Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

A tak apropo pogody to mam pytanko do was

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Sandanski
Plażowicz
A tak apropo pogody to mam pytanko do was

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sandanski » 24.01.2010 11:33

Czy w Chorwacji wystepuja tzw (ja to nazywam okresy pustej pogody)juz wyjasniam o co chodzi.
Mianowicie czy wystepuja tak jak w Bulgarii czy Grecji dlugie okresy bezchmurnej aury tzn lazurowego czystego nieba?tzw suszy hydrologicznej charakterystyczne dla krajow Europy poludniowo-wschodniej. Tu w gre wchodza nie kilka dni tylko tygodnie, miesiace
I nie chodzi mi o tylko adriatycka czesc Chorwacji rowniez inne rejony, jak z tym jest.?
Troche sie pogoda interesuja i tak chcialbym wiedziec.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 24.01.2010 12:40

Przegrzeb satystyki i przeanalizuj
Državni hidrometeorološki zavod

CROMETEO PORTAL

Pozdrawiam
jimmi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jimmi » 25.05.2010 13:21

Występują oj występują aż nie ma się gdzie schować
mars2009
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mars2009 » 25.05.2010 19:39

Sandanski napisał(a):Czy w Chorwacji wystepuja tzw (ja to nazywam okresy pustej pogody)juz wyjasniam o co chodzi.
Mianowicie czy wystepuja tak jak w Bulgarii czy Grecji dlugie okresy bezchmurnej aury tzn lazurowego czystego nieba?tzw suszy hydrologicznej charakterystyczne dla krajow Europy poludniowo-wschodniej. Tu w gre wchodza nie kilka dni tylko tygodnie, miesiace
I nie chodzi mi o tylko adriatycka czesc Chorwacji rowniez inne rejony, jak z tym jest.?
Troche sie pogoda interesuja i tak chcialbym wiedziec.

Ja też interesuję się pogodą - tyle, że jestem amatorem i nie toleruję błędów w pisanych tekstach. Piszemy po polsku a nie po chińsku? typu :
Bilgarii, dlugie, krajow, poludniowo, gre, wchodza,miesiace, rowniez, rowniez, itp.
Wściekam się kiedy forumowicze nie przykładają należytej staranności do pisania w języku polskim.
Pogoda to mój "świr". Jutro podeślę linki do stron, które pozwolą Wam prześledzić pogodę (opady, temperaturę itp) w Chorwacji dzień po dniu -
kilku lat wstecz, rok po roku.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.05.2010 20:21

mars2009 napisał(a): (opady, temperaturę itp)

Czy po "itp" nie powinna znajdować się kropka? :wink:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 25.05.2010 21:27

mars2009 napisał(a):Pogoda to mój "świr". Jutro podeślę linki do stron, które pozwolą Wam prześledzić pogodę (opady, temperaturę itp) w Chorwacji dzień po dniu -
kilku lat wstecz, rok po roku.

Są już linki ...dwa posty wyżej...
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 26.05.2010 07:08

mars2009 napisał(a):...nie toleruję błędów w pisanych tekstach. Piszemy po polsku a nie po chińsku? typu :
Bilgarii, dlugie, krajow, poludniowo, gre, wchodza,miesiace, rowniez, rowniez, itp.

Niektórzy nawet chcieliby tak pisać ale nie mogą...
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 26.05.2010 08:47

Gdy żeśmy my byli w Chorwacji w 2002 lub jakoś tak.. to upały byli niesamowite..
Ludzi mniejscowi muwili że od maja ani kropelek deszczu nie było. Pamidory poschli. A my byli w sierpniu. Więc jakby nie patrzył bodajże mineło wiele tygodni.

Ja tam lubie tako pogode, ale nie wszystkim to dobże słurzy. Oni, mniejscowi, muwili że to już dosyć mają, bo im te pomidory poschli i zupełnie sucho jest, a dla nas to było super i gitara, bo my się kompali i opalali ile wlezie i my wypoczeli bardzo dobże.

Ale tera ostatnio jakoś tak pogoda sie zmienia, chyba na gorsze, bo ciongle leje.. a u nich też czensto coraz czenściej pada. Jedni muwią że to przez wulkan w Irlandii a inni że to od dezodorantów i torebek jednorazowych, kture rozkałdają się bodajrze 1000 lat.. Ale nie wiem co to ma wspulnego z opadami że deszcz pada.. i bórze są.. no, muwią, że te torebki i dezodory, no i rury z samochoduf to robią dziurę jakąś w ozonie.. i ultra podczerwień się do nas dostaje i psuje to wszystką pogodę. Ale ja tam nie wiem. My jedziem na południe co rok i zawsze jest goronco jak diabli..

no to pozdrawiam serdecznie..
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 26.05.2010 08:53

janniko napisał(a):...to upały byli niesamowite...

"upali byli niesamowici" Janku - popraw sia :?
madzia_ur
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia_ur » 26.05.2010 19:42

Loża szyderców w komplecie :lool:

Powrót do Pogoda i klimat