napisał(a) Mai » 11.01.2018 19:37
piotrf napisał(a):Dosiadam się do śledzących relację , bo apetyt na tą wyspę nie słabnie a tu tyle pięknych zdjęć i ciekawych , jeszcze mi nieznanych miejsc
Pozdrawiam
Piotr
Zapraszam
i polecam wyspę, ma swój klimat
Janusz Bajcer napisał(a):Muszelki całkiem podobne do znalezionych w Ulcinj (Czarnogóra)
Podobne muszelki występują chyba w całym basenie morza śródziemnego
Czarnogóra jeszcze przez nas nieodwiedzona, choć kilkukrotnie była w planach
marze_na napisał(a):Mai napisał(a):Udaje nam się dotrzeć do Charlie Brown na kolację.
Ufffff, cieszę się, że Wam smakowało, bo sama polecałam na forum to miejsce
.
Na wspomnienie ich gnocchi al pistacchio do teraz cieknie mi ślinka
.
Nas właściciel nie pytał o pochodzenie tylko podchodząc do stolika z góry założył, że jesteśmy z Polski, bo w Castellammare w październiku to tylko Polacy
.
Ach gnocchi
aż się głodna robię jak wspominam
Mąż pizzą się raczył. I wszystko z widokiem na morze
pomimo dużej odległości od brzegu
piekara114 napisał(a):Zaciekawił mnie aspekt przemieszczania się... Zdecydowaliście się na komunikację publiczna, a czy podliczyłaś może ile wydałaś na bilety? Syn chyba nie płacił jeśli dobrze pamiętam z maili... Ciekawi mnie jak to się ma do kosztu wypożyczenia samochodu... Chyba, że w podsumowaniu to chcesz zamieścić, to będę z cierpliwością czekała...
marze_na napisał(a):piekara114 napisał(a):Ciekawi mnie jak to się ma do kosztu wypożyczenia samochodu...
Kwoty za wypożyczenie samochodu na Sycylii są horrendalne. W naszym przypadku było to 145e za 4 dni, ponad 35e na dzień - w październiku, więc po sezonie. Cena z pełnym ubezpieczeniem, które w zasadzie podwaja koszt.
Moje zestawienie ile kosztowało nas auto, a ile komunikacja lokalna.
sicilia koszty.jpg
Trochę sugerowaliśmy się tym co właśnie Marzena pisała, trochę szukaliśmy w necie i wyszło nam że komunikacją też co nieco zobaczymy, wiadomo że to nie taka swoboda jak auto, ale odpadł nam aspekt parkingu. Obie nasze miejscówki miały raczej trudną sytuacją parkingową
Jakieś podsumowanie na końcu wrzucę. Ale nas bilety na autobus, pociąg, taxi wyniosły niecałe 90 euro za cały pobyt. Do tego karta Trapani 25 euro /2 os., tu w cenę byłą wliczona komunikacja miejska przez 3 dni i kolejka do Erice, oraz inne zniżki. I jeszcze 50 euro za transfer z lotniska. Czyli jakieś 150 euro można by liczyć. Samochód "u polaków" z ubezpieczeniem, bez karty kredytowej to koszt wypożyczenia w granicach 40-45 euro /doba, plus paliwo, plus parkingi.
loco1 napisał(a):Hejka
fajna wyspa a moja taka subiektywna uwaga ( byliśmy w tym samym terminie co Ty i w ten sam dzień w Zingaro
) woda cieplejsza była niż latem w Bałtyku - sprawdzałem osobiście
pozdrawiam i czekam na wiecej
Fajnie
Mieszkaliście gdzieś w okolicy? Polaków spotkaliśmy tylko w Trapani podczas całego podróżowania
wodę też sprawdzaliśmy