Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

A może Hiszpania????

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 09.01.2008 15:25

Monte Christo napisał(a): Ta podroz wlasnym autem, fakt ze podroz do hiszpani to byla tylko 12 dniowym przystankiem na trasie do Marakeszu,gor atlasu i sahary ale jakze uroczym. duzo km wtedy zrobilismy.

Monte Christo,

A można prosić coś więcej na temat tego Maroko, przeprawy promem, jazdy tam samochodem, jakim typem samochodu, itp. :?: :D Mnie też to chodzi po głowie, więc każde info jakie zapodasz będzie wartościowe :)

Z góry dzięki,

Pozdrawiam,

PAP
Jola L-G
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jola L-G » 10.01.2008 00:28

Mariusz_M napisał(a):
Jola L-G napisał(a): No niestety morze to nie Jadran i nie ma porównania. Pozdrawiam Jola

To znaczy?...

W tym morzu nie mogłam pooglądać rybek, ośmiornic i innych żyjątek, a ponadto widoki podobne Jadranowi,to widziałam tylko w Grecji. Dlatego zdecydowanie preferuję tę stronę Europy, ale nie zarzekam się, że do Hiszpanii nie wrócę - "Nigdy nie mów nigdy"- bo morze to pestka, a wiele rzeczy wprawiło mnie w zauroczenie. Pamiętam nawet pewien zwrot " la quenta por fawor"(nie śmiać się - pisownia moja własna) - a znaczy "poproszę o rachunek" i to, ze piwo to cervezza. :roll: :roll:
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 10.01.2008 15:58

Widoki trochę zbliżone do Chorwackich to Teneryfa - wyspa górzysta (z najwyższym szczytem Hiszpanii) a w dole morze...
Tomek O.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek O. » 10.01.2008 21:59

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi. A co z cenami apartamentów i ich standardem? Dużo odbiegają od Chorwackich??? Czy faktycznie można na przełomie sierpnia i wrzesnia jechać w ciemno?

Dzieki i pozdrawiam
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 11.01.2008 10:04

Nie wiem jak w Hiszpanii kontynentalnej - na Teneryfie za mały domek (taki akurat dla dwóch osób + ewentualnie dziecko) płaciliśmy 36 euro za dobę i to była jedna z tańszych ofert. Co do rezerwacji w tym terminie to nie wiem - my byliśmy na początku sierpnia a rezerwację robiliśmy w kwietniu.
Tomek O.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek O. » 13.01.2008 18:48

Aglaia napisał(a):Nie wiem jak w Hiszpanii kontynentalnej - na Teneryfie za mały domek (taki akurat dla dwóch osób + ewentualnie dziecko) płaciliśmy 36 euro za dobę i to była jedna z tańszych ofert. Co do rezerwacji w tym terminie to nie wiem - my byliśmy na początku sierpnia a rezerwację robiliśmy w kwietniu.

A w jaki sposób rezerwowaliście? Przez net? Jeśli tak to mogę prosić o jakeiś adresy stron???

dziekuje
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 14.01.2008 09:55

Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 15.01.2008 13:23

Alo,
mimo, że nie byłem, wiem już o Espanii coraz więcej.
Planuję tam pobyt w tym roku i imi więcej szukam, tym mniej i drożej znajduję - mowa o apartamentach :@(

Stąd też kolejna refleksja do tematu "dlaczego Chorwacja?" - otóż dlatego, że na Hiszpanię mnie raczej nie stać. Nie znjadę tam apartamentu dla 4 osób za 50e, blisko plaży, z knajpą za rogiem, gdzie zjemy spokojnie kolację za 15e :@(

Ale chciałem o nadmorskich pejzażach i przejrzystości wody - spórzcie choćby tutaj ... http://www.lloretdemar.yoyo.pl/blanes.htm ... na dół strony.

Jeśli mi się uda, to pojadę - a jak już będę, to zrobięzdjęcia i tu jeszcze wrócę :)

Pozdrov, Krystof
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 15.01.2008 15:10

A próbowałeś szukać jakiś "casa rural" - jak my szukaliśmy pamiętam, że były trochę tańsze niż apartamenty.

Gdzie w Cro jadłeś obiad za 15e za cztery osoby?Nam za dwie rzadko kiedy udawało się zjeść za mniej niż 20 (jakaś przystawka, danie główne + pićko). W Hiszpanii za 17-20 euro był miły obiadek z dobrym winkiem.

Ale jakbyś kiedyś miał ochotę na Hiszpanię to mimo wszystko polecam.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 16.01.2008 10:17

no :) wczoraj sprawy mocno się posunęły - wprawdzie za app w hotelowcu płacimy 77e, ale przynajmniej mamy już coś na 1. tydzień

dla zainteresowanych link tutaj: http://www.leave4less.com/costa_brava/c ... _tossa.htm

dla mnie okolica bomba: będę sobie nurał obok skał, spacerował, no i miejsce wypadowe po okolicy jest niezłe; liczę tylko, że nie trafię na gburów w hotelu i na plaży (na szczęście nie ma tam promenady, a do miasta są 4 kilometry :@))

Szukam dalej czegoś na 2. tydzień - dzięki za info o "casa rural",

pozdrov, Krystof
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 21.01.2008 10:23

odpowidam:

Pireneje...
ogolnie to byla to chec wejscia na Pico de Aneto, 3404, i to sie udało.
bylem tam ok 12 dni...wlóczenie sie ;) cheć zobaczenia Doliny Ordesy... i ogolnie zycie gorskie w pełni :). Niezbyt wysokie gorki, ale bardzo bardzo wymagajace...potem z pierenejow na costa 4 dni, po wysilku odpoczynek, potem barca 4 dni...,potem wpros na giblartar :) zanim zakupilismy bilet na prom tak jakos minelo nam tam 3 dni ;).
promem dokladnie to do tangeru i maroco... plynie sie od rana do wieczora (licze to od wejscia na prom :) bo to roznie jest ;) wg.planu to o wiele mniej ;), ale jak sie celnicy przyczepili to trwalo to wieki :) samochod to sprawdzaly psy,koty,weze itp ;) ze niby cos przewozimy ;).

Maroco: tangier,menitna,rabat, marakech, potem agadir i tu chec wejscia na dzabal tubkal (i tez sie udalo).
ogolnie 2 miesiace od wyjazdu z polski.

auto... GOLF 2 :) z 180k przebiegu. z szyberdachem :) WAZNA RZECZ JAK SIE NIE MA KLIMY :).

a takie piekne zdjecia mialem :(( !!! do tej pory jak sobie pomysle to szlak czlowieka trafia. (po powrocie mialem wszystko na laptopie, i zamiast zgrac to jakos na plytki, to czlowiek jak to czlowiek leniwy jest. Po przyjezdzie ok 2 dni, pokazalem rodzinie foty, poczym HDD padl. (elektronika,ktora oprocz tego spowodowala pad glowic rowniez) zmiany nawet talezy byly do identycznego tylko nowego i nic. Ontrack zaswpiewal mi 9000 pln za odzyskanie. zrezygnowalem. Ale slajdów troche jest pozostaly :) choc ich o wiele mniej nic cyfry.
Tomy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomy » 26.01.2008 17:12

W Hiszpanii byłem 3 razy. Pierwszy raz typowe wakacje w loret de mar. Podobało mi sie, ale chyba tylko własnie dlatego,że zobaczyłem cos nowego i po raz pierwszy.
Dwa kolejne wyjazdy były niecodzienne, gdyz pojechałem sobie na mecze piłkarskie. Rok temu w Valenci na meczu : Valencia- Atletico. Tydzien temu derby Madrytu. Ogólnie fajny kraj, ale ludzie zupełnie inni. Rozczarowałem sie brakiem goscinnosci itp. Sam Madryt piekny , ale mieszkac nigdy bym nie chciał ze względu na przeogromną liczbe mieszkancówi turystów, no i ten chałas....
alutka9
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) alutka9 » 01.02.2011 15:19

witam odgrzeje troszke temat Hiszpanii ,moze komus sie przydadza informacje praktyczne,bo ten kraj naprawde warto zwiedzic :)

Odwiedzalismy ten kraj trzykrotnie,w 1994,1996 (peseta hiszpanska) i 2005 (euro),zawsze rejon Valencja-Murcia wybrzeze Costa Blanca,zawsze samochodem i zawsze w wynajetych mieszkaniach lub domach.
W latach dziewiecdziesiatych napewno bylo tanio cen dokladnych wybaczcie nie pamietam,ale cos mi sie kojarzy ze podroz i apartament za miesiac pobytu okolo 800 pln (400 marek niemieckich) a zycie z hulankami i zakupami w Andorze okolo 1000 pln (500 marek). Bylo minelo :(

W 2005 juz tak wesolo nie bylo euro szalalo,wiec ceny tez,mimo tego znalezlismy super dom na 8 osob (4 sypialnie) z basenem,ale kawalek od morza za 1000 euro na 12 dni.Na wspolnej dzialce z pieknym ogrodem staly trzy takie domy w tym jeden wlascicieli,mili nie narzucajacy sie,ale w razie potrzeby pomocni ludzie :) .Podroz pozyczonym busem koszt rowniez okolo 1000 euro (paliwo+autostrada w hiszpanii+wyprawa ponad 600 km na Gibraltar i do Granady).Niestety o ile koszty podrozy i wynajmu nie sa duzo wieksze (1000 pln od sosoby) ,tak zycie jest juz duzo drozsze,cenowo podobne do Chorwacji(wg tego co podajecie,ja ruszam tam pierwszy raz :wink: )

Polecam Hiszpanie jako kraj wielu mozliwosci spedzenia wakacji do obejrzenia jest bardzo duzo (niesposob zwiedzic wszystkiego na jeden czy dwa razy),piekne morze i plaze,wiec dla ceniacyh ten typ wypoczynku rowniez jest ciekawie,cudowne gory Pireneje oraz Sierra Nevada.Miejsca takie jak Gibraltar,Alhambra na zawsze zostaja w pamieci,jak rowniez urokliwe miasteczka z waskimi uliczkami Calpe (rezerwat ptakow na wysokiej gorze),Altea ,Elche (z pieknym lasem palmowym i ogrodem botanicznym),Guadalest z riunami zamku i muzeum tortur i miniatur itd itd.Ceny trzymaja sie caly czas tak jak w 2005,moja rodzina lata co roku,my juz nie bo szkola syna:( a i tak uwazam ze ciekawiej jechac tam samochodem :)
didik
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) didik » 01.02.2011 17:17

alutka9
Popieram, samochodem. Byłem 5 razy na Costa Blanca w tym 3 razy samolotem i 2 razy samochodem. Jest kawał, ale przygoda, że długo można wspominać. Myślę, że wkrótce znowu się wybierzemy. To świetny sposób na przedłużenie lata. Lubię plażować w październiku.
alutka9
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) alutka9 » 01.02.2011 17:30

didik super ze podzielasz moj poglad na Hiszpanie i na Costa Blanca,ja tez mam nadzieje tam wrocic,ale narazie moje mlodsze dziecie (w maju skonczy 2 lata) za male na takie wojaze,ale jeszcze troche i ruszymy,da sie w 24 h dojechac wiec tragedii nie bedzie :) napisz mi gdzie bywales na Costa Blanca ?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

A może Hiszpania???? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies