiam
Piot
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 02.03.2010 13:49

na drugim zdjęciu widzę dom Marco Polo. Piotrze, wchodziliście na wieżę ??
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 02.03.2010 13:57

Arek napisał(a):na drugim zdjęciu widzę dom Marco Polo. Piotrze, wchodziliście na wieżę ??

Musowo Arku , o tym . . .

C.d.

Chodzimy i podziwiamy . . .
Tam koniecznie wejść musimy

Obrazek

Widok ze schodków - wcześniej trzeba się mocno pochylić podczas przechodzenia przez drzwi , wiele zwiedzających uderza głową przechodząc przez drzwi . . .

Obrazek

Widoczki z wieży rekompensują guzy na głowie :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

to trasy wędrówek Marco Polo - się na wędrował chłopina :wink:

C.d.n.
Ostatnio edytowano 03.03.2010 00:11 przez piotrf, łącznie edytowano 1 raz
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 02.03.2010 14:07

piotrf napisał(a):to trasy wędrówek Marco Polo - się na wędrował chłopina :wink:

C.d.n.

Szkoda, że wtedy croforum nie było :wink:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 02.03.2010 14:17

Może czas zapuścić brodę :?: :wink: . . . i nosić beret :?: :wink: . . .
E . . . może lepiej - nie .

Obrazek

Obrazek

Wracamy do spaceru po urokliwych uliczkach

Obrazek

Obrazek

C.d.n.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

A wszystko przez Agnieszkę - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone