Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

A może.... Prowansja???

Francja produkuje ponad 1 500 rodzajów serów. Francuzi są odpowiedzialni za stworzenie metrycznego systemu miar i wag w 1793 roku. Francja nie jest ojczyzną croissanta - to ciasto pochodzi z Austrii. Kipferl – przodek croissanta, który narodził się w wiedeńskich kawiarniach w XIII wieku – był oryginalnym porannym słodyczem w kształcie półksiężyca.
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 06.10.2007 09:25

Aglaia napisał(a): Z rady innych - raczej zapomnij, że we Francji dogadasz się w innym języku niż francuski, a jak francuski znasz to jadąc na południe nie zapominaj, że oni mają tam jakiś dziwny akcent więc też nie jest lekko :lol: .

:D tak wiem, słyszałam.
Ale powiem szczerze, że podbne rady słyszałam jadąc na Korsyke i jakoś przeżylam - da się porozumieć. Co prawda "to troche inna Francja" ale zawsze jednak Francja.

A jak jest z warunkami na kempingach. Te na Korsyce bywały różne... czasami nawet bardzo średnie.
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 06.10.2007 12:56

Ally i inni zainteresowani - w 2003 bylismy pare dni w La Couronne - na zachod od Marsylii, na poludnie od Martigues. Siedzielismy na fajnym sporym kampie ze sklepikiem i niezlymi warunkami, cena chyba kolo 18E za noc (samochod, maly namiot, 2 osoby). Plaza skalista, sa miejsca z lagodniejszym zejsciem i jest parometrowa skala z gleboka woda do skakania. Mozna dojsc albo podjechac do pobliskiego Carro na plaze piaszczysta. Miejscowosci male, kameralne, z fajnymi knajpkami. Wycieczki sobie zrobilismy tradycyjnie do Marsylii i Avignonu.
Foty mam niestety w domu w Lodzi i do tego same analogowe wiec nie zapodam.
Moja lepsza polowka troche zna francuski wiec jakos sobie radzilismy :)
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 06.10.2007 15:26

Wakacje na campingach we Francji zakończyłam jakieś 8-9 lat temu więc w tym zakresie za bardzo Ci nie pomogę. Pamiętam na pewno, że nigdy nie było problemu ze znalezieniem czegos co by nam odpowiadało. Totalna wtopa zdarzyła się raz w Lourdes (jeśli pamiętam to po tylu latach to musiała to być koszmarna porażka :wink: ).Od tego czasu na pewno dużo się zmieniło. Mam gdzieś takie "księgi" dokumentujące każdy wyjazd ale rachunki za campy jeszcze z czasów franka...Jak jest teraz nie mam pojęcia.
Jak Korsyka?Zakotwiczyliście gdzieś w jednym miejscu czy bardziej objazdowo?Ile czasu tam spędziliście?Pytam bo Korsyka to poza Alpami jedyny region Francji, który jest mi zupełnie obcy i po cichu marzę, że kiedyś tam pojedziemy.
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 07.10.2007 10:59

Zawodowiec. A możesz podać linki do tych kempingów (jeśli istnieją oczywiście).

Aglaia. Poniżej podaję link do mojej zeszłorocznej relacji, bo pewnie nie zdołam w jedym poście opowiedzieć tych wakacji. Krótko rzecz ujmując: Korsyka bardzo nam się podobała, cudowne widoki, przepiękne plaże i przyroda. Minusy jeśli można o takowych mówić to nieco nieporządku (widoczne śmieci przy drogach) i brak dbałości o zabytki.

forum/viewtopic.php?t=13787 :D
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 08.10.2007 08:54

Thx. Już szukam wolnej chwili żeby poczytać. Ja mam wrażenie, że im bardziej na południe tym większy syf więc po Grecji i Sycylii chyba nic mnie nie zdziwi. Zawsze najbardziej "rozwalają" mnie kontenery na śmieci stojące wzdłuż ulic i niestety żadko opróżniane więc śmieci walają się również dookoła :twisted: .
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 09.10.2007 07:42

Ta relacja nie jest zbyt obszena ale jeśli będziesz mieć jakieś pytania chętnie odpowiem :D
... fakt Grecja mnie niemile zaskoczyła nieporządkiem, na Korsyce nie było tak źle. Niemniej uważam, że np. HR jest jakimś odosobnionym przypadkiem bo to przecież kraj południowy a nieporządku i śmieci nie widać (pewnie z małymi wyjatkami)
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 09.10.2007 14:49

ally napisał(a):Zawodowiec. A możesz podać linki do tych kempingów (jeśli istnieją oczywiście).

Ally, teraz już nawet nazwy tego kampu nie pamiętam. Jedyny kamp w La Couronne z własną stroną jaki znalazłem w sieci to ten, jak patrzę na zdjęcia to całkiem możliwe że właśnie na nim byliśmy :)
pzdr
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 09.10.2007 16:52

Poczytałam i się rozmażyłam... Nie wiem czy uda nam się wyjechać tam w przyszłym roku ale kiedyś na pewno...
W Cro też się zdarzyło kilka kontenerów prawie na środku drogi (najbardziej rozwalały nas te na magistrali) ale w porównaniu z Grecją to rzeczywiście pikuś. Na szczeście z Prowansji nie mam takich wspomnień.
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 10.10.2007 11:33

Zawodowiec, bardzo dziękuję za link. Muszą poszperać w necie za innymi...idzie zima więc będzie czas na wakacyjne planowanie :D

Aglaia, polecam Korsykę. Warto tam pojechać. Ja napewno tam wróce bo dwa tygodnie na zwiedzenie wyspy to zbyt mało.
Poprzednia strona

Powrót do Francja - France

A może.... Prowansja??? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone