Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

a może Marmara?

Największym miastem Turcji jest Stambuł - miasto o dużej wadze historycznej (niegdyś znany był pod innymi nazwami: Bizancjum i Konstantynopol). Ciekawostką jest, że w Stambule zmarł Adam Mickiewicz – wybitny polski poeta epoki romantyzmu. W jego niegdysiejszym domu mieści się dziś Muzeum Adama Mieckiewicza, gdzie znajduje się ekspozycja poświęcona pamięci artysty. Turcja jest jednym z niewielu państw na świecie, które są całkowicie samowystarczalne pod względem produkowanej żywności.
Krystof
Cromaniak
a może Marmara?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 07.01.2013 13:36

Cześć,
jestem na etapie planowania kolejnej bałkańskiej pętelki.

Zastanawiam się nad wariantem:
- Gdańsk
- Szeged
- Sofia
- Istambuł
- ...Erdek, Troja? (Morze Marmara)...Sarti?

Wymienione miejscowości to miejsca noclegów.
Z założenia chcemy dotrzeć do Istambułu i po jego zwiedzeniu odpocząć sobie 7-9 dni przed drogą powrotną.
Wielokropek oznacza alternatywę.

I do rzeczy - zastanawiam się, co po Istambule, bo:
- odrzucam powrót na północ i pobyt w Bułgarii (ze względu na bułgarski pierdolnik),
- przyjmuję wersję o podjechaniu (750 km) do Sarti na Portokali Beach https://www.google.pl/search?q=portokali+beach&hl=pl&tbo=u&tbm=isch&source=univ&sa=X&ei=ecDqULWhC67E4gSG-wE&ved=0CDEQsAQ&biw=1024&bih=658 ;@)))
- ale zastanawiam się również nad zjechaniem z Istambułu na południe i objechanie dookoła Morza Marmara.

Najistotniejsza jest dla mnie... czystość wody i plaży :@/
To ma być sympatyczny pobyt z dziećmi, a nie brodzenie w glonach i śmieciach.
Stąd gorąca prośba - czy ktoś z Was był i zechce opisać swoje spotkanie z tym morzem? Jego plażami? Wodą?

Może macie inne propozycje na "co po Istambule?".
Rozsądek mile widziany ;@)
Nie chcę wracać do domu z Syrii, bo to z deczka za daleko ;@)))

Pozdrawiam, Krystof
piotrmks
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrmks » 07.01.2013 20:05

W M.Marmara nie kąpałem sie ale `może :-) cos podpowiem. Pn brzeg wydaje mi sie malo atrakcyjny. Co prawda jest bardzo widokowa droga pomiedzy Tekirdag a Sarkoy. Ale z plazami bedzie tam cięzko. Dalej na zachod jest gallipoli ale tu zarowno po pn-zach czy pd-wsch stronie bez rewelacji. No chyba, ze chesz sie kapac na plażach ANZAC. Wschodni koniec M.Marmara to ściek.
Pozostaje chyba tylko okolica Erdek. Ale tam nnie byłem. najblizsze miejsce gdzie sie kapałem to Oren kolo Burhaniye nad M.Egejskim. Nocleg na Altin Camp. Oren to taka tureccka Ustka. Piaszczysta plaza w sam raz dla dzieciakow z cieniem.

Na pewno znajdziesz wiecej informacji na pewnym forum o Turcji tylko nie wiem czy wolno tu podawac namiary na konkurencje.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 07.01.2013 20:43

cześć, dzięki za wypowiedź :@)

forum o Turcji... że ja na to nie wpadłem - dzięki - jak nie podasz, to sobie wyguglam

pozdrawiam, Krzysiek
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 07.01.2013 22:15

Hmmm... co do Marmara to byłem tylko chwilkę i połaziłem po plaży - co zwróciło moją uwagę to niesamowita ilość muszli na brzegu :) Jeżeli Turcja to fajnie wyglądał jak dla mnie odcinek wybrzeża zaraz za granicą grecką.
okrezna-droga-do-stambulu-cz-vii-chalkidiki-t34850-60.html - tu masz parę zdjęć, co ciekawe woda była bardzo czysta, dno piaskowe i bardzo płytko, ale była to najchłodniejsza kąpiel jaką odbyłem w tym rejonie.

Pozdrawiam - temat dla mnie b.ciekawy bo też myślę o takiej wyprawie!
piotrmks
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrmks » 07.01.2013 22:49

Krystof napisał(a):cześć, dzięki za wypowiedź :@)

forum o Turcji... że ja na to nie wpadłem - dzięki - jak nie podasz, to sobie wyguglam

pozdrawiam, Krzysiek

wrzuc turcja sandały :-))
brygidka10
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) brygidka10 » 18.01.2013 11:34

Witam
piter83pl skierowano mnie w innym wątku do Ciebie w pilnej dla mnie sprawie...proszę odezwij się na mojego e'maila lub pod wątkiem grecja-t9987-1455.html#p1099618

Powrót do Turcja - Türkiye