napisał(a) hajan » 07.01.2013 22:35
Witam wszystkich po długiej przerwie,
nie liczyłam na tak duże zainteresowanie moim wątkiem bo poprzednie obeszły się prawie bez echa
. Jako usprawiedliwienie mogę podać, że po okresie „urlopowania” podjęłam pracę zawodową i żyję teraz w innym rytmie
„Bocian” na 100 % racji, jeden dzień na Zagrzeb to zdecydowanie za mało. My byliśmy zaledwie pół dnia i wiemy, że musimy tam wrócić bo warto.
Zagrzeb nie jest jeszcze stolicą, po której fajnie jest jeździć rowerem. Zupełnie odmienne odczucia mamy po odwiedzinach w Ljublianie. Wiele ścieżek rowerowych w Zagrzebiu poprowadzonych jest „na siłę”, trzeba uważać na bardzo wysokie krawężniki, a im bliżej centrum tym mniej miejsca dla rowerzystów, na ścieżkach rozstawione są stoliki i parasolki, drogami rowerowymi przechadzają się piesi i nikt nie raczy zejść z drogi. Dla chętnych, którzy chcieliby zwiedzić Zagrzeb rowerem (wypożyczonym lub własnym) z przewodnikiem mogę polecić stronę
http://www.zagrebbybike.com. My zdecydowaliśmy się na samodzielne zwiedzane, drogę wytyczała nam mapka (Turisticka Zajednica Grada Zagreba) a po dodatkowe informacje zerkaliśmy do przewodnika "Chorwacja" w wersji książkowej wydawnictwa Bezdroża.
droga rowerowa na przedmieściach Zagrzebia, tu przejazd był jeszcze w miarę OK
Uploaded with
ImageShack.usDroga rowerowa bliżej centrum, z wysokim krawężnikiem
Uploaded with
ImageShack.usa tu zorganizowana grupa zwiedzających Zagrzeb "by bike" z rowerowym przewodnikiem
Uploaded with
ImageShack.uscdn.
Pozdrawiam
Hajan