No to idziemy dalej.
Przechodzimy przez pasy i już jesteśmy w parku zamkowym. Szczerze mówiąc o tej porze roku nie za bardzo mi się podoba :p Za to wiosna i latem jest przepięknie!
Skręcamy w pierwszą dróżkę w lewo i kierujemy się w stronę grobów Anhaltów.
Po prawej w oddali widzimy już Herbaciarnię, ale o niej później
W końcu po lewej stronie mamy cmentarz Anhaltów.
Nekropolia powstała około 1820 roku, prawdopodobnie według projektu księcia Henryka Anhalta w celu uporządkowania zlokalizowanych zgodnie z romantycznym duchem na terenie parku grobów jego rodziców i rodzeństwa. Pięć jednakowych płyt piaskowcowych ułożono nad wykonanymi z cegły sklepionymi kryptami grobowymi
1. Książę Fryderyk Erdmann (26.10.1731 - 12.12.1797)
2. Księżna Luiza Ferdynanda, hrabianka Stolberg - Wernigerode (30.09.1711 - 03.02.1784)
3. Książę Emanuel Ernest Erdmann (09.01.1768 - 07.06.1808)
4. Księżniczka Christina (08.02.1771 - 01.08.1783)
5. Książę Georg (29.05.1776 - 29.07.1777)
6. Książę Ludwik Anhalt (16.07.1783 - 05.11.1841), książę pszczyński w latach 1830 - 1841.
Na wysokim postumencie znajduje się ceglana krypta grobowa nakryta płytą z piaskowca i wysokiego cokołu, na którym odlany jest ze staliwa krzyż o liliowych zakończeniach ramion. Jest to utrzymane w romantycznej konwencji wyobrażenie symbolizującego zmartwychwstanie po śmierci węża miedzianego, który ukazał się Mojżeszowi jako prefiguracja męki i zmartwychwstania Chrystusa. Analogiczny nagrobek powstał na cmentarzu św. Jadwigi dla księżnej Marii Doroty.
7. Piaskowcowy obelisk z napisem wyrytym w ścianie czołowej:
Auferstehen ja, auferstehen wirst du, mein Staub nach Kurzer Ruh (zmartwychwstaniesz, ach zmartwychwstaniesz prochu mój, po krótkim odpoczynku) - napis ten początkowo wyryty w kamieniu i wypełniony barwną masą zmielonego piaskowca zastąpiono później nakładanymi literami mosiężnymi.
8. Klasycystyczna piaskowcowa ława.
Renowację z przywróceniem pierwotnych napisów wykonano w 2001 roku.
Wracamy z powrotem na ścieżkę, i idąc w lewo po paru krokach dochodzimy do piwnicy lodowej.